Springtouw workout - oefeningen met een springtouw

Een springtouw workout kan best uitdagend zijn, vooral als je het een hele tijd niet meer gedaan hebt.

Veel mensen beweren dat het gebruik van een fitness springtouw eenvoudig is en dat instructies niet nodig zijn.

De realiteit is helaas anders. Touwtjespringen is een technische vaardigheid die een goede timing en coördinatie vereist bij elke sprong.

Het ontwikkelen van ritme en timing om de beweging goed onder controle te krijgen kan moeilijk en intimiderend zijn.

Daarnaast is touwtjespringen een full body workout. Elke beweging die je doet doe je met je eigen lichaamsgewicht.

Wil je beginnen met een complete springtouw workout? Lees dit artikel dan vooral verder.

Waarom beginnen met een springtouw workout?

Een springtouw workout is een betaalbare en uitdagende trainingsmethode voor jong en oud.

Veel fanatieke sporters hebben tegenwoordig altijd een fitness springtouw in hun tas.

Beginnen met een springtouw workout is ideaal voor conditietraining, het verbranden van calorieën en als warming-up voordat je begint met krachttraining.

Tegenwoordig grijpen steeds meer sporters naar een fitness springtouw. Het is het ideale trainingsmaatje op waar en wanneer je maar wilt.

Je kan gericht trainingsdoelen stellen voor het verbeteren voor je uithoudingsvermogen, snelheid, explosiviteit, coördinatie en voetenwerk.

Door de snelheid regelmatig te blijven verhogen kan je gemakkelijk je conditie trainen met een fitness springtouw.

Daarnaast zorgt de hoge intensiteit van een springtouw workout voor een snelle verbranding van calorieën.

Een full body workout creëer je door het touwtjespringen af te wisselen met andere oefeningen.

Denk hierbij aan een fitnessbal om aan je core te werken, of dumbbells om je bovenlichaam sterker te maken.  

De voordelen van een springtouw workout? 

Een springtouw workout biedt tal van voordelen, waardoor het een populaire keuze is voor zowel fitnessliefhebbers als professionele atleten. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

 • Verbeterde Cardiovasculaire Gezondheid: Springtouwen is een uitstekende cardio-oefening. Het verhoogt je hartslag, wat helpt om de gezondheid van je hart en longen te verbeteren.

 • Calorieverbranding: Het is een efficiënte manier om calorieën te verbranden, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies en vetverbranding. Het kan meer calorieën verbranden dan veel andere vormen van cardio, zoals joggen.

 • Verhoogde Coördinatie: Regelmatig springen verbetert je hand-oog-coördinatie, evenals je timing en ritmegevoel.

 • Verbetering van Botdichtheid: Het is een gewichtdragende oefening, wat betekent dat het kan helpen om botdichtheid te verhogen, wat belangrijk is voor het voorkomen van aandoeningen zoals osteoporose.

 • Spierversterking: Springtouwen helpt bij het versterken van de spieren in je benen, armen en core. Het is bijzonder effectief voor het verstevigen van kuiten, dijen, bilspieren en schouders.

 • Verbeterde Balans en Behendigheid: Het vereist en bevordert balans en behendigheid, wat kan bijdragen aan een betere prestatie in andere sporten en dagelijkse activiteiten.

 • Conditie en Uithoudingsvermogen: Het helpt om je algehele conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren, waardoor je langer kunt trainen en je inspanningen in andere fysieke activiteiten kunt verlengen.

 • Draagbaar en Toegankelijk: Een springtouw is lichtgewicht, draagbaar en relatief goedkoop, waardoor het een toegankelijke vorm van oefening is die bijna overal kan worden uitgevoerd.

 • Mentale Gezondheid: Zoals bij veel vormen van lichaamsbeweging, kan springtouwen helpen stress te verminderen en de mentale gezondheid te verbeteren.

 • Variatie en Plezier: Er zijn veel verschillende technieken en routines mogelijk, wat het leuk en uitdagend houdt. Dit helpt om motivatie en betrokkenheid te behouden.

Kortom, een springtouw workout is een veelzijdige, effectieve en leuke manier om je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren.

Waar moet je op letten bij een springtouw workout?

Bij een springtouw workout zijn er verschillende belangrijke aspecten waar je op moet letten om de oefening effectief en veilig uit te voeren:

 • Juiste Lengte van het Springtouw: Zorg ervoor dat het touw de juiste lengte heeft. Een goede manier om dit te testen is door op het midden van het touw te staan en de handvatten omhoog te houden; deze moeten ongeveer tot je borst of tepels reiken.

 • Juiste Houding: Houd je rug recht en kijk vooruit. Je knieën moeten licht gebogen zijn en je moet op de ballen van je voeten springen, niet op je hele voet.

 • Handpositie: Houd je handen ongeveer ter hoogte van je heupen en een beetje naar buiten gericht. Je armen moeten niet te veel bewegen; de rotatie van het touw komt voornamelijk uit de polsen.

 • Ritmisch Springen: Probeer een constant ritme te vinden in je sprongen. Dit helpt om je uithoudingsvermogen op te bouwen en maakt de workout efficiënter.

 • Opwarming: Begin altijd met een warming-up om je spieren voor te bereiden en blessures te voorkomen. Dit kan lichte cardio zijn, zoals joggen op de plaats, en wat dynamische stretches.

 • Variatie in Oefeningen: Integreer verschillende springtechnieken in je workout, zoals eenbenige sprongen, dubbele draaien (double unders), en zijwaartse sprongen. Dit houdt de workout interessant en daagt verschillende spiergroepen uit.

 • Consistent Tempo: Begin met een tempo dat je comfortabel kunt volhouden en probeer geleidelijk de snelheid en intensiteit te verhogen naarmate je meer ervaring krijgt.

 • Goede Schoenen: Draag schoenen met goede demping om de impact op je gewrichten, vooral je enkels en knieën, te minimaliseren.

 • Voldoende Ruimte: Zorg ervoor dat je in een open ruimte springt waar het touw vrij kan draaien zonder iets te raken.

 • Hydratatie en Voeding: Zorg dat je goed gehydrateerd bent voor je workout en eet een lichte snack als je energie nodig hebt.

 • Luister naar je Lichaam: Als je pijn of ongemak voelt, stop dan en rust uit. Overbelasting kan leiden tot blessures.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je een effectieve en veilige springtouw workout uitvoeren.

  8 oefeningen voor een complete springtouw workout

  1. Basic Jump

  Dit is de standaard springtouwtechniek. Spring rustig en ritmisch op één plaats, met beide voeten tegelijk.

  Zorg ervoor dat je niet te hoog springt; een paar centimeter boven de grond is voldoende.

  Houd je ellebogen dicht bij je lichaam en draai het touw met je polsen, niet met je hele arm.

  2. Basic Jump op één Been 

  Begin met het springen op één voet, terwijl je het andere been licht buigt en optilt.

  Wissel na een aantal sprongen van been, waarbij je het ritme en de controle behoudt. Deze variatie helpt bij het verbeteren van balans en enkelsterkte.

  3. Looppas 

  Dit lijkt op joggen op de plaats. Bij elke sprong wissel je van voet, net alsof je aan het lopen bent.

  Deze techniek verbetert coördinatie en uithoudingsvermogen en bootst de beweging van hardlopen na, wat een goede cardio-oefening is.

  4. Criss Cross Arms 

  Bij deze uitdagende techniek kruis je je armen net voordat het touw onder je voeten doorgaat.

  Zodra het touw passeert, ontwar je je armen weer om je voor te bereiden op de volgende sprong. Deze techniek vereist timing en behendigheid.

  5. Criss Cross Legs 

  Bij elke sprong kruis je je voeten. Dit vereist precisie en behendigheid en helpt bij het verbeteren van je coördinatie.

  Het is belangrijk om gefocust te blijven en je bewegingen gecontroleerd te houden.

  6. Jumping Jacks 

  Deze variatie combineert springtouwen met de bekende jumping jack-oefening.

  Open je voeten naar de zijkant bij de sprong en breng ze weer bij elkaar wanneer je landt.

  Dit verhoogt de intensiteit van de workout en is geweldig voor cardio en coördinatie.

  7. Heel Taps 

  Terwijl je springt, tik je afwisselend met je hakken naar voren. Dit vereist niet alleen ritme en coördinatie, maar verbetert ook de flexibiliteit van de enkels en de spiercontrole.

  8. Step Jumps 

  Deze techniek omvat een afwisselende beweging, waarbij je bij elke sprong één voet naar voren plaatst en de andere naar achteren, alsof je stappen zet.

  Deze variatie is een goede oefening voor balans, ritme en coördinatie.

  Elke techniek heeft zijn unieke voordelen en uitdagingen, en door ze te combineren in je springtouw-routine, kun je een veelzijdige en effectieve workout creëren.

  Fitness springtouw kopen voor je springtouw workout

  Gebruik alleen een fitness springtouw van hoge kwaliteit voor je springtouw workout. Dit maakt echt een wereld van verschil bij het uitvoeren van je oefeningen.

  Met een hoge kwaliteit fitness springtouw spring je makkelijker en krijg je het touwtjespringen makkelijker onder de knie.

  Daarnaast hoeft een hoge kwaliteit fitness springtouw helemaal niet duur te zijn. Wel zijn er verschillende soorten, maten en materialen beschikbaar.

  Zo heb je een fitness springtouw van kunststof of leer. Er zit weinig verschil tussen maar het is wel belangrijk dat het touw van zware kwaliteit is.

  Ook moet je goed kijken naar de handvaten, deze moeten natuurlijk wel lekker in de hand liggen.

  Schaf ook alleen een fitness springtouw aan waarbij je de lengte van het touw kunt afstellen.

  Voor de liefhebber is er ook een fitness springtouw met een ingebouwde teller. Handig als je tijdens je springtouw workout wilt bijhouden hoe vaak je achter elkaar kunt springen.

  Conclusie

  Een springtouw workout is een betaalbare en uitdagende trainingsmethode voor jong en oud.

  Beginnen met een springtouw workout is ideaal voor conditietraining, het verbranden van calorieën en als warming-up voordat je begint met krachttraining.

  Je kan gericht trainingsdoelen stellen voor het verbeteren voor je uithoudingsvermogen, snelheid, explosiviteit, coördinatie en voetenwerk.

  Een springtouw workout is bovendien uitermate geschikt voor intervaltrainingen, waarbij je korte periodes van intensieve activiteit afwisselt met rustmomenten.

  Dit type training kan de stofwisseling aanzienlijk verhogen en zorgt voor een na-verbrandingseffect, waardoor je ook na de training calorieën blijft verbranden.

  Of je nu een beginner bent of een gevorderde sporter, een springtouw workout kan gemakkelijk worden aangepast aan jouw niveau en behoeften.

  Door de veelzijdigheid en aanpasbaarheid is het een perfecte toevoeging aan elk fitnessregime, ongeacht je leeftijd of fitnessniveau.

  Cardio

  Plaats een reactie

  Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd