9 fitness trampoline oefeningen

Ben je opzoek naar een goed alternatief voor hardlopen, fietsen of touwtjespringen om te werken aan je conditie? Dan is een trampoline workout met een fitness trampoline precies wat je zoekt!

Springen of bouncen op een fitness trampoline verbetert je conditie en is beter voor je gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen.

Daarnaast is een trampoline workout een leuke variatie op je gebruikelijke cardio workouts en ook erg effectief als jouw doel vet verbranden is.

Wil je een complete trampoline workout hebben voor de opbouw van conditie? Lees dit artikel dan vooral verder.

Wat is een fitness trampoline?

Zoals de naam al verklapt, is een fitness trampoline een trampoline die speciaal bedoeld is om mee te fitnessen.

De traditionele trampoline wordt vaak recreatief gebruikt en is minder geschikt om te gebruiken voor fitness doeleinden doordat deze een stuk groter zijn.

Fitness trampolines zijn een stuk kleiner dan de traditionele trampolines die je normaal gesproken bij mensen in de tuin ziet staan.

Dat is ook de reden dat ze binnenshuis gebruikt kunnen worden. De fitness trampoline worden ook wel sport trampoline of mini trampoline genoemd.

Misschien ken je de zogenoemde trampoline workout jump-fitness. Deze groepslessen worden vaak gegeven in de gym. Dit kan je ook lekker thuis doen met een fitness trampoline.

Waarom trainen op een fitness trampoline?

20 minuten trampolinespringen staat gelijk aan een uur hardlopen. Deze conclusie trok NASA na een eigen onderzoek.

Bovendien ontdekten ze dat je een stuk sneller herstelt na een trampoline workout. Dit komt omdat je lichaam geen klappen ontvangt doordat de fitness trampoline mee veert.

Bij hardlopen heb je dit wel omdat de impact van de grond een stuk harder is. Hierdoor herstelt je lichaam een stuk trager dan bij een trampoline workout.

Zoals hierboven eerder benoemd is de sport trampoline een stuk kleiner dan de traditionele trampolines die je normaal gesproken bij mensen in de tuin ziet staan.

Je kan de sport trampoline dus gewoon voor de tv neerzetten terwijl je jouw favoriete podcast of serie aan het bekijken bent.

Voor wie is trampoline workout goed?

Trampolinespringen is geschikt voor zowel jong en oud. Een trampoline workout is voor alle leeftijden en er zijn geen sportieve eisen waaraan je moet voldoen.

Als je last hebt van gewrichts- of rugklachten, moet je op de sport trampoline veren en niet springen.

Als alternatief of aanvulling op je gebruikelijke workout, kun je het oppervlak van de fintess trampoline gebruiken voor balansoefeningen.

Sporters zonder beperkingen kunnen zich uitleven op de sport trampoline. Springen, bouncen, bodyweight-training, joggen, echt alles is toegestaan.


9 fitness trampoline oefeningen

De sport trampoline is te gebruiken voor een diversiteit aan oefeningen. Naast dat het je uithoudingsvermogen verbetert, zet je ook verschillende spieren aan het werk.

Vooral voor je beenspieren is trampolinespringen erg goed. Daarnaast worden ook je core-spieren aan het werk gezet.

Hieronder zetten we een paar oefeningen die je op een sport trampoline kan doen voor je op een rijtje.

Hopelijk helpen we je zo een beetje op weg bij het doen van een complete trampoline workout.

Probeer ook je eigen creativiteit te gebruiken. Veel fitnessoefeningen die je misschien al kent kan je uitvoeren op een fitness trampoline.

1. Jumping jacks

Jumping jacks is een hele bekende oefening die je waarschijnlijk wel kent. Normaliter doe je ze op de grond maar je kan deze oefening ook perfect uitvoeren op een fitness trampoline.

Je kan de intensiteit verhogen door de jumping jacks uit te voeren met dumbbells in beide handen.

  • Uitvoering: Ga op de fitness trampoline staan met je beide benen naast elkaar en je armen langs je lichaam. Spring vervolgens omhoog en zwaai je armen omhoog en beide benen opzij. Land weer naar startpositie en herhaal de oefening het gewenste aantal keer.

2. Jump squats

  • Uitvoering: Ga rechtop op de fitness trampoline staan met je beide benen naast elkaar op heupbreedte. Buig vervolgens je knieën tot een hoek van ongeveer 90 graden zoals met de traditionele squat. Spring vervolgens explosief omhoog vanuit deze positie en land me beide benen weer in startpositie. Herhaal de oefening het gewenste aantal keer.

3. High knee jumps

Bij high knee jumps is het belangrijk je buikspieren goed aan te spannen tijdens het uitvoeren van de oefening. Zo stabiliseer je jezelf tijdens het landen op de fitness trampoline.

  • Uitvoering: Ga met beide benen naast elkaar op de sport trampoline staan en spring explosief omhoog. Tijdens het springen trek je je knieën om en om omhoog tot aan je borst. Herhaal de oefening het gewenste aantal keer.

4. Core rotation

Het is belangrijk om je bovenlichaam neutraal te houden en te draaien vanuit je buikspieren tijdens het uitvoeren van de oefening.

  • Uitvoering: Zet beide benen naast elkaar neer op heupbreedte en houd met beide handen de handgrepen van de sport trampoline voor je vast. Spring vervolgens explosief omhoog en draai tijdens het springen je heupen naar links of rechts. Draai elke sprong een andere kant op en herhaal de oefening het gewenste aantal keer.

5. Trampoline Knee Tucks

Deze oefening richt zich op je buikspieren en helpt bij het verbeteren van je springkracht.

  • Uitvoering: Sta met je voeten op schouderbreedte op de fitness trampoline. Spring omhoog en trek je knieën naar je borst terwijl je in de lucht bent. Land zachtjes op de trampoline en herhaal.

6. Side-to-Side Hops

Deze oefening is geweldig voor het verbeteren van je balans en coördinatie, en werkt ook aan je zijdelingse been- en heupspieren.

  • Uitvoering: Begin met je voeten samen in het midden van de fitness trampoline. Spring zijwaarts van links naar rechts, waarbij je telkens in het midden landt.

7. Trampoline Push-ups

Deze variatie van push-ups helpt bij het versterken van je borst-, schouder- en armspieren, terwijl het ook je core stabiliteit verbetert.

  • Uitvoering: Plaats je handen op de rand van de fitness trampoline en je voeten op de grond, zodat je in een push-up positie staat. Voer push-ups uit zoals normaal, maar met de extra instabiliteit van de trampoline.

8. Trampoline Butt Kickers

Deze oefening helpt bij het versterken van de hamstrings en verbetert de flexibiliteit van je quadriceps.

  • Uitvoering: Sta rechtop op de fitness trampoline en begin te joggen, maar met de nadruk op het omhoog brengen van je hielen naar je billen bij elke stap.

9. Trampoline Plank

Een goede oefening voor het versterken van de core spieren, met een extra uitdaging door de instabiliteit van de fitness trampoline.

  • Uitvoering: Plaats je onderarmen op de fitness trampoline en strek je benen achter je uit, zodat je lichaam een rechte lijn vormt. Houd deze positie vast zoals je bij een gewone plank zou doen.

Conclusie

Ben je opzoek naar een goed alternatief voor hardlopen, fietsen of touwtjespringen om te werken aan je conditie? Dan is een trampoline workout met een fitness trampoline een perfect alternatief!

Springen of bouncen op een fitness trampoline verbetert je conditie en is beter voor je gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen.

De bovenstaande trampoline workout die je kan doen met een fitness trampoline zijn perfect om thuis te doen.

Wil je meer weten over de opbouw van conditie met een sport trampoline? Lees dan ook ons andere artikel: Effectief vet verbranden? Begin met trampoline springen.


Cardio

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd