Kant en klare sportmaaltijden - kant en klare fitnessmaaltijden

Gezond zijn en lekker in je vel zitten bereik je niet alleen met sporten, ook de juiste voeding is hierin heel belangrijk.

Je kunt elke dag sportief bezig zijn, maar als je iedere avond een zak chips op de bank opentrekt zorg je niet goed voor je lichaam.

Met als resultaat een sportieve geest in een ongezond lichaam. Een goede manier om je dieet na te leven is aan de hand van kant en klare sportmaaltijden.

Sportmaaltijden zijn afgestemd op de juiste verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Dit noemen we macronutriënten.  

Wil je meer weten over sportmaaltijden? Lees dit artikel dan vooral verder.

Wat maakt een maaltijd een goede sportmaaltijd

Bij elke vorm van sport is het belangrijk dat je de juiste voeding binnenkrijgt. Zo vul je de voorraden die je gebruikt tijdens het sporten weer aan.

In de sportwereld wordt voeding gezien als 70% van je inzet en sporten maar 30%. Een goede manier om je dieet na te leven is aan de hand van kant en klare sportmaaltijden.

Maar wat maakt een maaltijd nou een goede sportmaaltijd?

De juiste samenstelling

Goede fitnessmaaltijden zijn afgestemd op de juiste macronutriënten. Ofwel de juiste verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten.

De ideale verhouding is 40% eiwitten, 40% koolhydraten en 20% vetten. De beste kant en klare sportmaaltijden hebben deze verhouding.

Koolhydraten zijn de energiebron van je spieren en eiwitten vormen de bouwstenen voor de spieren. Daarnaast kunnen vetten helpen in de opname van vet oplosbare vitaminen.

Door deze drie macronutriënten in de juiste verhoudingen terug te laten komen in fitnessmaaltijden zit je goed!

De juiste portiegrootte

Let goed op de portiegrootte van je fitnessmaaltijden. Heb je heel intensief gesport? Dan heeft je lichaam veel energie gebruikt en kan het een grote sportmaaltijd gebruiken. 

Ga je direct na het eten sporten? Dan kan je de portiegrootte beter beperken. Zo verklein je de kans op maag en darmklachten tijdens het sporten.

Gevarieerde maaltijd

Elke dag rijst met kip eten gaat snel vervelen. Bovendien is het gezond om gevarieerde sportmaaltijden te nemen.

Kies daarom voor verschillende sportmaaltijden. Eet in plaats van vlees een keertje vis of veganistisch.

Sportmaaltijden voor ieder sportdoel

Om de juiste sportmaaltijden te kiezen is het goed om je sportdoel te specificeren.

Bij het trainen voor een marathon heb je weer hele andere sportmaaltijden nodig als bij bodybuilding.

Train je voor een bodybuilding wedstrijd? Dan kun je het beste kiezen voor sportmaaltijden rijk aan eiwitten.

Train je voor een marathon? Dan is het belangrijk om je glycogeen voorraad op peil te houden. 

Kortom, ieder sportdoel vraagt om een andere fitnessmaaltijden.

De voordelen van kant en klare sportmaaltijden

We zetten de voordelen van kant en klare fitnessmaaltijden hieronder voor je op een rijtje:

Weten wat je eet

Voor veel sporters is het handig om te weten wat ze eten. Het voordeel daarvan is dat ze minder onverwachte maaltijden hebben.

Je hebt daardoor meer controle over het aantal calorieën die je consumeert. Daarnaast kan je op deze manier ook goed je macro’s monitoren.

Ter opfrissing: je macro’s zijn de juiste verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten.

Geen meal prepping

Voor sommige sporters kan het handig zijn om te doen aan meal prepping. Bij meal prepping maak je sportmaaltijden klaar voor een langere periode.  

Het nadeel van meal prepping is dat dit veel tijd in beslag neemt. Je moet hiervoor een hele middag uitrekken.

Het voordeel van kant en klare sportmaaltijden is dat je niet zelf je sportmaaltijden hoeft klaar te maken.

Laat het kookgedeelte aan een ander over, dan heb jij alle tijd om je te focussen op jouw sportdoel!

Ideaal voor beginnende sporters

Fitnessmaaltijden zijn ideaal voor beginnende sporters. Voor iemand die net begint met sporten kan alle informatie over voeding overweldigend zijn.

Dankzij kant en klare fitnessmaaltijden wordt deze zorg over voeding weggenomen. Je eet gewoon wat er in je sportmaaltijd zit en je weet dat je de juiste macronutriënten binnenkrijgt.

Af te stemmen op ieder sportdoel

Kant en klare sportmaaltijden bestel je gemakkelijk voor jouw sportdoel. Denk hierbij aan afvallen, spieropbouw of droogtrainen.

De meeste kant en klare fitnessmaaltijden zijn precies afgestemd op jouw caloriebehoefte.

Kant en klare sportmaaltijden van zijn vaak lekker en betaalbaar. Voor nog geen € 5 heb je al een voedzame maaltijd thuisbezorgd! 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van kant en klare sportmaaltijden?

Bij het kiezen van kant en klare sportmaaltijden zijn er verschillende belangrijke aspecten om op te letten om ervoor te zorgen dat ze aan je voedingsbehoeften voldoen en gezond zijn:

Voedingswaarde

Kijk naar de balans van macronutriënten - eiwitten, koolhydraten en vetten. Zorg ervoor dat de maaltijd past bij je specifieke sportieve doelen (bijvoorbeeld meer eiwitten voor spieropbouw, of een hoger koolhydraatgehalte voor uithoudingsvermogen).

Ingrediëntenlijst 

Controleer de ingrediënten op de aanwezigheid van hele, minimale verwerkte voedingsmiddelen. Vermijd maaltijden met veel toegevoegde suikers, kunstmatige conserveermiddelen, smaakstoffen of kleurstoffen.

Calorieën 

Afhankelijk van je fitnessdoelen (gewichtsverlies, gewichtsbehoud, gewichtstoename), moet je letten op de hoeveelheid calorieën in de maaltijd.

Micronutriënten 

Kijk ook naar de aanwezigheid van vitamines en mineralen, vooral als je je dieet aanvult met deze maaltijden.

Portiegrootte 

Controleer of de portiegrootte past bij jouw voedingsbehoeften en hongerniveau.

Houdbaarheid 

Aangezien kant en klare maaltijden vaak worden geconserveerd om een langere houdbaarheid te garanderen, is het belangrijk om te controleren hoe de maaltijd wordt geconserveerd en wat de houdbaarheidsdatum is.

Speciale dieetvereisten 

Als je specifieke dieetbeperkingen hebt (zoals glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch, veganistisch, enz.), zorg er dan voor dat de maaltijd aan deze behoeften voldoet.

Prijs en beschikbaarheid 

Overweeg of de maaltijd betaalbaar is binnen je budget en gemakkelijk te verkrijgen is.

Smaak en voorkeuren 

Uiteindelijk moet de maaltijd ook smakelijk zijn en voldoen aan je persoonlijke smaakvoorkeuren.

Recensies en aanbevelingen 

Lees recensies of vraag aanbevelingen van andere atleten of sportprofessionals om te zien welke maaltijden effectief en populair zijn.

Door deze factoren te overwegen, kun je een geïnformeerde keuze maken die zowel gezond als gunstig is voor je sportprestaties en algemene welzijn.

Zijn kant en klare sportmaaltijden gezond of ongezond? 

Kant en klare sportmaaltijden kunnen gezond zijn, maar dit hangt sterk af van hun ingrediënten, voedingswaarde en hoe ze passen in je algehele voedingsplan.

Deze maaltijden zijn vaak ontworpen om te voldoen aan de specifieke voedingsbehoeften van atleten, met een goede balans van eiwitten, koolhydraten en vetten.

Het is echter belangrijk om etiketten zorgvuldig te lezen en te letten op de aanwezigheid van hele, minimale verwerkte ingrediënten, en het vermijden van hoge niveaus van toegevoegde suikers, ongezonde vetten en kunstmatige toevoegingen.

Bovendien moet men rekening houden met individuele voedingsbehoeften en doelen, zoals calorie-inname en specifieke voedingsstoffen.

In het algemeen kunnen kant en klare sportmaaltijden een handige en gezonde optie zijn, mits ze verstandig worden gekozen en deel uitmaken van een evenwichtig en gevarieerd dieet.

Conclusie

Gezond zijn en lekker in je vel zitten bereik je niet alleen met sporten. De juiste voeding binnenkrijgen speelt hierin een belangrijke rol.

In de sportwereld wordt voeding gezien als 70% van je inzet en sporten maar 30%. Een goede manier om je dieet na te leven is aan de hand van kant en klare sportmaaltijden.

Kant en klare fitnessmaaltijden bestel je gemakkelijk voor jouw sportdoel. Denk hierbij aan afvallen, spieropbouw of droogtrainen.

Kant en klare sportmaaltijden van zijn vaak lekker en betaalbaar. Voor nog geen € 5 heb je al een voedzame maaltijd thuisbezorgd!

GezondheidVoeding

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd