De squat is een bekende oefening die vaak wordt gebruikt om de beenspieren te trainen. Door de squat op een trilplaat uit te voeren, wordt de oefening nog uitdagender en intensiever.

Bij de squat op een trilplaat zijn de knieën niet in 90 graden, maar eerder in 45 graden gebogen. Dit wordt ook wel de "half squat" genoemd.

Deze oefening is geschikt voor zowel beginners als gevorderde sporters en kan bijdragen aan het verbeteren van de beenkracht, het verbeteren van de stabiliteit en het versterken van de core.


Welke spieren train je met de Squat Half?

De squat op een trilplaat is een oefening die zich richt op de bilspieren, bovenbenen en hamstrings. Doordat de knieën minder ver buigen dan bij een normale squat, wordt er minder druk op de knieën gezet.

Dit maakt de oefening geschikt voor mensen met knieklachten die wel hun benen willen trainen.

De trilplaat voegt een extra dimensie toe aan de oefening, waardoor er meer spieren worden geactiveerd, met name de stabilisatiespieren en de spieren in de enkels, knieën en heupen.

Door deze spieren te trainen, verbeter je je balans, coördinatie en stabiliteit.

Muscle Anatomy - Squat Half - Fitness Trilplaat

Voordelen van de Squat Half?

Verbetert de balans en stabiliteit: Doordat de trilplaat zorgt voor instabiliteit, moet je lichaam harder werken om in balans te blijven tijdens de squat. Dit helpt bij het versterken van de stabilisatoren in het lichaam.

Stimuleert spiergroei: De combinatie van de squat en de trilplaat zorgt voor extra activatie van de spieren in de benen en billen. Dit kan helpen bij het opbouwen van spiermassa en kracht.

Verhoogt de calorieverbranding: Doordat je meer spieren gebruikt tijdens de squat op een trilplaat, verbrandt je ook meer calorieën dan bij een normale squat.

Vermindert de impact op de gewrichten: Door de lagere positie van de squat, wordt er minder druk uitgeoefend op de knieën en enkels dan bij een normale squat.

Verbetering van de mobiliteit: Door het toevoegen van de trilplaat aan de squat kan dit bijdragen aan de mobiliteit in de gewrichten van de heupen en enkels.

Dit zijn slechts enkele voordelen van de squat op een trilplaat, maar er zijn er nog veel meer. Het is een uitdagende oefening die veel voordelen biedt voor zowel beginners als gevorderden.

Startpositie van de Squat Half

De startpositie voor de squat op een trilplaat is vergelijkbaar met de normale squat, waarbij je voeten op schouderbreedte uit elkaar staan en je tenen licht naar buiten wijzen.

Het verschil is dat je de knieën minder ver buigt, ongeveer 45 graden in plaats van 90 graden.

Squat Half met Fitness Trilplaat

Executie van de Squat Half

  • Begin met staan op de trilplaat met uw voeten op schouderbreedte uit elkaar.
  • Buig uw knieën en heupen om uw lichaam naar beneden te laten zakken, waarbij u uw rug recht houdt.
  • Stop als uw knieën een hoek van ongeveer 45 graden hebben bereikt. Zorg ervoor dat uw knieën niet voorbij uw tenen gaan.
  • Duw uzelf vervolgens omhoog en herhaal deze beweging voor meerdere herhalingen.
  • Houd uw armen voor u uitgestrekt voor balans of plaats uw handen op uw heupen.

Belangrijk: Houd uw rug recht, uw borst naar voren en uw knieën in lijn met uw voeten tijdens de hele beweging. Probeer de beweging zo gecontroleerd mogelijk uit te voeren en vermijd het stuiteren op de trilplaat.


Fitness trilplaat

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd