Spierpijn verminderen 5 tips

Weer begonnen met trainen? Dan ken je het gevoel wel van spierpijn na een zware workout. Spierpijn geeft je een voldaan gevoel, maar kan behoorlijk in de weg staan bij je dagelijkse activiteiten. Elke meter is te ver en elke trap is te hoog!

Spierpijn kan zelfs de kwaliteit van je toekomstige trainingen verminderen. Maar wat is spierpijn precies en hoe kun je spierpijn verminderen of zelfs voorkomen?

In deze informatieve blog zullen we dieper ingaan op spierpijn verminderen door middel van tips en trucs, en zullen we de oorzaken van spierpijn en verschillende soorten spierpijn behandelen.

Spierpijn verminderen: het ontstaan van spierpijn

De precieze oorzaak van spierpijn is nog steeds niet helemaal duidelijk. Het lijkt veel te maken te hebben met schade aan de spiercellen. Fysieke inspanning zoals krachttraining, cardio of hardlopen zorgen voor kleine scheurtjes in de spiercellen.

Dit komt omdat je jezelf zwaarder belast dan normaal of andere bewegingen maakt dan je normaal gewend bent.

De schade aan je spiercellen wordt gevolgd door een reactie van je immuunsysteem. Je immuunsysteem herkent de schade en zorgt voor een ontstekingsreactie. Deze ontstekingsreactie zorgt dan weer voor spierpijn.

Daarnaast zorgt de ontstekingsreactie er ook voor dat er meer vocht naar de spieren gaat wat voor zwelling zorgt. Naast de ontstekingsreactie die zorgt voor spierpijn, zorgt de zwelling ook weer voor spierpijn.


Spierpijn verminderen: verschillende soorten spierpijn

Spierpijn kent veel verschillende oorzaken en pijntjes. De spierpijn die we behandelen is de spierpijn die je krijgt na een stevige workout. Dit soort spierpijn geeft je een voldaan gevoel. Vandaar ook het gezegde: pijn is fijn!

Ervaar je een brandend gevoel direct na je workout? Dan wordt dit veroorzaakt door je melkzuur. De oorzaak hiervan is een tekort van zuurstof in je spiervezel en noem je immediate soreness.

Maar er is ook spierpijn die je veel later ervaart, dit soort spierpijn noem je delayed onset muscle soreness.

Deze vorm van spierpijn ontstaat door kleine scheurtjes in het bindweefsel van je spieren wanneer deze onder druk staan tijdens een stevige workout.

Scheurtjes in je spieren klinkt best eng, maar dit hoort bij het trainen en is belangrijk om je spieren te laten groeien en sterker te worden. De scheurtjes in het bindweefsel worden door je lichaam herstelt en dat leidt tot spierpijn.

De pijn kan niet volledig worden weggenomen, maar je kunt wel dingen doen om spierpijn te verminderen. Deze tips en trucs zullen we hieronder behandelen.

Spierpijn verminderen: tips en trucs

Spierpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Maar als je eenmaal spierpijn hebt, is er geen weg meer terug. Je moet gewoon op je tanden bijten en hier zogezegd ‘doorheen’. Na een zware workout is spierpijn gewoonweg onvermijdelijk.

Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om spierpijn te verminderen. Hieronder zullen we een paar tips toelichten:

1. Zorg voor een goede warming up

Spierpijn verminderen doe je door middel van een goede warming-up. Voordat je begint aan je workout is het belangrijk om je spieren goed op te warmen.

Zo bereid je je spieren goed voor op de actieve inspanning die komen gaat en wordt de kans op spierpijn na je workout een stuk kleiner.

Goed rekken en strekken is dus belangrijk om spierpijn te verminderen. Je kent het gezegde wel, "voorkomen is beter dan genezen".

Wist je dat een warming up met springtouw één van de meest effectieve manieren is om jouw spieren op te warmen? Nog geen springtouw in huis? Geen probleem. Dit professionele springtouw op bol.com helpt je jouw spieren opwarmen als een pro.

2. Drink voldoende water

Je spierpijn verminderen doe je al door extra water te drinken. Extra water drinken kan sowieso geen kwaad, maar als je spierpijn ervaart en je wil je spierpijn verminderen, is dit al helemaal een goed idee!

Door voldoende water te drinken is je bloed dun genoeg om goed te kunnen stromen. Je lichaam is dan beter in staat om voedingsstoffen en afvalstoffen te transporteren.

Afvalstoffen die zorgen voor spierpijn worden dus beter afgevoerd door voldoende water te drinken. Extra water drinken helpt dus spierpijn te verminderen.

3. Zorg voor een gezond voedingspatroon

Je lichaam kan zichzelf het best herstellen als het de juiste voeding binnenkrijgt. Spierpijn verminderen doe je door een gezond voedingspatroon aan te houden.

Door te zorgen dat je lichaam de juiste bouwstenen binnenkrijgt, herstelt het zich het snelst. Welke bouwstenen zijn dit precies? Denk hierbij aan eiwitrijk voedsel zoals vlees, vis of zuivelproducten.

De aminozuren in eiwitten zorgen dat kleine spierscheurtjes weer worden aangevuld wat voor spierherstel zorgt. Naast eiwitten zijn koolhydraten ook erg belangrijk. Koolhydraten vullen de glycogeen-voorraden aan, zodat je lichaam weer nieuwe inspanningen kunt leveren.

Daarnaast helpen koolhydraten ook je om je eiwitten beter te verwerken. Spierpijn verminderen en een goed herstel ervan doe je dus door middel van een gezond voedingspatroon.

4. Zorg voor voldoende slaap

Dat slaap enorm belangrijk is weet eigenlijk iedereen wel. Slapen wordt vaak onderschat, maar is van grote invloed op je spierherstel. Je lichaam heeft pas echt de tijd om te herstellen als je slaapt.

Bij te weinig, of slechte slaap kwaliteit kan je lichaam niet goed functioneren waardoor je spieren minder snel herstellen.

Wil je dus spierpijn verminderen? Zorg er dan voor dat je voldoende slaapt.

5. Neem een massage of gebruik een foamroller

Een massage of het gebruik van een foamroller is een goede manier om spierpijn te verminderen. Het effect van deze technieken stimuleren de bloedsomloop van en naar de spieren.

De foamroller is een zwaar onderschat herstel attribuut, maar wordt de laatste steeds populairder. Wil je ook meegaan in de laatste herstel trends? Bestel jouw foamroller op bol.com.

Dit zorgt voor vermindering van de zwelling van de spieren waardoor je lichaam afvalstoffen sneller kan verwijderen.

Conclusie

Kortom, in deze informatieve blog zijn we dieper ingegaan op spierpijn verminderen door middel van tips en trucs, en hebben we de oorzaken van spierpijn en verschillende soorten spierpijn behandeld.

Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden om spierpijn verminderen makkelijker te maken door middel van voldoende slaap, de juiste voeding en nog talloze andere manieren.

Heb je spierpijn en wil je toch trainen? Lees dan ons artikel over trainen met spierpijn zodat je weet waar je op moet letten.

Begin met het volgen van onze tips en trucs om spierpijn te verminderen na een zware workout, en verbeter de kwaliteit van toekomstige trainingen en je lichaam!


Overig

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd