Voordelen van benen trainen - Waarom benen trainen?

Het is bij veel mensen een veelvoorkomend probleem. Mensen die fanatiek aan hun bovenlichaam werken, maar de benen trainen vervolgens helemaal overslaan.

Dat zorgt niet alleen voor een rare verhouding van het lichaam met brede schouders en dunne beentjes, maar het heeft nog veel meer nadelen voor je training. Vergeet ook niet dat je onderlichaam de helft van je totale lichaam is.

Door te beginnen met structureel je benen trainen zul je merken dat je gehele fysiek er beter uit gaat zien.

We leggen je in deze informatieve blog uit waarom je benen trainen een essentieel onderdeel van je workout zou moeten worden. Dit doen we door de voordelen te benoemen van je benen trainen.

Waarom je benen trainen?

Er zijn meer dan genoeg voordelen om te beginnen met je benen trainen. Deze voordelen zullen we hieronder voor je opsommen

1. Je benen trainen zorgt voor een fysiek symmetrie

Niemand wil toch met een bovenlichaam rondlopen die veel groter is als zijn onderlichaam. Toch slaan veel mensen hun benen trainen over uit gemakzucht. Dit zorgt voor een disbalans van het fysiek.

Daarom is het enorm belangrijk om je benen te trainen voor een symmetrisch lichaam. Dit zorgt voor balans in het lichaam en ziet er ook gewoon ook een stuk mooier uit.

Daarnaast doen veel sporters ook nog eens aan andere activiteiten zoals fietsen, hardlopen of aan een balsport zoals voetbal of basketbal.

De meeste van deze sporters gaan ervan uit dat hun benen vanzelf wel meegroeien tijdens het beoefenen van deze activiteiten en laten het daar meestal wel bij.

Maar niks is minder waar. Deze sporten zijn extensief en resulteren in minimale spiergroei. Voor deze doelgroep is het enorm belangrijk om hun benen te trainen voor hun sport.

Als je geen moeite in je benen trainen wilt stoppen kun je er vanuit gaan dat je twee dunne beentjes blijf houden onder je brede bovenlichaam.

Dus ook voor deze sporters adviseren we om te beginnen met beenoefeningen.

2. Je verbrandt meer calorieën met je benen trainen

Je benen trainen kan enorm intensief en zwaar zijn. Je benen zijn immers de grootste spiergroep van je hele lichaam. De spiermassa in je benen nemen het meeste toe door deze regelmatig te trainen.

Door je benen te trainen verbruik je de meeste calorieën, omdat je meer spiervezels belast als in het bovenlichaam. Ideaal dus als je van plan bent om af te vallen.

Kortom, je benen trainen kan enorm intensief en zwaar zijn, maar daardoor kun je ook veel calorieën verbranden. Niet alleen tijdens je training, maar ook tijdens het herstel in de uren erna.

Sterke beenspieren helpen je dus indirect bij het verbranden van calorieën. Immers verbruiken spieren energie in rust.

3. Benen trainen zorgt voor meer testosteron en groeihormoon

Het toevoegen van beenoefeningen aan je trainingsschema is enorm belangrijk voor de aanmaak van hormonen.

Deze hormonen spelen een grote rol bij het opbouwen van spiermassa, namelijk testosteron en groeihormoon.

Testosteron is een hormoon die de spieropbouw bevordert, en door te sporten kun je zelf testosteron aanmaken. Hoe groter een spiergroep is, hoe meer hormonen er worden aangemaakt.

Aangezien je benen de helft van je lichaam in beslag nemen, maak je met deze spiergroep dus de meeste testosteron aan.

Wanneer je je benen traint, profiteert je hele lichaam daar dus van! Beenoefeningen zijn daardoor dus ook veel effectiever dan het trainen van je triceps of biceps.

De beenoefeningen die meerdere beenspieren in één beweging aanpakken noemen we compound oefeningen. De basis van je trainingsschema zou dus ook moeten bestaan uit deze compound oefeningen.

Met deze oefeningen boek je heel snel resultaat omdat je in één bewegingen al je beenspieren aanpakt.

Deze compound oefeningen zullen we verder toelichten op onze andere blog: je benen trainen met compound oefeningen voor thuis.

4. Je benen trainen zorgt voor meer kracht in je bovenlichaam

Compound oefeningen zoals deadlifts en squats zijn beenoefeningen waarmee je je hele lichaam traint en niet alleen je beenspieren. Het vasthouden van een stang zorgt bijvoorbeeld voor een veel betere grip.

Daarnaast worden ook je buikspieren en onderrug aangepakt bij deze beenoefeningen. Dit komt omdat je het gewicht tijdens de oefeningen moet stabiliseren.

Vooral bij squats worden niet alleen je benen maar ook het bovenlichaam goed aangepakt. Dit resulteert weer in een krachtiger bovenlichaam.

Kortom, wanneer je je benen traint en na verloop van tijd meer kracht in je benen krijgt, profiteert je bovenlichaam daar ook weer van.

Immers krijg je van beenoefeningen zoals squats of deadlifts een sterkere core. Dit helpt weer bij een betere spierontwikkeling in het bovenlichaam.

5. Je benen trainen zorgt voor verbeterde mobiliteit

Sterke benen kunnen de flexibiliteit van je gewrichten en spieren vergroten.

Dit kan je helpen bij dagelijkse bewegingen, zoals bukken om iets op te rapen, of bij het behouden van een goede houding tijdens het zitten of staan.

Een goede mobiliteit is essentieel om ongemak en stijfheid te verminderen naarmate je ouder wordt.

6. Je benen trainen verminderd risico op blessures

Door je benen te trainen, werk je aan de stabiliteit van je gewrichten. Dit kan het risico op blessures, met name in de heupen, knieën en enkels, verminderen.

Sterke spieren helpen om de impact van fysieke activiteiten beter op te vangen, waardoor je minder kwetsbaar bent voor verstuikingen, verrekkingen en andere verwondingen.

7. Je benen trainen zorgt voor betere sportprestaties

Sterke benen zijn cruciaal voor veel sporten, omdat ze je voorzien van kracht, snelheid en uithoudingsvermogen.

Of je nu rent, springt, fietst, danst, of een andere sport beoefent, goed ontwikkelde benen kunnen je prestaties naar een hoger niveau tillen.

8. Je benen trainen zorgt voor verbeterde bloedcirculatie

Regelmatig trainen van je benen stimuleert de doorbloeding in deze spiergroep. Dit kan helpen bij het voorkomen van problemen zoals spataderen en kan bijdragen aan een betere algemene circulatie, wat gunstig is voor je gezondheid.

9. Je benen trainen zorgt voor een bevordering van botgezondheid

Gewichtsdragende oefeningen voor je benen, zoals squats en lunges, stimuleren de botgroei en versterken de dichtheid van je botten.

Dit is vooral belangrijk naarmate je ouder wordt om osteoporose te voorkomen.

10. Je benen trainen boost je metabolisme

Grote spiergroepen, zoals de beenspieren, verbruiken meer energie in rust dan kleinere spieren.

Door je benen te trainen, verhoog je je basale metabolisme, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs als je niet actief bezig bent. Dit kan bijdragen aan gewichtsbeheersing en vetverlies.

Conclusie

Kortom, het trainen van je benen biedt tal van voordelen, waaronder symmetrie, calorieverbranding, hormoonproductie en verbeterde kracht en mobiliteit.

Na het lezen van deze informatieve blog is het duidelijk dat beenoefeningen een essentieel onderdeel moeten zijn van je trainingsroutine.

Wacht niet langer, ga vandaag nog aan de slag met het trainen van je benen om een sterker, gezonder en evenwichtiger lichaam te bereiken.

KrachttrainingOverig

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd