Waarom jij moet trainen met een staande bokszak

Boksen en kickboksen zijn twee intensieve sporten waar je veel vet mee kan verbranden, spieren op kan bouwen, en aan je conditie kan werken.

Als je deze twee sporten graag beoefent, is het natuurlijk ideaal om een bokszak voor thuis aan te schaffen. Dit kan een hangende of staande bokszak zijn.

Wil je geen gaten in je muren of plafond boren? Dan kun je het beste voor een staande bokszak gaan. Deze plaats je waar je maar wilt en is weer eenvoudig te verplaatsen of op te bergen.

Wil je meer weten over de staande bokszak? Lees dit artikel dan vooral verder.

Wat is een staande bokszak

Een staande bokszak wordt ook wel een vrijstaande bokszak of bokspaal genoemd. Het is eigenlijk gewoon een bokszak die gemonteerd is op een voet of standaard.

Daarnaast zijn er ook modellen te krijgen die je kunt kunt vullen met lucht. Ten opzichte van de klassieke hangende variant biedt de bokspaal vele voordelen.

Het grotere gebruiksgemak is één van de belangrijkste redenen voor veel mensen om voor een staande bokszak te kiezen.

De veelzijdigheid van een staande bokszak maakt het een populaire keuze voor zowel persoonlijke als professionele trainingsomgevingen.

Door zijn ontwerp kan het een breder scala aan oefeningen ondersteunen, waaronder low kicks en sweeps, die moeilijker uit te voeren zijn op een hangende bokszak.

Deze toegevoegde functionaliteit maakt de staande bokszak uiterst geschikt voor beoefenaars van diverse vechtsporten, zoals Muay Thai of MMA, waar deze technieken vaak worden gebruikt.

Bovendien, door de stevige basis, blijft de staande bokszak goed op zijn plaats tijdens intensieve trainingssessies, waardoor het een veilige en betrouwbare optie is voor solo-trainingen.

Dit maakt het een ideale keuze voor mensen die hun vechtsportvaardigheden willen aanscherpen zonder afhankelijk te zijn van een trainingspartner.

Waarom trainen op een staande bokszak?

Op een staande bokszak kun je goed oefenen hoe je trappen en stoten correct moet uitvoeren en je kunt eindeloos oefenen.

Door intensief te stoten en trappen op de staande bokszak, kun je veel vet verbranden, spieren opbouwen, aan je conditie werken, of de stress even van je afslaan.

Waar een standaard bokszak aan het plafond of een bevestigingsbeugel aan de muur hangt, kun je een bokspaal neerzetten waar je maar wilt.

Dit geeft je de vrijheid om je workout op elke locatie in huis uit te voeren.

Ook als je geen verharde muur of plafond hebt om een bokszak op te hangen, kun je het beste een staande bokszak aanschaffen.

Daarnaast hoef je zeker geen ervaren bokser te zijn om een bokspaal te gebruiken.

Als beginner kan je goed ervaren hoe je trappen en stoten correct moet uitvoeren op de staande bokszak.


Staande bokszak of hangend?

Bokszakken zijn er in hangende en staande uitvoeringen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Hangende bokszakken, bevestigd aan het plafond of de muur, bieden een meer traditionele trainingservaring.

Ze zijn ideaal voor het oefenen van combinaties van stoten en trappen, omdat ze door hun ophanging natuurlijke weerstand en beweging bieden.

Deze beweging vereist van de sporter om hun voetenwerk en timing aan te passen, wat een realistischer gevoel geeft bij het trainen voor boksen of kickboksen.

Echter, de installatie van een hangende bokszak kan ingrijpend zijn, aangezien je stevige bevestigingspunten in je huis nodig hebt.

In tegenstelling tot hangende bokszakken, bieden staande bokszakken meer flexibiliteit in plaatsing en zijn ze makkelijker te verplaatsen.

Dit maakt ze een uitstekende keuze voor thuisgebruik, vooral als je beperkte ruimte hebt of niet in staat bent om permanente bevestigingen aan te brengen.

Staande bokszakken kunnen een andere ervaring bieden dan hangende bokszakken, omdat ze over het algemeen minder meebewegen bij impact.

Dit kan voordelig zijn voor beginners die hun techniek nog moeten ontwikkelen, maar kan ook als beperking worden gezien door meer ervaren beoefenaars die op zoek zijn naar een dynamische trainingservaring.

Bij het kiezen tussen een hangende en staande bokszak, is het belangrijk om je trainingsdoelen, de beschikbare ruimte, en je bereidheid om installaties in je huis te doen, te overwegen.

Beide types bieden uitstekende trainingsmogelijkheden, maar het beste type voor jou hangt af van je persoonlijke voorkeuren en omstandigheden.

Welke soorten staande bokszakken zijn er?

Er zijn verschillende soorten bokspalen verkrijgbaar. De belangrijkste verschillen zitten vaak in het materiaal en de vorm van de staande bokszak.

Welke soorten er verkrijgbaar zijn zetten we hieronder voor je op een rijtje:

Gevulde bokszak

Als je van plan bent intensief te gaan trainen en een kwalitatief goede bokszak zoekt, dan kun je het best een staande bokszak met vulling aanschaffen.

Deze vulling bestaat meestal uit snippers van schuimrubber of textielsnippers. Om de vulling heen zit meestal nog een extra laag schok dempend materiaal.  

Een staande bokszak met vulling is erg stabiel en geven beperkt mee tijdens het stoten en trappen. Hierdoor kan je intensief trainen en allerlei combinaties oefenen.

Opblaasbare bokszak

Zoek je een goedkope bokszak waarop je soms even de stress van je af kunt slaan? Dan is een staande opblaasbare bokszak misschien een goed alternatief.

Opblaasbare staande bokszakken zijn veel goedkoper dan gevulde staande bokszakken.

In tegenstelling tot een gevulde bokspaal is het stootgedeelte heel licht en geeft deze gemakkelijk mee.

Dit zorgt ervoor dat de opblaasbare staande bokszak ver doorveert om vervolgens weer terug te komen.

Als je serieus met boksen bezig bent en combinaties oefent is dit niet ideaal. Wil je gewoon even lekker je energie kwijt dan is de opblaasbare staande bokszak ideaal.

Ook voor kinderen is een opblaasbare staande bokszak ideaal!

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een staande bokszak?

Om de beste staande bokszak te vinden is het belangrijk om op een aantal punten te letten. Welke punten dat zijn zetten we hieronder voor je op een rijtje:

Afmeting

Het is belangrijk om goed te letten op de afmetingen van de bokspaal. Welke afmetingen jouw nieuwe staande bokszak moet hebben hangt van een aantal punten af.

Zo speelt je lichaamslengte natuurlijk een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat je precies wilt doen met de bokspaal.

Voor kickboksen heb je natuurlijk een hogere bokspaal nodig dan voor boksen. Met boksen kom je namelijk lang niet zo laag als met kickboksen.

Materiaal

Bij het aanschaffen van een bokspaal heb je keuze uit verschillende materialen. Zo kan je vaak kiezen uit kunstleer of leer.

Om een lange levensduur te garanderen kun je het beste kiezen voor een bokspaal met dik materiaal en sterkte dubbele stiksels.

Naast het materiaal waarmee de buitenzijde van de staande bokspaal bekleed is, is ook het materiaal aan de binnenkant van groot belang.

Meestal zijn de staande bokszakken gevuld met textielsnippers en/of schuimrubber. Dit zijn beide prima materialen.

Wat eigenlijk nog belangrijker is, is de laag om de bokszak heen. Dit materiaal zorgt namelijk voor de vorm van de bokspaal en bepaalt voor een groot deel hoe goed schokken geabsorbeerd worden.

Voet

Als je een staande bokszak zoekt om te kickboksen, is het belangrijk dat de voet ook bekleed is met veerachtig en zacht materiaal. Dit zorgt er namelijk voor dat je de bokspaal ook kunt gebruiken voor low kicks.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de voet stevig op de grond staat. De meeste voeten van een staande bokszak kun je afvullen met zand, water of grind.

Overigens heb je ook staande bokszakken die aan de onderzijde van de voet zuignappen hebben.

Conclusie

Wil je thuis beginnen met boksen of kickboksen maar heb je geen zin om gaten in je muren of plafond boren?

Dan kun je het beste voor een staande bokszak gaan. Deze plaats je waar je maar wilt en is weer eenvoudig te verplaatsen of op te bergen.

Dit geeft je de vrijheid om je workout op elke locatie in huis uit te voeren.

Je hoeft zeker geen ervaren bokser te zijn om een bokspaal te gebruiken. Ook als beginnende bokser kan je goed ervaren hoe je trappen en stoten correct moet uitvoeren op de staande bokszak.


CardioKrachttraining

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd