De doorway chest stretch is een zeer goede stretch oefening die veelal wordt toepast na het trainen van de borstspieren. Met deze stretch oefening strekken we de pectoralis major en pectoralis minor, onze grote en kleine borstspier.

In sommige gevallen wordt de doorway chest stretch ook voor het sporten toegepast. Zorg er echter eerst voor dat je spieren zijn opgewarmd door een warming up. De kans op blessures is namelijk aanzienlijk groter wanneer je intensief stretcht met koude spieren.

Andere benamingen van de doorway chest stretch zijn bent-arm wall stretch of wall pectoralis stretch.


Welke spiergroepen gebruik je bij de chest stretch?

Chest stretch spieren
  • Pectoralis Major
  • Pectoralis Minor

Waarom de chest stretch?

Veel volwassenen zitten dagelijks lange periode per dag achter een computer en/of in de verkeerde houding. Hierdoor hebben onze borstspieren de neiging om strak te zitten. Deze rekoefening kan je verlichting geven van pijn in de bovenrug en nek, welke worden veroorzaakt vanwege de tegenstelde trekkracht van de borstspieren.

Een ander functioneel voordeel is dat de chest stretch kan bijdragen aan het vergroten van jouw bewegingsbereik. Wanneer je lichte pijn in spieren of gewrichten ervaart is het raadzaam om een medisch expert te raadplegen.

Chest stretch executie

Doorway chest stretch

  1. Zoek een deuropening, plaats je rechterbeen vooraan en linkerbeen achteraan.
  2. Plaats je armen op de deurpost en je ellebogen iets lager dan je schouders.
  3. Breng je borst langzaam naar voren.
  4. Trek je hoofd niet naar voren en hou je nek ontspannen.
  5. Houd de chest stretch positie 30-40 seconden vast.
  6. Verplaats je terug naar startpositie en breng je armen naar beneden.
  7. Draai een paar keer met je schouders om je spieren soepel te maken.

Chest stretch variaties

In de voorbeeld illustratie passen wij een dubbele doorway chest stretch welke met twee armen tegelijk wordt uitgevoerd. Een alternatieve manier van uitvoeren is door de doorway chest stretch met één arm uit te voeren en na ca. 30 seconden te wisselen van kant.

Een tweede variatie op de doorway chest stretch kan worden toepast door na iedere 3-5 tellen in gestrekte houding terug te keren naar startpositie. Hierdoor verlicht je de spanning op de borstspieren en verklein je de kans op blessures.


BorstStretch

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd