Alles wat jij moet weten over sportvloeren

Met sportvloeren worden vaak fitness vloeren, fitness tegels of (rubber) tegels bedoeld.

Niet alleen sportscholen maken gebruik van deze sportvloeren, maar ook voor je eigen homegym kunnen deze sportvloeren uitstekend gebruikt worden.

Deze sportvloeren zorgen namelijk niet alleen voor de bescherming van je vloer, ze geven ook een dempend effect en zorgen voor een betere workout.

Er zijn veel verschillende soorten sportvloeren en daarom kan het uitzoeken van de juiste sportvloer best een lastig karwei zijn.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over fitness vloeren en waar ze goed voor zijn.

Wat zijn sportvloeren?

Met een sportvloer wordt er een ondergrond bedoeld die gebruikt kan worden tijdens sportieve activiteiten. Denk hierbij aan activiteiten zoals krachttraining met gewichten.

Fitness vloeren worden meestal in meervoud aangeduid omdat het in veel gevallen gaat om meerdere losse stukken.

Meestal worden er losse fitness tegels of matten neergelegd die functioneren als één sportvloer. Daarnaast heb je ook ondergronden op rol die vaak bestaan uit één geheel.

Naast een sportvloer of fitness vloer zijn er nog meer benamingen die gegeven worden aan een ondergrond die specifiek wordt gebruikt bij fitness.

Zo worden het ook wel gymvloeren, (rubber) tegels, vloertegels, fitness tegels of vloermatten genoemd.

Wat is het nut van goede sportvloeren?

Wat is het nut eigenlijk om goede sportvloeren te hebben tijdens het trainen?

Er zijn verschillende redenen om gebruik te maken van fitness vloeren in jouw homegym of sportschool.

De voornaamste redenen zetten we hieronder voor je op een rijtje:

Sportvloeren beschermen je (onder) vloer

Als je met regelmaat binnenshuis sport, is het belangrijk om je vloer te beschermen.

Een dumbbell die per ongeluk uit je handen glipt kan namelijk flink wat schade veroorzaken aan je prachtige laminaatvloer.

Fitness vloeren zorgen ervoor dat je vloer wordt beschermd tegen schade tijdens het trainen. Deze leg je gewoon over je eigen vloer heen.

Overigens geldt dit niet alleen voor je homegym, maar ook als sportschool eigenaar kan het zo zijn dat je de orginele vloer heel wilt laten.

Sportvloeren zorgen voor meer grip

Heb je een laminaatvloer of houten vloer? In dat geval zal je zelf vast al wel gemerkt hebben dat deze vloeren vrij glad zijn van zichzelf.

Hierdoor kan het in sommige gevallen gevaarlijk zijn om op deze vloeren te trainen. Vooral als je met zware gewichten traint.

Je moet er niet aan denken dat je uitglijdt tijdens het squatten met een halterstang in je nek omdat de vloer vrij glad is. Voorkomen is beter dan genezen!

Het leggen van een fitness vloer is in dat geval een uitstekende oplossing. Doordat sportvloeren vaak een reliëf hebben, bieden ze veel extra grip.

Sportvloeren zorgen voor een betere demping

Je kunt op meerdere manieren profiteren van een betere demping. Allereerst kan een goede demping ervoor zorgen dat je minder snel blessures oploopt.

Bij sommige oefeningen worden je gewrichten behoorlijk belast. Denk hierbij aan oefeningen waarbij er veel gesprongen moet worden zoals jumping jacks of burpees.

Wanneer de ondergrond hard is en weinig tot geen demping heeft, dan zal de klap op je gewrichten harder zijn. Hierdoor neemt het risico op onnodige blessures toe.

Als je beschikt over een goede sportvloer dan zullen deze klappen beter worden opgevangen.

Sportvloeren zorgen voor minder geluid en trillingen

Niet alleen voor blessurepreventie is een goede demping belangrijk. Ook om trillingen en geluid te minimaliseren. Geluidoverlast kan namelijk behoorlijk vervelend zijn.

Met name als je thuis traint kan het zijn dat je buren hier grote hinder van ondervinden.

Dit kan voor problemen en irritaties zorgen en daarom wil je het geluid zoveel mogelijk kunnen reduceren.

De allerbeste manier om dit te kunnen doen is zorgen voor een goede fitness vloer in huis.

Sportvloeren dempen het geluid wanneer gewichten op de vloer vallen, of tijdens het doen van bepaalde oefeningen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van sportvloeren?

Bij het aanschaffen van sportvloeren zijn er verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden, om ervoor te zorgen dat de vloer geschikt is voor het beoogde gebruik en een goede investering vormt.

Hier zijn enkele van de belangrijkste overwegingen bij de aanschaf van sportvloeren:

Gebruiksdoel 

Bepaal voor welke activiteiten de vloer gebruikt zal worden. Verschillende sporten vereisen verschillende soorten vloeren.

Zo hebben gewichtheffen, cardio-oefeningen, yoga, en basketbal elk unieke behoeften qua demping, grip, en veerkracht.

Materiaal

Overweeg welk materiaal het beste is voor jouw specifieke behoeften. Opties variëren van rubber, vinyl, foam, hout, tot kunstgras. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Schokabsorptie en demping 

Voor high-impact sporten zoals aerobics of gewichtheffen is een vloer met goede schokabsorptie cruciaal om blessures te voorkomen.

Duurzaamheid en Onderhoud 

Kies een vloer die bestand is tegen slijtage en gemakkelijk te onderhouden is. Dit is vooral belangrijk in commerciële sportscholen waar de vloer intensief gebruikt wordt.

Veiligheid 

De vloer moet antislip zijn om valpartijen en blessures te voorkomen, vooral in gebieden waar veel gezweet wordt of in doucheruimtes.

Comfort 

Vooral voor sporten zoals yoga of pilates, waar veel oefeningen op de grond worden gedaan, is een comfortabele vloer belangrijk.

Milieuoverwegingen 

Als duurzaamheid belangrijk is, overweeg dan milieuvriendelijke opties zoals gerecycled rubber of kurk.

Esthetiek 

De look van de vloer kan de algehele sfeer van de fitnessruimte beïnvloeden. Zorg ervoor dat de vloer past bij het interieurontwerp van je ruimte.

Kosten 

Bepaal je budget. Hoogwaardige sportvloeren kunnen een aanzienlijke investering zijn, maar ze kunnen op lange termijn kosteneffectiever zijn vanwege hun duurzaamheid.

Installatie 

Sommige sportvloeren vereisen professionele installatie, terwijl andere mogelijk doe-het-zelf opties zijn. Houd rekening met de installatiekosten en -tijd.

Door al deze factoren in overweging te nemen, kun je een weloverwogen keuze maken die het beste past bij de behoeften van je sportschool of fitnessruimte.

Verschillende soorten sportvloeren

Lijkt een sportvloer je wel wat na het lezen van dit artikel? Zoals hierboven benoemd zijn er verschillende soorten fitness vloeren. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

Fitness tegels

Fitness tegels zijn te verkrijgen in verschillende uitvoeringen. Het eerste type fitness tegel is een dikke, vierkante vloertegel met aan de onderkant doffe punten die omlaag wijzen.

Hierdoor komt de tegel een stukje van de grond wat voor extra demping zorgt. Deze fitness tegels worden meestal van rubber gemaakt, maar zijn ook in een pvc-uitvoering verkrijgbaar.

Het tweede type fitness tegel is een wat dunnere, rubberen vloertegel in de vorm van een puzzelstuk.

Deze uitvoering fitness tegels kunnen simpel aan elkaar bevestigd worden en in een handomdraai weggehaald worden.

Overigens zijn de fitness tegels in de vorm van een puzzelstuk niet alleen handig voor training, ook worden ze vaak gebruikt voor speelplekken voor kinderen.

Sportvloeren op rol

Er zijn ook fitness vloeren op rol verkrijgbaar. Deze fitness vloeren zijn gemaakt uit één geheel en geen losse stukken. Deze rollen kunnen simpelweg uitgerold worden op het te bekleden vlak.

Een voordeel van zo’n rol is dat je zelf kunt snijden en daardoor minder precies hoeft te meten van tevoren om goed uit te komen in de ruimte die bekleed moet worden.

Conclusie

Sportvloeren zorgen niet alleen voor de bescherming van je vloer, ze geven ook een dempend effect en zorgen voor een betere workout.

Er zijn veel verschillende soorten sportvloeren en daarom kan het uitzoeken van de juiste sportvloer best een lastig karwei zijn.

In dit artikel hebben we je alles vertelt wat je moet weten over sportvloeren. Hopelijk helpt dit bij je keuze maken van de juiste fitness vloer!

Overig

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd