5 praktische tips om je mentale weerbaarheid te vergroten

Mentale weerbaarheid is een term die je tegenwoordig steeds vaker voorbij hoort komen als het gaat om onze mentale gezondheid.

Omdat de druk in de maatschappij tegenwoordig erg groot is komen stress, depressies en burn-outs steeds vaker voor.

Daarnaast worden we ook met z’n allen steeds fragieler en zijn we minder bestand tegen stress.

Wil je meer weten over hoe je je mentale weerbaarheid kan vergroten? Lees dit artikel dan vooral verder.

Wat is mentale weerbaarheid?

Mentale weerbaarheid geeft aan dat je met tegenslagen kunt omgaan en geestelijk veerkrachtig bent.

Mentale weerbaarheid hebben is net zo belangrijk als lichamelijk fit zijn. Want een gezonde geest leeft in een gezond lichaam.

Ben je mentaal gezond? Dan voel je je fit, functioneer je beter, heb je minder stress en ga je beter met tegenslagen om.

Wat betekent dit concreet? Mentale weerbaarheid is het vermogen om in verschillende omstandigheden optimaal te kunnen blijven functioneren, zowel mentaal als fysiek.

Je zou dus veel energie moeten hebben in je lichaam en in je spieren ongeacht de situatie. Daarnaast ben je goed in staat om de juiste beslissingen te nemen.


Waarom zijn we tegenwoordig minder mentaal weerbaar?

Tegenwoordig worden we blootgesteld aan een hoop sluimerende stress die voor ons evolutionair onbekend is. Denk hierbij aan werkstress, sociale stress en financiële stress.

Het lichaam heeft op deze voor ons onbekende evolutionaire stress geen antwoord.

Daarnaast worden we te weinig blootgesteld aan zware acute stress die we wel evolutionair kennen. Denk hierbij aan dorst of honger.

Het stresssysteem wat evolutionair is wordt tegenwoordig niet meer getriggerd.

Overigens baden we tegenwoordig ook in heel veel comfort. Hoewel we veel stress ervaren, hebben de meesten mensen onder ons altijd eten en drinken bij de hand, een dak boven het hoofd, warme kledij en een veilige leefomgeving.

5 praktische tips voor meer mentale weerbaarheid

Het trainen van je mentale weerbaarheid of stressbestendigheid doe je door je lichaam weer bloot te stellen aan een aantal acute stressfactoren.

Door jezelf bloot te stellen aan deze acute stressfactoren activeer je bepaalde processen in je lichaam.

Deze processen stellen je weer in staat om in elke situatie fysiek en mentaal gepast te reageren.

Wil je mentaal sterker in je schoenen staan? Volg de onderstaande praktische tips en verhoog je mentale weerbaarheid.

1. Koudetraining voor je mentale weerbaarheid

Koudetraining is een trainingsvorm waarbij je het lichaam blootstelt aan ijskoud water. Dit kan doormiddel van een koude douche nemen, natuurwater of het nemen van een ijsbad.

Daarnaast wordt koudetraining meestal gecombineerd met ademhalingstraining, waarbij je probeert je ademhaling te reguleren.

Door je lichaam bloot te stellen aan ijskoud water leer je je lichaam en je brein om kalm te blijven in een grote stresssituatie.

De eerste keer zal je misschien in paniek raken. Maar stap voor stap leer je om dat stemmetje in je hoofd de baas te zijn en krijg je de controle over je lichaam en geest.

2. Intermittent fasting voor meer mentale weerbaarheid

Honger is een acute stressfactor die evolutionair erg bekend is voor het lichaam.

Door een tijdje niet te eten, dwing je je lichaam om te leren omschakelen naar vetverbranding zoals bij intermittent fasting.

Als je begint aan intermittent fasting, maak je de komaf van cravings en emotionele reacties. Daarnaast behoud je stabiele energie in elke situatie.

3. Sauna bezoekjes voor meer mentale weerbaarheid

Door regelmatig de sauna te bezoeken leert je lichaam om te gaan met hitte. Bij hevige warmte zal je lichaam zich beschermen door de spieractiviteit te verminderen.

Hoe beter je lichaam om kan gaan met warmte, hoe beter de energielevering naar de hersenen is. Daarnaast wordt je fysiek en mentaal weerbaarder doordat je je thermoregulatie traint.

4. Besteed aandacht aan jezelf voor meer mentale weerbaarheid

Goed voor jezelf zorgt ook voor een betere mentale weerbaarheid. Dus maak tijd vrij voor jezelf en onderneem activiteiten die je leuk vindt om te doen.

Van een spa- of museumbezoek, de nieuwste films kijken in de bios, of een sportwedstrijd bijwonen tot niks doen op de bank met een tijdschrift.

5. Gezonde leefwijze voor meer mentale weerbaarheid

Tot slot, moet de basis een gezonde leefwijze zijn voor meer mentale weerbaarheid. Wat je eet, de rust die je neemt en de hoeveelheid dagelijkse beweging dragen bij aan je geestelijke conditie.

Eet je dagelijks verse en gezonde voeding dan heb je de hele dag energie. Dit geldt natuurlijk ook voor voldoende rust nemen en regelmatig bewegen.

Sporten voert stresshormonen af en je maakt hormonen aan die je positief stemmen.

Conclusie

Mentale weerbaarheid is een term die je tegenwoordig steeds vaker voorbij hoort komen als het gaat om onze mentale gezondheid.

Het geeft aan dat je met tegenslagen kunt omgaan en geestelijk veerkrachtig bent.

Het trainen van je mentale weerbaarheid of stressbestendigheid doe je door je lichaam weer bloot te stellen aan een aantal acute stressfactoren.

Wil je mentaal sterker in je schoenen staan? Volg de praktische tips uit dit artikel en verhoog je mentale weerbaarheid!


Gezondheid

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd