11 Manieren om een testosteron tekort te herkennen

Ondanks dat mannen zelf testosteron aanmaken, kan het voorkomen dat er een testosteron tekort ontstaat.

Wanneer je te weinig testosteron aanmaakt, ben je mogelijk op zoek naar (natuurlijke) manieren om het testosterongehalte te verhogen.

Het is van groot belang voor je algehele gezondheid om gedurende je hele leven hiervoor te zorgen.

Door een testosteron tekort komt het vaak voor dat de testosteronspiegel niet optimaal is. In dit artikel leggen we je uit hoe je een testosteron tekort kunt herkennen.

Wat is testosteron?

Testosteron staat ook bekend als het mannelijke geslachtshormoon. Bij mannen bereikt de testosteronspiegel zijn hoogtepunt rond de leeftijd van 18 jaar en neemt deze vervolgens jaarlijks met ongeveer 1-2% af na het dertigste levensjaar.

Het is dus normaal dat oudere mannen lagere testosteronwaarden in hun bloed hebben dan jongere mannen.

Echter, bij een testosteron tekort kunnen er diverse vage klachten ontstaan die moeilijk te duiden zijn.

Dit moet je weten over testosteron

Hormonen fungeren als chemische boodschappers die rechtstreeks in de bloedbaan worden afgegeven door de endocriene klieren.

Ze werken op een langzaam tempo en beïnvloeden een breed scala aan processen in het lichaam.

Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon dat in de testikels van mannen wordt geproduceerd.

Dit hormoon speelt een cruciale rol bij zowel de ontwikkeling van primaire als secundaire geslachtskenmerken, en het stimuleert ook de productie van zaadcellen.

Daarnaast vormt het de drijvende kracht achter het libido en speelt het een rol bij de opbouw van spieren en botmassa.

De voordelen van testosteron zijn talrijk, en daarom is het essentieel om een testosteron tekort snel te kunnen herkennen.

Gemiddeld genomen heeft een man een testosterongehalte tussen de 300 en 1000 ng/dL (nanogram per deciliter) in het bloed.

Er wordt gesproken van een testosteron tekort wanneer het niveau onder de 300 ng/dL daalt of wanneer er klachten optreden.

Als er sprake is van een testosteron tekort, kunnen diverse ongewone klachten ontstaan die niet direct geassocieerd worden met testosteron.

Daarom vind je hieronder 11 manieren om een testosteron tekort te herkennen.


11 Manieren om een testosteron tekort te herkennen

1. Haarverlies als gevolg van testosteron tekort

Naarmate mannen ouder worden, kunnen sommigen hun haar verliezen. Testosteron heeft invloed op de haargroei.

Hoewel kaalheid deels erfelijk bepaald is, kunnen lage testosteronniveaus leiden tot haarverlies op zowel het hoofd als het gezicht, evenals verminderde beharing op het lichaam.

2. Verminderd libido

Testosteron is een essentieel hormoon voor de seksuele drang, ook wel bekend als libido. Het is normaal dat de seksuele interesse afneemt naarmate je ouder wordt.

Echter, bij een testosteron tekort kan de afname van het libido sterker zijn dan wat normaal wordt geacht.

3. Toename van lichaamsvet

Een testosteron tekort gaat vaak gepaard met een verhoogde vetophoping in het lichaam. Dit vet draagt bij aan een hogere omzetting van testosteron naar oestrogeen (het vrouwelijk hormoon).

Hierdoor hoopt vet zich vooral op rond de heupen en borst. Mannen verwijzen vaak naar het vet rond de heupen als "love handles". Bovendien kan dit leiden tot de ontwikkeling van mannelijke borsten.

De onbalans tussen de hormonen testosteron en oestrogeen ligt hieraan ten grondslag.

4. Ernstige vermoeidheid

Mannen met een testosteron tekort ervaren vaak extreme vermoeidheid en een gebrek aan energie, zelfs wanneer ze voldoende rust krijgen.

Als je voortdurend vermoeid bent ondanks voldoende slaap, zou een lage testosteronspiegel een mogelijke oorzaak kunnen zijn.

De vermoeidheid kan leiden tot verminderde motivatie om te sporten en te bewegen. Het is echter belangrijk om in beweging te blijven, omdat gebrek aan lichaamsbeweging kan bijdragen aan een verdere daling van de testosteronspiegel.

5. Bloedarmoede

Onderzoek toont een verband aan tussen de testosteronspiegel en bloedarmoede. Bij een testosteron tekort loop je een groter risico op het ontwikkelen van bloedarmoede.

Dit onderzoek wees uit dat mannen die zowel bloedarmoede als een te lage testosteronspiegel hadden, minder last hadden van bloedarmoede nadat externe testosteron toegediend werd.

De symptomen kunnen vermoeidheid en slaapproblemen omvatten. Een goede nachtrust zonder slaapproblemen is essentieel voor een goede gezondheid.

6. Afname van spiermassa

Het mannelijk geslachtshormoon speelt een cruciale rol in de opbouw van spiermassa. Wanneer de productie van testosteron afneemt, resulteert dit in vermindering van zowel spiermassa als -kracht.

Gelukkig beschikt het lichaam over spiergeheugen, wat betekent dat spiermassa snel terugkomt wanneer je intensiever traint en daarmee de testosteronspiegel verhoogt.

7. Stemmingsschommelingen

Testosteron is betrokken bij tal van lichamelijke processen, waaronder ook je stemming en mentale functioneren.

Onderzoek laat zien dat een laag testosteronniveau kan leiden tot prikkelbaarheid, verminderde concentratie en depressieve gevoelens.

8. Laag zaadvolume

Sperma bestaat uit vocht en zaadcellen, waarbij het vocht de zaadcellen voortbeweegt. Testosteron stimuleert de productie van sperma.

Mannen met een testosteron tekort ervaren doorgaans een afname van het volume van hun sperma. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.

9. Vermindering van botmassa

Het verminderen van botmassa staat bekend als osteoporose. Hoewel het vaker voorkomt bij vrouwen, kan het ook mannen met lage testosteronspiegels treffen.

Het mannelijk geslachtshormoon speelt een rol in zowel de vorming als het behoud van botten.

Vooral oudere mannen met een testosteron tekort ervaren een lagere botmassa, wat het risico op botbreuken verhoogt.

10. Erectiestoornissen

Testosteron is een hormoon dat niet alleen een rol speelt in het libido, maar ook van essentieel belang is voor het verkrijgen en behouden van een erectie.

Bij een te lage testosteronspiegel kan het moeilijk zijn om een erectie te krijgen. Er zijn ook andere gezondheidsfactoren die bijdragen aan erectieproblemen, zoals diabetes, hoog cholesterol, schildklierproblemen, roken, depressie, stress, angst, hoge bloeddruk en overmatig alcoholgebruik.

11. Verslechtering van het geheugen

Artsen vermoeden dat testosteron een rol kan spelen in hersenfuncties, inclusief het geheugen. Het is bekend dat het geheugen vaak achteruitgaat naarmate we ouder worden, en bij mannen gaat dit gepaard met een afname van testosteron.

Het is mogelijk dat een afname van testosteron kan bijdragen aan een verslechtering van het geheugen, maar er is geen duidelijk beeld verkregen uit onderzoek.

Testosteron is een hormoon dat betrokken is bij diverse processen en er is nog beperkt onderzoek uitgevoerd op mensen.

Conclusie

Tot slot, we hebben 11 manieren besproken hoe je een testosteron tekort in het lichaam kan herkennen.

Van haarverlies en verminderd libido tot stemmingswisselingen en vermoeidheid, testosteron speelt een veelomvattende rol in diverse aspecten van fysieke en mentale gezondheid.

Het is van belang om bewust te zijn van deze signalen en symptomen, omdat ze kunnen wijzen op een onderliggend testosteron tekort.


Gezondheid

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd