Table of Contents
- Wat is een full body training?
- De voordelen van een full body schema
- Gebalanceerd lichaam
- Levert meer tijdwinst op
- Makkelijker te implanteren in je dagelijkse leven
- Verbrand meer calorieën
- De nadelen van een full body schema
- Meer kans op overtraining
- De nadruk op één spiergroep leggen is lastig
- Trainingsintensiteit kan lastig te handhaven zijn
- Voor wie is een full body schema?
- Conclusie
Je twijfelt tussen een full body schema of een split schema, want wat werkt nou het beste? Dit is een veel gestelde vraag van veel sporters waar in ze algemeenheid geen duidelijk antwoord op te geven is.
Het is niet zo dat een full body schema beter is dan een split schema of andersom. Een full body schema heeft vele voordelen, maar een split schema ook. Daarnaast is de keuze voor één van deze twee schema’s afhankelijk van je ervaring, trainingsdoel of trainingsfrequentie.
In dit artikel lees je de voor- en nadelen van een full body schema. Na het lezen van dit artikel kom je erachter of dit schema bij jou past! Lees ook ons andere artikel over de voor- en nadelen van een split schema.
Wat is een full body training?
Een full body training houdt in dat je in één training alle belangrijke spiergroepen aanpakt. Hierbij ontstaat een krachtig hormonaal effect, waarbij je lichaam meer gestimuleerd wordt om kracht en spiermassa op te bouwen.
Toch maken veel ervaren krachtsporters liever gebruik van een split schema. Door lange en uitputtende full body trainingen te doen, kunnen zij niet alle spiergroepen evenveel aandacht geven.
De voordelen van een full body schema
Gebalanceerd lichaam
Een groot voordeel van een full body schema is het feit dat je spiergroepen erg goed leren samenwerken. Hierdoor zul je sneller een gebalanceerd lichaam opbouwen.
Door alle spiergroepen in één training aan te pakken stimuleer je het lichaam om in de juiste verhouding te groeien. Veel mensen zijn van mening dat dit resulteert in een atletischer lichaam.
Levert meer tijdwinst op
Een full body schema levert meer tijdwinst op aangezien je minder vaak hoeft te trainen. Spieren hebben rust nodig om te herstellen en op te laden voor de volgende training. De training zelf is misschien wat langer aangezien je een groot aantal oefeningen doet.
Daarnaast bespaar je wel meer tijd doordat je minder vaak hoeft te reizen mocht je trainen in een sportschool
Makkelijker te implanteren in je dagelijkse leven
Vaak is een full body schema makkelijker te implanteren in je dagelijkse leven. Mocht je een keer een training missen dan is dat niet zo erg aangezien je die spiergroepen die week daarop toch weer pakt.
Verbrand meer calorieën
Een hoge intensiteit en belasting van het gehele lichaam zorgen ervoor dat je meer calorieën verbrand dan bij een split schema.
Een full body training geeft een sterke hormonale respons van je hele lichaam.
De nadelen van een full body schema
Meer kans op overtraining
Als je een full body schema niet goed plant, is er een kans op overtraining. Dit komt omdat bepaalde spiergroepen nog niet helemaal hersteld zijn van de vorige training.
Wanneer een bepaalde spiergroep heel zwaar belast is kan het herstel soms wel 3 dagen of meer duren. Dus stel dat je drie keer per week of misschien zelfs vaker een full body training doet, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te weten wanneer het tijd is om te rusten.
De nadruk op één spiergroep leggen is lastig
Het is lastig om de nadruk op één spiergroep te leggen en deze maximaal uit te putten als je je gehele lichaam traint. Stel je doet dit wel, dan gaat dit ten koste van andere spiergroepen omdat een groot gedeelte van je energie is verbruikt.
Trainingsintensiteit kan lastig te handhaven zijn
Omdat full body trainingen vaak een hoge intensiteit hebben kan dit na verloop van tijd lastig te handhaven zijn.
Je moet het fysiek kunnen opbrengen om alle spiergroepen evenveel aandacht te geven. Wanneer je al vier spiergroepen gehad hebt kan het zo zijn dat je minder energie overhebt.
Voor wie is een full body schema?
- Voor ouderen en beginners die vaak niet zo vaak trainen.
- Een full body schema is ideaal voor cardio freaks die niet zo vaak doen aan krachttraining.
- Voor mensen die niet zo vaak in de sportschool te vinden zijn is een full body schema een uitstekende optie.
- Voor mensen die intensief willen trainen en veel calorieën willen verbranden is een full body schema ook een goede optie.
Conclusie
In dit artikel hebben we de voor- en nadelen besproken van een full body schema. Wil je weten wat de voor- en nadelen zijn van een split schema? Lees dan ook ons andere artikel: de voor- en nadelen van een split schema.