Cardio training voor thuis - cardio oefeningen

In dit artikel staan cardio training en oefeningen voor thuis centraal. We zullen allereerst toelichten wat cardio training nu precies is en waarom het zo belangrijk is voor ons lichaam.

Vervolgens zullen we een aantal interessante trainingsmogelijkheden laten zien waardoor we je hopelijk kunnen overtuigen dat cardio training thuis een leuke dagelijkse bezigheid kan zijn.

Wat is cardio training?

Cardio training, ook wel uithoudingsvermogen trainen of conditietraining genoemd, is de conditie van jouw longen en hart.

Deze vorm van trainen kan het best worden omschreven als het vermogen van jouw lichaam om gedurende een bepaalde periode een oefening, training of activiteit vol te houden.

Ben jij snel buiten adem na een fysieke inspanning dan is tijd om jouw cardio te verbeteren.

Cardio en het menselijk lichaam

Ons lichaam gebruikt tijdens lichamelijke activiteiten verschillende energiebronnen. Dit is een ingewikkeld proces waar we vandaag niet te diep op in zullen gaan. Echter is het goed om te weten dat hoe langer een cardio training, conditietraining of activiteit (zoals hardlopen, zwemmen, etc.) duurt des te belangrijker de opname van zuurstof door ons lichaam wordt.

Om de opname van zuurstof te bevorderen moeten we aan cardio training doen. Ons hart is tenslotte een spier die net als al onze spieren getraind kan worden om de prestaties te verbeteren.

De perfecte methode hiervoor zijn cardio oefeningen voor thuis, waarbij je slechts 10-30 minuten dagelijks nodig hebt.

Cardio training en H.I.I.T.

Een effectief bewezen methode om jouw cardio thuis te verbeteren is door middel van H.I.I.T. (High Intensity Interval Training). H.I.I.T. bestaat namelijk uit een breed aanbod oefeningen geschikt voor thuis. Wanneer je na de eerste oefening al buiten adem bent kunnen we stellen dat je een slecht uithoudingsvermogen hebt.

Door 1-2 keer per week een cardio training op te nemen in jouw workout met oefeningen voor thuis zul je merken dat je snel vooruitgang boekt.

Wanneer je de cardio training enkele weken achterelkaar herhaalt zal je merken dat je de alle thuis oefeningen eenvoudiger voltooid. Dit betekent dat je uithoudingsvermogen is verbeterd.


Verschillende type cardio training voor thuis

Zoals geschreven zijn er verschillende type workouts en oefeningen voor thuis.

In dit hoofdstuk lichten wij een aantal verschillende type cardio training nader toe, zodat je een goed beeld krijgt welk van deze workouts het beste bij jou persoonlijke doelstelling past.

De beste cardio training is thuis boksen

Steeds populairder wordt de cardio training met een boksbal op standaard. De perfecte manier voor thuis boksen en effectief jouw uithoudingsvermogen verbeteren.

Deze intensieve training is geschikt voor alle niveaus, waarbij gebruik wordt gemaakt van het eigen lichaamsgewicht.

Wist je dat je bij een goede cardio training met een boksbal op standaard ieder half uur meer dan 500 calorieën kan verbranden?

De gemiddelde workout voor thuis boksen bestaat uit een combinatie van springtouwen, schaduw boksen, diverse oefeningen met lichaamsgewicht en stoten op de Zoluko boksbal op standaard.

Let erop dat je ook gebruik maakt van bandage en bokshandschoenen wanneer je de cardio training uitbreidt met stoten op een boksbal of bokszak.

Tip! Maak het jezelf zwaarder door 1kg of 2kg dumbells vast te pakken tijdens het schaduwboksen. Je zult merken dat je armspieren sneller verzuren en je uithoudingsvermogen nog meer op de proef wordt gesteld tijdens de cardio training.

Bokstechniek

Bij een goede bokstechniek is het van belang dat je jouw ellebogen laag houdt en je handen omhoog. Daarnaast is het belangrijk om je voeten op schouderbreedte te houden en je licht op je voeten te staan.

Dit zorgt er namelijk voor dat je snel en bewegelijk kunt reageren. Zorg ervoor dat je na iedere stoot je vuist terug trekt en je dekking hoog houdt.

De kans is groot dat je gedurende de cardio training en het thuis boksen geen echte tegenstander hebt, maar zorg ervoor dat je tijdens thuis boksen deze basistechnieken hanteert en je jezelf vanaf dag 1 de juiste techniek aanleert.

Wil je meer te weten komen over de juiste techniek en diverse trainingsmogelijkheden? Bekijk dan onze blog pagina en kom meer te weten over thuis boksen.

H.I.I.T. voor thuis

High Intensity Interval Training (H.I.I.T) is een zeer effectieve trainingsmethode waarbij oefeningen in korte, maar zeer intensieve sessies achter elkaar uitgevoerd worden met minimale rustpauzes.

Kortom, een prima cardio training voor thuis met een diversiteit aan oefeningen, voor iedereen die beperkte de tijd heeft om buitenhuis te sporten. Voorbeelden van een goede cardio training met H.I.I.T. zijn touwtjespringen, burbees, jumping jacks, sit ups enz.

Het voordeel van een cardio training met H.I.I.T. is dat jij zelf te intensiteit bepaald en dit tempo volledig kan afstemmen op je eigen trainingsniveau.

Naast het tempo van de cardio training kan je, afhankelijk van je conditie, de pauzes tussen de oefeningen verlengen of verkorten.

Een tweede voordeel van een H.I.I.T training is dat je maximaal 20 minuten nodig hebt om een complete cardio training te voltooien.

Door drie keer per week een training in te plannen zal je merken dat je conditie zeer snel verbeterd. En het mooiste van alles is dat je de oefeningen thuis eenvoudig uitvoert. Het enige wat jij nodig hebt is een fitness mat en motivatie.

Cardio training met trampoline voor thuis

Trampoline training is voor veel mensen nog een onbekende cardio training, maar is bijzonder leuk om thuis toe te passen om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Zoals het woord al een omschrijft bestaat deze cardio training uit trampoline springen.

Trampoline training, ook wel jumping fitness genoemd is een relatief nieuwe manier van cardio training welke veelal in groepsverband in de sportschool wordt gedaan.

Echter zijn opvouwbare trampoline voor thuis niet duur en zijn er online leuke trainingen te vinden.

Ben jij opzoek naar alternatieve trainingsmogelijkheden om je cardio te verbeteren dan raden wij jou aan om je eens in trampoline training te verdiepen.

Bij een intensieve cardio training met trampoline verbrand je evenveel calorieën als bij hardlopen op hoog tempo.

Wij hebben deze manier van cardio trainen persoonlijk getest en zijn tot de conclusie gekomen dat het een leuke attractieve manier van trainen is om je uithoudingsvermogen te verbeteren.

Let hierbij wel op dat je niet gelijk te hard van stapel gaat. Zorg ervoor dat je eerst gevoel krijgt bij de trampoline voordat je te fanatiek start met je cardio training. We willen blessures tenslotte voorkomen.

Cardio training op muziek voor thuis

Iedereen die wel eens in de sportschool komt kent waarschijnlijk de fanatieke cardio dans training, waarbij op de maat van de muziek wordt gedanst.

De meest bekende cardio training op muziek is Zumba, maar er bestaan veel verschillende alternatieve dans trainingen om je uithoudingsvermogen te verbeteren.

Met een intensieve dans training verbrand je ieder uur tot 400 calorieën, waardoor deze alternatieve cardio training perfect is voor iedereen die wilt afvallen en uithoudingsvermogen verbeteren als doel heeft.

Bij vrijwel iedere dans cardio training gebruik je jouw hele lichaam, waardoor je core, borst, rug, schouders, armen en beenspieren lekker in beweging komen.

Het fijne van deze vorm van cardio training is dat je dit ook eenvoudig thuis kan uitvoeren. Het internet staat vol met leuke energieke dans trainingen waarmee je thuis jouw uithoudingsvermogen kan verbeteren.

Zoek een leuke cardio training op Youtube door te zoeken op Zumba en swing die calorieën van je lichaam af.

Conclusie

Kortom, er zijn meer dan voldoende manieren om thuis een goede cardio training te doen. Wanneer het jouw persoonlijke sportieve doelstelling is om je uithoudingsvermogen te verbeteren dan is cardio training de route voor jou.

Het enige wat je nodig hebt is motivatie.

De meeste calorieën verbrand je tijdens het thuis boksbal op standaard. Door te stoten op een boksbal op standaard en dit af te wisselen met H.I.I.T. ben je binnen enkele weken aanzienlijk fitter.

Wil je het jezelf eenvoudiger en leuker maken bekijk dan het Zoluko assortiment. Kom op, laten we er samen voor gaan!


Cardio

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd