Wat is een cable hip abduction?

De cable hip abduction is een oefening met het Zoluko fitness kabelsysteem en enkelband. Bij deze oefening sta je rechtop waarbij de heupabductie (Nederlandse term voor Hip Abduction) de zijwaartse beweging is van het werkbeen naar buiten.

Dankzij het fitness kabelsysteem wordt deze oefening onder constante weerstand uitgevoerd.

Met een hip abduction train je diverse spiergroepen in het bovenbeen en ondersteunt de abduction spieren bij de uitvoering van populaire oefeningen zoals squats en leg press.

Waarom een cable hip abduction?

De hip abduction is een spiergroep die door veel krachtsporters vergeten wordt. Toch gebruiken wij de laterale quadriceps bij een groot aantal dagelijkse handelingen.

Denk hierbij aan opstaan, opzij stappen, uit de auto stappen, uit bed komen, maar ook het helpen het been te draaien via het heupgewricht.

Bovendien wil je als krachtsporter naast strakke quadriceps en hamstrings natuurlijk ook een gespierde zijkant. De Cable hip abduction is hiervoor dé oefening.


Welke spieren train je met een cable hip abduction?

Met de hip abductor train je diverse spieren in het bovenbeen. Hierin kunnen we onderscheid maken tussen primaire en secundaire spierbelasting.

Welke spieren train ik met cable hip abductions met kabelsysteem??

Primair:

 • Laterale quadriceps (zijkant bovenbeenspieren)

Secundair:

 • Gluteus minimus (bilspier)
 • Gluteus medius (bilspier)

Deze drie spieren vormen ook wel de hip abduction spiergroep die er onder andere voor zorgt dat op één been kunt staan en dat het lichaam stabiel blijft tijdens het lopen.

Voordelen van een cable hip abduction?

Voorkom klachten en blessures

Hip abduction oefeningen kunnen pijn in de heupen en knieën voorkomen. Goed ontwikkelde spieren zijn belangrijk voor alledaagse activiteiten voor zowel mannen als vrouwen.

Verbeter sportprestaties

Goed ontwikkelde hip abduction spieren zorgen ervoor dat de algehele prestaties van sporters en atleten verbeteren.

Verbeterde balans en stabiliteit

De spieren die je traint met een cable hip abduction zijn nauw verbonden met onze kernspieren. Dit zijn de spieren in onze buik en onderrug.

Doordat veel volwassenen een zittend beroep hebben zijn deze spiergroepen vaak onderontwikkeld geraakt. Met als resultaat dat de balans en stabiliteit afneemt. Cable hip abductions opnemen in jouw trainingsschema kan onderontwikkeling van deze spiergroep voorkomen.

Pijn verminderen

Er is niets vervelender dan constante pijn in spieren en gewrichten. Toch komt het steeds vaker voor dat met name volwassenen hier last van krijgen. Zoals al eerder kort omschreven ligt een onderontwikkeling van spieren hier vaak aan de basis.

Een cable hip abduction ondersteunt in combinatie met andere beenspieroefeningen bij het versterken van de beenspieren. Bij aanhoudende klachten adviseren wij altijd een medisch specialist te raadplegen.

Benodigdheden voor de cable hip abduction?

Wat is de juiste uitvoering van de cable hip abductions met kabelsysteem?

De cable hip abduction is een oefening welke uitgevoerd wordt met het Zoluko Fitness Kabelsysteem in combinatie met één of meerdere gewichtsschijven.

Daarnaast maak je bij deze oefening gebruik van een ankle strap. Wil jij thuis sporten zonder dat je naar de sportschool hoeft? Dan is het Zoluko Fitness Kabelsysteem gegarandeerd jouw favoriete sportattribuut.

Cable hip abduction executie?

 1. Zet het fitness kabelsysteem op de ‘pull down’ stand en bevestig de enkelband aan één been.
 2. De ideale hoogte van bevestigen is ca. 1,50.
 3. Verbind het kabelsysteem met de enkelband door de karabijnhaak te bevestigen.
 4. Zorg ervoor dat je zijdelings staat met het werkbeen aan de zijde van het kabelsysteem.
 5. Ga met je voeten naast elkaar staan in kaarsrechte houding.
 6. Laat het werkbeen met enkelband gestrekt naar zijkant veren. De rest van het lichaam blijf in een rechte houding.
 7. Beweeg het werkbeen tot ongeveer 45 graden naar de zijkant.
 8. Zorg ervoor dat je voldoende afstand hebt genomen van het kabelsysteem. Er moet gedurende de gehele beweging weerstand op het werkbeen staan.
 9. Keer in 2-3 tellen rustig terug net voorbij startpositie. Het werkbeen kruist het stambeen aan de voorzijde. Houdt deze houding circa 1 seconde vast.
 10. Laat het werkbeen niet op de grond rusten voordat je alle herhalingen hebt voltooid.
 11. Voorgestelde herhalingen: 12 tot 15 op elk been

 


BenenKabelsysteem

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd