De child’s pose is een buitengewoon goede strekoefening en staat ook bekend als kindhouding of Balasana. Deze oefening kent zijn oorsprong uit het yoga circuit, waar het één van de belangrijkste rusthouding is voor beginners. De child’s pose is voor krachtsporters een goede methode om de rug-, schouder- en nekspieren te ontspannen na een intensieve training.

In dit artikel leggen we uit waarom de child’s pose een onderdeel moet zijn van jouw trainingsschema, wat de voordelen zijn van deze strekoefening en hoe je de child’s pose op de juiste manier uitvoert.

Wat is een child’s pose?

De child’s pose is een strekoefening tegen stress en spierspanning. Door deze strekoefening op te nemen in jouw trainingsschema verlaag je het fysieke stressniveau, waarbij de enkels, knieën, dijen en onderrug worden gestrekt. Daarnaast zorgt de child’s pose ervoor dat je rug-, schouder- en nekspieren worden ontspanen.

Waarom de child’s pose?

Met de cobra stretch en child’s pose beschik je over de mogelijkheid om je rompspieren en wervelkolom te stabiliseren doordat beide strekoefeningen een tegengestelde actie uitvoeren. Wanneer je een intensieve krachtsporter bent of aan vechtsport doet komt je bovenlichaam onder hoge spierspanning te staan. Door de cobra stretch te doen gevolgd door de child’s pose sterkoefening, zul je zowel de buikspieren als de rugspieren ontspannen, strekken en versterken.

Bovendien zorgt deze strekoefening ervoor dat het hoofd in de houding onder het hart rust, waardoor er meer bloed naar de hersenen stroomt. Dit heeft een kalmerend en rustgeven effect op de geest.


Welke spiergroepen gebruik je bij child’s pose?

De child’s pose strekoefening is multifunctioneel doordat het enerzijds onze spieren strekt en anderzijds een aantal spiergroepen ontspant. Met de child’s pose strek je de voeten, enkels, kuiten, bovenbenen, heupen, rug, schouders en nek.

Primair:

 • Trapezius (ruitvormige rugspier)
 • Latissimus dorsi (grote rugspier)
 • Gastrocnemius, soleus (kuitspieren)
 • Quadriceps (bovenbeenspieren)

Secundair:

 • Gluteus maximus
 • Gluteus medius
 • Gluteus minimus

De voordelen van child’s pose?

Alle strekoefeningen hebben met elkaar gemeen dat ze ervoor kunnen zorgen dat de spieren ontspannen aanvoelen, spieren soepel kunnen maken door een verbetering van de houding en vergroten van het bewegingsbereik.

Uiteraard zijn er nog een aantal unieke voordelen van de child’s pose welke wij speciaal voor jou hebben verzameld.

1. Child’s pose kan rugpijn verlichten

Child’s pose is een zachte strekoefening die kan bijdragen aan het verlichten van rugpijn. Het is hierbij wel essentieel om deze houding verstandig te gebruiken. Heb je rugklachten dan adviseren wij eerst een medisch expert te raadplegen, voordat je aan de slag gaat met strekoefeningen zoals de child’s pose. Overigens is het voor iedere sporter van belang om goed te luisteren naar je lichaam.

2. Child’s pose versterkt de onderrug en heupen

Heb jij een zittend beroep waarbij je de hele dag aan een bureau zit? Dan is de kans groot dat je regelmatig last hebt van een stijve onderrug. Met de child’s pose strekoefening kan je de spanning in de onderrug verlichten en versoepelen.

Hetzelfde geldt voor onze heupen. De spieren rondom onze heupen kunnen in het dagelijks leven verstijven doordat er te lang op een stoel wordt gezeten. Door onze knieën verder uit elkaar te plaatsen bij de uitvoering van de child’s pose strekoefening kan je jouw heup goed strekken. De child’s pose zal je helpen om eventuele heuppijn te verminderen en de gezondheid van de heupen gedurende je leven te verbeteren.

3. Child’s pose is goed voor de spijsvertering

Een andere methode om je spijsvertering te bevorderen is door de child’s pose uit te voeren met de knieën dicht bij elkaar. Hierdoor komt de buik om onze dijbenen te rusten. Dit is een geweldige manier om onze organen te ‘masseren’. Zorg ervoor dat je bij deze houding van de child’s pose strekoefening langzaam diep inademt en uitademt.

Voor het vierde en laatste voordeel blijven we in de yoga hoek. Wanneer je tijdens de child’s pose strekoefening je hoofd op de fitnessmat legt geeft dit een rustgevend en kalmerend effect op onze geest. Deze child’s pose uitvoering is geweldige manier om je hoofd leeg te maken van gedachte.

Child’s pose executie

De child’s pose is toepasbaar voor het trainen om de spieren te versoepelen, maar wordt in de praktijk veelal toegepast na het trainen. Deze strekoefening is fantastisch voor krachtsporters en vechtsporters die intensief getraind hebben en de spieren maximaal hebben belast.

Strekoefening child's pose
 1. Plaats handen en knieën op de mat.
 2. Voor de child’s pose spreid je jouw knieën ter breedte van de fitnessmat, waarbij je de bovenkant van de voeten op de mat houdt met de tegen elkaar.
 3. Buig je bovenlichaam naar voren zodat je buik tussen je dijbenen rust.
 4. Er zijn verschillende armvariaties mogelijk. Het is mogelijk om je armen vooruit te streken met handpalmen op de grond of de armen naast de dijen te plaatsen met de handpalmen naar boven. Pas de child’s pose variatie toe welke je als het prettigst ervaart.
 5. Tip, als je een intensieve schouder training hebt afgerond voelt optie 2 fijner aan.
 6. Blijf zo lang als je wilt.

Veel voorkomende fouten

Om ervoor te zorgen dan je de child’s pose strekoefening op de juiste manier uitvoert hebben wij de speciaal voor jou een aantal veel voorkomende fouten uitgewerkt.

De positie van de nek moet in neutrale positie blijven. Het doel van de child’s pose is om te ontspannen. Houd je nek in een rechte neutrale positie in lijn met je wervelkolom. Anders kan het zijn dat de child’s pose een tegenovergesteld effect heeft op de nek en daar spanning verder opbouwt.

Het negeren van blessures. Wanneer je last hebt van blessures in spieren en/of gewrichten in het uitermate belangrijk om geen verkeerde houding aan te nemen wat de kans op verdere blessures kan vergroten. Doordat je met de child’s pose strekoefening meerdere spieren strekt adviseren wij bij klachten een medisch expert te raadplegen.

De Child’s pose is ongeschikt na een maaltijd. Na het consumeren van een maaltijd kan het als onprettig ervaren worden om de child’s pose uit te voeren. Deze strekoefening zorgt er namelijk voor dat er druk wordt uitgeoefend om de maag. Gun jezelf de tijd om je maaltijd te laten zakken voordat je start met trainen.

Child’s pose variaties

Zoals in dit artikel toegelicht kent de child’s pose strekoefening meerdere variaties welke variëren in de wijze waarom we onze armen laten rusten of de manier waarom we onze benen plaatsen.

 


BillenBovenbenenKuitenRug

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd