De split squat op een fitness trilplaat is een effectieve oefening om je onderlichaam te trainen. De fitness trilplaat voegt een extra dimensie toe aan de oefening, waardoor je nog meer spieren aan het werk zet.

De oefening richt zich voornamelijk op de bilspieren, bovenbenen en hamstrings. Het is een populaire oefening onder sporters en kan zowel door beginners als gevorderden worden uitgevoerd.


Welke spieren train je met de Split Squat?

De split squat op een fitness trilplaat is een effectieve oefening om de bilspieren, quadriceps, hamstrings, en kuitspieren te trainen. Bij het uitvoeren van deze oefening moet het lichaam het instabiele platform van de trilplaat stabiliseren, waardoor de kern- en stabilisatiespieren ook worden geactiveerd.

De quadriceps aan de voorzijde van het bovenbeen worden vooral getraind bij het strekken van het been, terwijl de bilspieren en hamstrings aan de achterkant van het bovenbeen voornamelijk geactiveerd worden bij het naar beneden gaan in de lunge positie.

De kuitspieren worden ook gebruikt om de beweging te stabiliseren en ondersteunen.

Muscle Anatomy - Split Squat - Fitness Trilplaat

Voordelen van de Split Squat?

Verhoogde spieractivatie: Het trainen van de spieren op een trilplaat kan leiden tot een verhoogde spieractivatie, wat betekent dat je meer spiervezels activeert dan bij een normale oefening zonder trilplaat.

Verbeterde stabiliteit en balans: Omdat je op één been staat, moet je je evenwicht bewaren tijdens de oefening. Dit kan helpen om de stabiliteit en balans in je benen te verbeteren.

Verminderde belasting op de gewrichten: De trilplaat kan helpen om de belasting op de gewrichten te verminderen, waardoor de oefening geschikt is voor mensen met gewrichtspijn of andere blessures.

Uitdaging: Door de toevoeging van de trilplaat wordt de oefening uitdagender dan wanneer je deze zonder trilplaat zou uitvoeren. Dit kan helpen om je training naar een hoger niveau te tillen en je uit te dagen om je grenzen te verleggen.

Tijdbesparend: Doordat je meerdere spiergroepen tegelijkertijd traint, is de split squat op een trilplaat een efficiënte oefening die je in relatief korte tijd kunt uitvoeren. Dit maakt het ideaal voor drukbezette mensen die toch fit willen blijven.

Startpositie van de Split Squat

Plaats een fitness trilplaat op een stevige en vlakke ondergrond en zet hem aan op een laag tot gemiddeld trilniveau. Ga met je gezicht naar de trilplaat staan en zet één voet in het midden van de trilplaat.

Zet je andere voet een paar passen naar achteren en plaats je tenen op de grond. Dit wordt je steunvoet.

Split Squat met Fitness Trilplaat

Executie van de Split Squat

 

  • Zorg ervoor dat je in de startpositie staat met één voet op de trilplaat en je andere voet achter je op de grond geplaatst.
  • Houd je rug recht en kijk recht vooruit.
  • Buig langzaam door je knieën, terwijl je je bovenlichaam rechtop houdt, totdat je achterste knie bijna de grond raakt.
  • Houd je voorste knie boven je enkel en let erop dat je niet te ver vooruit leunt met je bovenlichaam.
  • Duw jezelf weer omhoog naar de startpositie en herhaal de oefening met dezelfde beenpositie, voordat je de oefening met het andere been uitvoert.
  • Het is belangrijk om de oefening gecontroleerd en langzaam uit te voeren, zodat je de juiste spieren traint en blessures voorkomt.

Fitness trilplaat

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd