5 tips om sport motivatie hoog te houden

We weten allemaal dat sporten gezond voor je is. Het is echter niet altijd eenvoudig om de sport motivatie te vinden.

In het begin gaat het allemaal nog vrij soepel.Je houdt de sportroutine goed aan, je hebt discipline, je zegt nee tegen snacks, en je voelt je lekkerder in je vel omdat je verbetering ziet aan je fysiek.

Maar dan komt het moment dat de sport motivatie begint af te nemen. Je dag loopt net wat anders waardoor je niet kan sporten, of de volgende ochtend is het slecht weer.

De sport motivatie gaat sneller weg dan dat die weer terug komt. We denken al snel "morgen begin ik wel". Maar de volgende morgen is er wel weer een andere smoes die je weerhoudt om te beginnen met sporten.

In deze motiverende blog lichten we toe wat motivatie nou eigenlijk is. Daarnaast geven we je 5 tips om je sport motivatie hoog te houden.

Sport motivatie: wat is motivatie?

Kort gezegd is motivatie de drijfkracht achter het gedrag dat je vertoont. Iets wat je in beweging zet om iets uit te voeren. Er bestaan twee verschillende motivaties: intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.

Beide soorten motivatie hebben hun voor- en nadelen als het gaat om sport motivatie. We zullen ze beide hieronder nader toelichten.

Intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie wordt vaak naar gestreefd. Dit komt omdat deze soort van motivatie uit jezelf komt. Je vindt iets leuk om te doen en daardoor zet je jezelf aan om datgene te leren beheersen. Je wilt bijvoorbeeld iets leren omdat je het onderwerp interessant vind.

Of je wilt beginnen met thuis boksen omdat je dit leuk lijkt. Intrinsieke motivatie is het soort motivatie dat je graag wilt hebben omdat dit ook meer oplevert op de lange termijn. Vooral als het gaat om sport motivatie.


Extrinsieke motivatie

Vergeleken met intrinsieke motivatie werkt het bij extrinsieke motivatie juist andersom. Bij deze vorm van motivatie komt de bron juist buiten jezelf. Je doet bijvoorbeeld alleen aan thuis boksen om gewicht te verliezen. Of werken puur en alleen om het geld. Extrinsieke motivatie is dus ideaal op de korte termijn.

Voor de langere termijn is extrinsieke motivatie geen goede optie. Helemaal niet als het gaat om sport motivatie. Bij dit soort motivatie raak je ook al snel gedemotiveerd als je je doel niet haalt.

5 tips om je sport motivatie hoog te houden

Na het lezen van dit artikel weet je precies wat motivatie is en welke soorten motivatie er bestaan. Je weet nu dat het belangrijk is om intrinsiek gemotiveerd te zijn om je sport motivatie hoog te houden.

Hieronder zullen we wat tips opsommen om je te helpen je sport motivatie zo hoog mogelijk te houden.

1. Zoek een trainingsmaatje

Alles is leuker wanneer je vrienden erbij zijn. Samen sporten heeft in de meeste gevallen een motiverende werking. Je streeft immers hetzelfde doel na. Zorg ook dat je een sport vind die je samen leuk vind om te doen.

Zo ben ik zelf begonnen met thuis boksen met een vriend samen.

Het is wel belangrijk om een maatje te zoeken die net zo intrinsiek gemotiveerd is als jijzelf. Anders kan het zomaar zijn dat je trainingsmaatje jouw sport motivatie juist naar beneden haalt. Erg belangrijk om op te letten dus!

2. Zoek een sport die je leuk lijkt om te doen

Je sport motivatie blijft ook een stuk hoger als je iets doet wat je daadwerkelijk ook leuk vind. Zo vind ik zelf thuis boksen heel erg leuk om te doen. Ik hou thuis boksen vol omdat ik intrinsiek gemotiveerd ben want ik heb er plezier in.

Ben je er zelf nog niet achter welke sport je leuk vind? Probeer gewoon van alles uit! Vind je thuis boksen niet leuk? Probeer dan bijvoorbeeld een balsport.

Er zijn ontzettend veel sporten die je kunt doen. Gewoon blijven proberen totdat je een sport gevonden hebt die je leuk vind om te doen.

3. Maak je eigen trainingsschema

Heb je een sport gevonden die je leuk vind om te doen? Maak dan een trainingsschema voor jezelf.

Verzin zelf extra oefeningen om je reguliere trainingen heen en doe er een oefening bij die je leuk lijkt om te doen. Ga op onderzoek uit op het internet.

Typ bijvoorbeeld thuis boksen in op youtube en de resultaten die je dan krijgt zijn eindeloos. Op deze manier heb je zelf inspraak op je trainingen en zal je sport motivatie omhoog gaan.

4. Consistentie is key

We zijn allemaal wel eens moe of gestrest. Niet elke training verloopt perfect. Maar het is wel belangrijk om niet te verslappen en consistent te blijven trainen. Het is het beste als je trainingen onderdeel worden van je wekelijkse routine.

Zoals hierboven besproken zal een trainingsschema daar enorm bij helpen. Zo doe ikzelf thuis boksen op twee vaste dagen in de week. Stop dus nooit en houd je sport motivatie hoog!

5. Maak een afspeellijst voor het trainen

En de laatste tip om je sport motivatie hoog te houden is muziek. Het is wetenschappelijk bewezen dat muziek je beter laat presteren tijdens het trainen.

Ik zelf heb voor het thuis boksen een speciale afspeellijst gemaakt op spotify om eens lekker te rammen op mijn boksbal op voet. De volgende keer dat je gaat trainen, voel je de sport motivatie onmiddellijk en train je een stuk harder!

Conclusie

In deze informatieve blog heb je geleerd dat het belangrijk is dat jij je focust op je intrinsieke motivatie. Zo vind ik bijvoorbeeld thuis boksen leuk dus ik ben intrinsiek gemotiveerd. Daarnaast heb je 5 tips meegekregen om je sport motivatie hoog te houden.

Dus kom in actie en ga aan de slag met onze tips om je sport motivatie next level te brengen!


Motivatie

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd