De voor- en nadelen van een split schema

Je twijfelt tussen een split schema of een full body schema, want wat werkt nou het beste? Dit is een veel gestelde vraag van veel sporters waar in ze algemeenheid geen duidelijk antwoord op te geven is. Het is niet zo dat een split schema beter is dan een full body schema of andersom. Een split schema heeft vele voordelen, maar een full body schema ook. Daarnaast is de keuze voor één van deze twee schema’s afhankelijk van je ervaring, trainingsdoel of trainingsfrequentie.

In dit artikel lees je de voor- en nadelen van een split schema. Na het lezen van dit artikel kom je erachter of dit schema bij jou past! Lees ook ons andere artikel over de voor- en nadelen van een full body schema.


Wat is een split training?

Qua opzet zien je bij een split training een wezenlijk verschil ten opzichte van een full body training. Wanneer je traint volgens een split schema verdeel je alle spiergroepen over verschillende trainingsdagen en train je enkele spiergroepen per keer. Hierbij doe je meer oefeningen voor een specifieke spiergroep dan bij een full body schema.

De voordelen van een split schema

Spiergroepen beter benadrukken
De nadruk op een specifieke spiergroep leggen is bij een split schema veel makkelijker als bij een full body schema. Als je een grote borstkas of stevige biceps wilt, is dit in verband met je herstel beter aan te passen in een split schema.

Makkelijker aanpassingen doen in je schema
Je kan makkelijker aanpassingen doen in je schema doordat je verschillende spiergroepen op verschillende dagen traint. Loopt een bepaalde spiergroep wat achter op de rest van de spiergroepen, dan kun je dit makkelijk opvangen door die specifieke spiergroep met een hogere frequentie te trainen, zonder dat het herstelproces van je spieren in de weg zit.

Meer energie voor een specifieke spiergroep
Je hebt meer energie om de betreffende spiergroepen zo zwaar mogelijk te belasten omdat je bij een split schema minder spiergroepen op één dag traint. Als je snel progressie wilt boeken zul je jezelf elke training tot het uiterste moeten forceren.

De training duurt minder lang
De training duurt minder lang aangezien je niet alle spiergroepen in één training hoeft te trainen. Vaak train je twee tot drie verschillende spiergroepen in één training.

De nadelen van een split schema

Je verbrand minder calorieën per training
Bij een split training verbrand je gemiddeld minder calorieën dan bij een full body training. Als je op één dag alleen je borst traint ga je nooit zoveel calorieën verbranden als bij een full body training waarbij je de borst en de rest van je lichaam traint.

Je kan geen training overslaan
Het is niet aan te raden om een training over te slaan als je gebruik maakt van een split schema. Het is natuurlijk helemaal aan jezelf, maar bij de meeste split schema’s train je de spiergroepen maar één keer per week. Mocht je een training overslaan dan betekent dit dat er twee weken tussen de belasting van de spiergroep in zit. Als je een split schema volgt zul je dus op regelmatige basis moeten trainen.

Niet in de juiste proporties
De kans is aanwezig dat je lichaam bij een split schema niet in de juiste proporties groeit. Je zult ook spiergroepen die misschien minder belangrijk voor je zijn evenveel aandacht moeten geven als spiergroepen die wel belangrijk voor je zijn. Als je bijvoorbeeld je benen op regelmatige basis overslaat dan gaat dit op termijn ten koste van je atletische fysiek.

Voor wie is een split schema?

  • Als je controle wilt hebben over bepaalde spiergroepen.
  • Voor mensen die wat meer ervaring hebben met fitness en vaak trainen.
  • Als je wel op dagelijkse basis wilt trainen, maar geen zin hebt om uren in de gym rond te hangen.
  • Voor mensen die de ambitie hebben om bodybuilding te gaan doen.

Conclusie

In dit artikel hebben we de voor- en nadelen besproken van een split schema. Wil je weten wat de voor- en nadelen zijn van een full body schema? Lees dan ook ons andere artikel: de voor- en nadelen van een full body schema.


Overig

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd