Wat is een cable standing leg extensions?

De cable standing leg extension is een fantastische oefening welke je eenvoudig uitvoert met Zoluko fitness kabelsyteem en enkelband.

Het grote voordeel van een cable leg extension is dat je gedurende de oefening constante spierspanning ervaart door de weerstand van het fitness kabelsyteem.

Naast de bekende oefeningen in de sportschool om de quadriceps te versterken is de cable standing leg extension een goede aanvulling voor ieder trainingsschema.

Waarom een cable standing leg extensions?

Leg extensions worden op de sportschool veelal uitgevoerd door een apparaat waar je in zittende houding de benen strekt. Vervolgens gebruik je de quadriceps spieren om je knieën te strekken en je onderbenen op te tillen.

De machine op de sportschool is effectief voor beginnende krachtsporters die de techniek onder de knie willen krijgen. De cable leg extension vraagt ons lichaam meer stabiliteit en balans.

Doordat jouw lichaam harder moet werken en meer spieren tegelijkertijd onder constante spanning aanspant zul je sneller resultaat merken.

Bovendien train je bij de cable leg extention slechts één been per sessie. Compenseren met het sterke been is hierdoor niet mogelijk.


Welke spieren train je met een cable standing leg extensions?

Met de cable standing leg extension train je diverse spieren in het bovenbeen. Hierin kunnen we onderscheid maken tussen primaire en secundaire spierbelasting.

Welke spieren train ik met leg extensions met kabelsysteem?

Primair:

 • Quadriceps (bovenbeenspieren)

Secundair:

 • Vastus medialis oblique – VMO (binnenste bovenbeenspier boven de knie)

Bovengenoemde spieren vormen de basis voor alledaagse bewegingen zoals lopen, rennen, springen en squaten en zorgen ervoor dat jouw kniegewricht vanuit gebogen houding kan worden gestrekt.

Voordelen van een cable standing leg extensions

Perfecte aanvulling voor ieder trainingsschema

Naast de standaard oefeningen in de sportschool is de cable leg extension een goed aanvulling voor ieder trainingsschema.

In tegenstelling tot de bekende oefeningen zoals machine leg extension, leg press en squats wordt deze oefening dankzij het fitness kabelsysteem uitgevoegd onder constante weerstand.

Constante weerstand zorgt ervoor dat je spieren minder rust krijgen, waardoor de belasting hoger ligt. Dit resulteert in extra spiergroei.

Isolatietraining van de quadriceps

Met de cable leg extension focus je volledig op de quadriceps, de spieren in onze bovenbenen. Doordat er geen andere spiergroepen betrokken zijn bij de uitvoering van deze oefening maximaliseer je de spierbelasting en dus spiergroei.

Er zijn weinig oefeningen die jouw quadriceps zo goed isoleren als de cable leg extension.

Geen compensatie mogelijk

We beschreven dit voordeel eerder dit artikel. Het is een groot voordeel dat je de cable leg extension uitvoert met slechts één been tegelijk. Het is hierdoor niet mogelijk te compenseren met het sterke been wanneer je begint te verzuren.

Vergroten van spiermassa

Is het jouw persoonlijke doelstelling om meer spiermassa op te bouwen dan mag de cable leg extension zeker niet ontbreken. Doordat deze oefening de quadriceps isoleert wordt spiergroei extra gestimuleerd.

Benodigdheden voor de cable standing leg extensions?

De cable leg extension is een oefening welke uitgevoerd wordt met het Zoluko Fitness Kabelsysteem in combinatie met één of meerdere gewichtsschijven.

Daarnaast maak je bij deze oefening gebruik van een ankle strap. Wil jij thuis sporten zonder dat je naar de sportschool hoeft? Dan is het Zoluko Fitness Kabelsysteem gegarandeerd jouw favoriete sportattribuut.

Cable standing leg extensions executie?

Wat is de juiste uitvoering van de leg extensions met kabelsysteem?
 1. Zet het fitness kabelsysteem op de ‘pull down’ stand en bevestig de enkelband aan één been.
 2. De ideale hoogte van bevestigen is ca. 1,80.
 3. Bevestig de enkelband aan je benen.
 4. Ga met je gezicht weg van het fitness kabelsysteem staan en neem voldoende afstand.
 5. Bij onvoldoende balans is het belangrijk om jezelf te stabiliseren om het meeste uit de oefening te halen.
 6. Je begint met het werkbeen in 90 graden.
 7. Strek het werkbeen in circa 1 tel, waarbij je in volledig rechte houding komt.
 8. Keer in 2-3 tellen terug naar startpositie.
 9. Laat je voet de grond niet raken tussen de herhalingen door.
 10. Doe alle herhalingen op één been voordat je van kant wisselt.
 11. Voorgestelde herhalingen: 12 tot 15 op elk been.

Veel voorkomende fouten

De juiste lichaamshouding

Een correcte lichaamshouding is bij de uitvoering van de cable leg extension enorm belangrijk.

Om de kans op blessures te minimaliseren dien je ervoor te zorgen dat je alleen het kniegewricht en het onderbeen beweegt.De rest van het lichaam houd je in kaarsrechte houding.

Niet overbelasting

Voorkom overbelasting door je knie te overtrekken. Dit geldt voor de cable leg extension, maar ook voor de machine leg extension en leg press.

Overstrekking van het kniegewricht kan voor lelijke blessures zorgen. Voorkom blessures en strek nooit verder dan nodig.


BenenKabelsysteem

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd