Je buikspieren versterken? Doe deze 7 buikspierbank oefeningen

Je buikspieren trainen kan op allerlei verschillende manieren. Een bekende buikspieroefening is de sit up. Deze oefening kan je uitvoeren op een fitnessmatje of je maakt gebruik van een buikspierbank.

Door gebruik te maken van een buikspierbank kan je de oefening veel comfortabeler uitvoeren en kun je veel zwaarder je buikspieren trainen.

De buikspierbank maakt het namelijk mogelijk om allerlei verschillende buikspieroefeningen in een optimale houding uit te voeren.

Eén ding is zeker, met een buikspierbank komt een six pack steeds meer binnen handbereik! 

Wil je meer weten over de buikspierbank? Lees dit artikel dan vooral verder.

Wat is een buikspierbank?

Een buikspierbank wordt ook wel een buiktrainer genoemd. Het is een trainingsbankje waarvan de leuning schuin naar beneden afloopt.

Daarnaast is de buiktrainer voorzien van twee rollen waar je je benen tussen kunt klemmen.

Een buikspierbank komt goed van pas als je effectief je buikspieren wilt trainen in een optimale houding.

Roman twists, sit ups, knee tucks, reverse crunches en nog veel meer buikspieroefeningen zijn mogelijk op een buikspierbank!

Waarom een buikspierbank?

Met een buiktrainer kan je vrij eenvoudig je buikspieren trainen. Of je het nou gebruikt voor thuis of voor in de sportschool, met de buiktrainer kun je je buikspieren op een effectieve manier trainen.

Doordat je benen klem zitten tussen de rollen, komt alle kracht uit je core en worden je buikspieren flink aan het werk gezet.

Daarnaast kun je met een buiktrainer achterover hangen, waardoor je buikspieroefeningen een stuk zwaarder zijn dan wanneer je ze liggend op de grond uitvoert.

Niet alleen je rechte buikspieren kun je trainen met een buikspierbank, ook je schuine buikspieren kun je aanpakken met een buiktrainer.

Overigens kun met de meeste buikspierbanken ook gebruiken voor andere oefeningen voor bijvoorbeeld je benen of rug.

Kortom, een buiktrainer is een veelzijdig fitnessapparaat die erg goed van pas komt als je je buikspieren wilt trainen.


7 Buikspierbank oefeningen

Een buikspierbank is een veelzijdig stuk fitnessapparatuur dat je kan helpen bij het versterken en tonen van je buikspieren. Hier zijn een aantal buikspierbank oefeningen: 

1. Basic Crunches

Ga op je rug op de buikspierbank liggen met je knieën gebogen. Plaats je handen achter je hoofd of over je borst. Span je buikspieren aan en til je bovenlichaam op richting je knieën. Laat jezelf langzaam weer naar beneden zakken.

2. Oblique Twists 

Net als bij basic crunches, maar terwijl je omhoog komt, draai je je romp naar één kant. Dit richt zich op de schuine buikspieren. Wissel af tussen links en rechts bij elke herhaling.

3. Leg Raises 

Ga op je rug liggen met je benen recht. Hef je benen op tot ze loodrecht op de vloer staan en laat ze dan langzaam weer zakken zonder de vloer te raken. Dit is geweldig voor de onderbuikspieren.

4. Incline Sit-ups 

Stel de buikspierbank in op een schuine positie. Ga met je rug op de bank liggen, voeten vastgezet onder de voetsteunen. Doe een volledige sit-up, waarbij je helemaal opkomt tot een zittende positie en dan weer langzaam terug naar beneden.

5. Russian Twists 

Ga zitten op de buikspierbank met je knieën gebogen. Leun iets achterover en til je voeten van de vloer. Houd een gewicht of een medicijnbal voor je borst, draai je bovenlichaam en het gewicht van de ene naar de andere kant.

6. Plank 

Plaats je onderarmen op de bank met je lichaam in een rechte lijn van je hoofd tot je tenen. Houd deze positie vast, waarbij je je buikspieren strak en je rug recht houdt.

7. Mountain Climbers 

Plaats je handen op de buikspierbank in een plankpositie. Trek afwisselend je knieën snel naar je borst, alsof je op de plaats aan het hardlopen bent.

Zorg ervoor dat je elke oefening met de juiste vorm uitvoert en luister naar je lichaam om blessures te voorkomen.

Het is ook aan te raden om te beginnen met een opwarming en te eindigen met een cooling-down.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een buikspierbank?

Als je op zoek bent naar een buiktrainer voor thuis zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten. Welke punten dat zijn zetten we hieronder voor je op een rijtje:

Afmeting

Voordat je een buikspierbank aanschaft is het altijd belangrijk om te letten op de lengte van het bankje.

De rugleuning moet lang genoeg zijn en er moet voldoende ruimte zijn voor je benen. Als je aan de lange kant bent, kan het soms voorkomen dat de buiktrainer te kort is.

Het is natuurlijk niet comfortabel als je met je hoofd en schouders over de rand van de buiktrainer komt.

Verstelbaarheid

Als je de intensiteit van je buikspieroefeningen wilt variëren is een verstelbare buiktrainer een must have.

Vaak kun je het zitvlak en de rugleuning verstellen bij de meeste buikspierbanken.

Een vlakke rugleuning zorgt namelijk voor een normale intensiteit, terwijl een rugleuning in decline stand een stuk zwaarder is.

Belastbaarheid

Veilig trainen is natuurlijk heel belangrijk. Let daarom bij het uitkiezen van een buikspierbank altijd op de maximale belastbaarheid.

De meeste buikspierbanken hebben een maximale belastbaarheid van 100 kg.

Als je eigen lichaamsgewicht zwaarder is, is het belangrijk om te kiezen voor een buikspierbank met een hogere belastbaarheid.

Daarnaast is een hogere belastbaarheid ook belangrijk als je op de buiktrainer met zware gewichten wilt trainen.

Opvouwbaar of inklapbaar

Als je geen enorme fitnessruimte tot je beschikking hebt in huis, kan je overwegen om een buikspierbank te kopen die opvouwbaar of inklapbaar is.

Deze buikspierbanken kun je heel compact maken door ze dubbel te vouwen, zodat ze eenvoudig onder je bed geschoven kan worden, of in een kast opgeborgen kunnen worden.

Als je de inklapbare buiktrainer elke keer na gebruik op wilt bergen, is het ook goed om op het gewicht te letten.

Veelzijdigheid

Op elke buiktrainer moet een sit up of een reverse crunch wel lukken. Sommige buiktrainers zijn uitgerust met extra voet- en/of beensteunen.

Ook kunnen sommige buikspierbanken gebruikt worden voor oefeningen als dumbbell bench presses

Dit komt vooral van pas als je niet veel ruimte hebt in je eigen home gymmaar toch veel verschillende oefeningen wilt uitvoeren.

Comfort

Het comfort van een buikspierbank wordt in grote mate bepaald door de bekleding en de kussens op de buiktrainer.

Let wel goed op dat de bekleding niet alleen zacht is, maar ook voldoende grip heeft.

Als de bekleding te glad is, is de kans namelijk groot dat je zult wegglijden tijdens het uitvoeren van een oefening.

Conclusie

Een buikspierbank komt goed van pas als je effectief je buikspieren wilt trainen in een optimale houding.

Door gebruik te maken van een buiktrainer kan je buikspieroefeningen veel comfortabeler uitvoeren en kun je veel zwaarder je buikspieren trainen.

Daarnaast kun je met een buikspierbank achterover hangen, waardoor je buikspieroefeningen een stuk zwaarder zijn dan wanneer je ze liggend op de grond uitvoert.

Kortom, door gebruik te maken van een buikspierbank komt een six pack steeds meer binnen handbereik! 


Krachttraining

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd