Onderzoek: koffie als fat burner?

Koffie kan een mogelijk hulpmiddel zijn om de vetverbranding te verhogen dankzij het stimulerende effect op bruin vet.

Bruin vet is het type vet dat juist zorgt voor een hogere vetverbranding. Wil je meer weten over koffie als fat burner? Lees dit artikel dan vooral verder.

Wat is een fat burner?

Maar eerst willen we ingaan op het begrip “fat burner”. Want wat is een fat burner eigenlijk? “Fat burner” is een verzamelterm voor voedingssupplementen waarvan wordt gesteld dat ze één of meerdere van de onderstaande effecten hebben:

  • De acute vetverbranding wordt verhoogd.
  • Algemeen energieverbruik wordt verhoogd.
  • Energieverbruik bij het verteren van een maaltijd wordt verhoogd.
  • Vetopname wordt verlaagd.
  • Gewichtsverlies wordt gestimuleerd.
  • Verhoging vetverbranding tijdens training.
  • Lange termijn aanpassingen die metabolisme van vetten verhogen.

Een Fat burner worden vaak gemaakt uit één of meerdere ingrediënten waarvan gesteld is of het vermoeden bestaat dat deze één of meerdere van bovenstaande eigenschappen vertonen.

Daarnaast heb je ook producten die als “fat burner” worden verkocht, maar vooral gericht zijn op het verminderen van de eetlust.

Verschil tussen koffie en cafeïne

Koffie en cafeïne zijn twee verschillende dingen, hoewel cafeïne een belangrijke actieve verbinding is die van nature voorkomt in koffie.

Koffie is een drank die wordt gemaakt door heet water door gemalen koffiebonen te laten stromen.

Het bevat verschillende chemische verbindingen, waaronder cafeïne, die verantwoordelijk zijn voor de smaak en het aroma van koffie.

Cafeïne is een stimulerend middel dat van nature voorkomt in planten, zoals koffiebonen, theebladeren, guaranabessen en cacaobonen.

Het is een centraal zenuwstelselstimulans dat de alertheid kan verhogen, de concentratie kan verbeteren en vermoeidheid kan verminderen.

Hoewel koffie de belangrijkste bron van cafeïne is voor veel mensen, kan cafeïne ook worden gevonden in andere voedingsmiddelen en dranken, zoals thee, frisdranken, energiedrankjes en chocolade.

Het belangrijkste verschil tussen koffie en cafeïne is dat koffie een drank is die wordt gemaakt door koffiebonen te brouwen, terwijl cafeïne een stimulerend middel is dat van nature voorkomt in verschillende planten en voedingsmiddelen.

Koffie is een van de belangrijkste bronnen van cafeïne, maar het is niet de enige bron.

Koffie als fat burner

Er is enig bewijs dat cafeïne, het belangrijkste actieve ingrediënt in koffie, kan helpen bij vetverbranding.

Cafeïne kan het metabolisme verhogen en de vetverbranding stimuleren, waardoor het lichaam meer calorieën verbrandt.

In rust kan cafeïne het energieverbruik verhogen met zo’n 10 tot 30 procent.

Vaak worden dit soort effecten toegeschreven aan het feit dat cafeïne een neurostimulant is. Een stofje dat je hersenen in een actieve modus kunnen plaatsen.

Een recent onderzoek wijst echter uit op een nieuwe mogelijkheid: cafeïne bereikt zijn vet-verbrandende effect mogelijk via bruin vet. Hier gaan we later dieper op in.

Er zijn echter enkele belangrijke kanttekeningen bij het gebruik van koffie als "fat burner".

Ten eerste kan te veel cafeïne leiden tot bijwerkingen zoals slapeloosheid, nervositeit, angst en een verhoogde hartslag.

Daarom is het belangrijk om de consumptie van koffie en andere cafeïne houdende producten in de gaten te houden en deze te beperken tot een redelijke hoeveelheid.

Bruin vet als fat burner

Bruin vet is een soort vetweefsel dat van nature in ons lichaam voorkomt en een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur.

In tegenstelling tot wit vetweefsel, dat energie opslaat, kan bruin vet energie verbranden door middel van een proces dat thermogenese wordt genoemd.

Dit maakt bruin vet potentieel interessant als een "fat burner". Er is enig bewijs dat bepaalde factoren, zoals cafeïne wat in koffie zit, kunnen helpen bij het activeren van bruin vet.  

Studies hebben aangetoond dat cafeïne de thermogenese in het lichaam kan verhogen, wat kan leiden tot een verhoogde activiteit van bruin vetweefsel en een verhoogd metabolisme.

Inmiddels is ook duidelijk dat witte vetcellen zich onder bepaalde omstandigheden als bruin vet kunnen gedragen. Dit soort vetcellen worden onder die omstandigheden ‘beige vet’ genoemd.

De wetenschap probeert deze kennis in de strijd tegen overgewicht dan ook op verschillende manieren in te zetten.

Enerzijds door te kijken naar manieren om bestaand bruin vet te activeren, anderzijds door de omzetting van wit vet naar beige vet te stimuleren.

Koffie als simulant van bruin vet

Een onderzoek uit 2019 gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports wees uit dat consumptie van een kopje koffie kan leiden tot een verhoogde activiteit van bruin vet in het lichaam bij gezonde vrijwilligers.

De studie toonde aan dat cafeïne de thermogenese in het lichaam verhoogt en de activiteit van bruin vetweefsel kan stimuleren.

Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, is het nog steeds onduidelijk hoeveel koffie er nodig is om significante effecten te zien en of het effect blijvend is op lange termijn.

Conclusie

Tot slot, er is enig bewijs dat cafeïne, het belangrijkste actieve ingrediënt in koffie, kan helpen bij de vetverbranding.

Cafeïne kan het metabolisme verhogen en de vetverbranding stimuleren, waardoor het lichaam meer calorieën verbrandt.

Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, is het nog onduidelijk in hoeverre het activeren van bruin vet daadwerkelijk kan leiden tot vetverbranding bij mensen.

Bovendien kan het drinken van koffie alleen niet zorgen voor significante gewichtsverliesresultaten.

Een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging zijn nog steeds de belangrijkste factoren voor het bereiken en behouden van een gezond gewicht.