Oorzaken van een hormonale disbalans

Hormonen zijn belangrijke stoffen die allerlei belangrijke processen regelen in je lichaam. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan als een aantal van deze hormonen uit balans zijn.

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor een hormonale disbalans in je lichaam. Welke oorzaken dat zijn lees je verder in dit artikel.

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn stoffen die worden geproduceerd door klieren in het hormoonstelsel. Hormonen stromen door het lichaam en zijn als ware de boodschappers die aan je bloed worden afgegeven.

Hormonen geven boodschappen of signalen af aan de weefsels en organen die ze vertellen wat ze moeten doen en wanneer ze het moeten doen.

Hormonen regelen verschillende lichaamsprocessen zoals hartslag, stofwisseling en eetlust, slaapcyclus, lichaamstemperatuur, stemming en stressniveau.

Wat is een hormonale disbalans?

Het hebben van een hormonale disbalans kan een flink aantal lichaamsprocessen verstoren.

Als we spreken over een hormonale disbalans, dan is er gedurende lange tijd een tekort of een teveel van één of meerdere hormonen.

De gevolgen kunnen dan heel uiteenlopend zijn en uiten zich in onder andere concentratieproblemen, vermoeidheid, gewichtstoename of afname, stemmingswisselingen, verminderde libido, depressie of hoofdpijn.

Oorzaken van een hormonale disbalans

Een hormonale disbalans moet serieus genomen worden. En voorkomen is beter dan genezen. We hebben hieronder een aantal risicofactoren op een rijtje gezet:

 • Ongezonde levensstijl
 • Junkfood
 • Voedselallergieën
 • Spijsverteringproblemen
 • Blootstelling aan schadelijke chemicaliën zoals pesticiden
 • Blootstelling aan schoonmaakmiddelen
 • Slechte nachtrust
 • Onzuiver drinkwater
 • Plastic verpakkingen voor etenswaren
 • Onzuivere omgevingslucht
 • Stress

Het effect van voeding op je hormonen

Eén van de belangrijkste pijlers in je gezondheid is voeding. Wat betreft je hormoonbalans is dit niet anders.

Niet alleen wat je eet, maar ook wanneer je eet en hoeveel je eet heeft een belangrijke impact op je hormonen.

De grootste oorzaak van een hormonale disbalans is te veel koolhydraten eten, en vooral veel te vaak eten op een dag.

Hoe kan je hormonale disbalans herstellen of voorkomen?

De oplossing om te voorkomen dat je in een hormonale disbalans terechtkomt is gezonder eten met minder koolhydraten en minder vaak eten op een dag.

Daarnaast is nuchter bewegen, stressreductie en voldoende nachtrust ook heel belangrijk bij het voorkomen van een hormonale disbalans.

Voeding voor hormoonbalans

Gelukkig hoef je geen speciaal hormoon dieet te volgens. Je kan de hormoonbalans op natuurlijke wijze ondersteunen met de volgende voedingsmiddelen:

Groenten en fruit

Neem dagelijks ongeveer 400 tot 800 gram groenten en 2 tot 3 stuks vers fruit voor een optimale hormoonbalans.

Noten

Noten voorzien ons van plantaardige eiwitten, gezonde vetzuren en magnesium. Noten bevatten veel zink en helpen je bij het onderhouden van je hormoonhuishouding en testosterongehalte.

Volkoren granen

De combinatie van koolhydraten met vezels in volkoren granen zijn belangrijk voor je insulinehuishouding.

Daarnaast krijg je met volkoren granen vitamine B6 binnen wat zorgt voor een geestelijke balans.

Vette vis

Vissoorten zoals zalm, haring en makreel bevatten veel omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn belangrijk voor een gezond cholesterol.

Avocado

Een avocado bevat maar liefst 31 gram onverzadigde gezonde vetten en 7,7 gram voedingsvezels. Vervang je koolhydraatrijke broodbeleg met avocado en dit komt je hongerhormonen ten goede.

Supplementen voor hormoonbalans

De beste supplementen om je hormonale disbalans te herstellen:

Magnesium

Tegenwoordig komt een tekort aan magnesium helaas veel vaker voor. Dit is een direct gevolg van een wereldwijde toename in stress bij mensen.

De werkdruk ligt vaak hoger, waardoor mensen een steeds ongezondere levensstijl krijgen en het aantal tekorten aan magnesium stijgt.

Zoals we eerder in dit artikel hebben gelezen is te veel stress één van de risicofactoren van een hormonale disbalans.

Naast voeding rijk aan magnesium, is het dagelijks nemen van magnesium supplementen een mooie aanvulling om aan voldoende magnesium te komen.

Omega 3

Hormonen worden gemaakt uit vetten. Om kwalitatief goede hormonen aan te maken heeft je lichaam gezonde vetten nodig zoals omega 3.

Omdat omega 3 een belangrijke rol speelt in de celreceptoren en celmembramen kan het herstellen van balans dus ook helpen in het verbeteren van je hormonale disbalans.

Ijzer

Een tekort aan ijzer zorgt voor vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende ijzer binnenkrijgt uit voeding. Ijzer zit vaak in zowel dierlijke als plantaardige voeding.

Wanneer je niet voldoende ijzer binnenkrijgt, zijn supplementen een optie.

Wil je dat ijzer goed opgenomen wordt? Zorg dan voor voldoende vitamine C. Eet dan voldoende paprika’s, sinaasappels en appels.

Calcium

Voldoende calcium binnenkrijgen is belangrijk voor het hebben van gezonde en stevige botten. Zorg natuurlijk eerst voor voldoende calcium in je voedingspatroon.

Dit doe je door voldoende bladgroenten en zuivelproducten te eten. Wanneer je niet voldoende ijzer binnenkrijgt, zijn supplementen een optie

Conclusie

Hormonen zijn belangrijke stoffen die allerlei belangrijke processen regelen in je lichaam. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan als je last hebt van een hormonale disbalans.

Als we spreken over een hormonale disbalans, dan is er gedurende lange tijd een tekort of een teveel van één of meerdere hormonen.

De oplossing om te voorkomen dat je in een hormonale disbalans terechtkomt is gezonder eten met minder koolhydraten en minder vaak eten op een dag.

Daarnaast is nuchter bewegen, stressreductie en voldoende nachtrust ook heel belangrijk bij het voorkomen van een hormonale disbalans.

Gezondheid

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd