Effectief vet verbranden? Begin met trampoline springen

Ben je opzoek naar een goed alternatief voor hardlopen, fietsen of touwtjespringen om te werken aan je conditie? Dan is trampolinespringen met een fitness trampoline misschien wel iets voor jou!

Springen of bouncen op een fitness trampoline verbetert je conditie en is zachter voor je gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen.

Daarnaast is trampoline springen een leuke variatie op je gebruikelijke cardio workouts en ook erg effectief als jouw doel vet verbranden is.

Wil je beginnen met trainen op een fitness trampoline voor de opbouw van conditie? Lees dit artikel dan vooral verder.

Wat is trampoline springen? 

Trampoline springen is een activiteit waarbij een persoon op een trampoline, een apparaat dat bestaat uit een sterk, elastisch doek dat met veren aan een frame is bevestigd, springt.

Het doel van trampoline springen is om hoog in de lucht te springen en vaak worden er verschillende soorten acrobatische bewegingen uitgevoerd terwijl men in de lucht is.

Deze activiteit kan zowel recreatief als competitief zijn. Recreatief trampoline springen wordt vaak gedaan voor plezier en oefening, en is populair bij kinderen en volwassenen.

Competitief trampoline springen is een sport waarbij atleten routines uitvoeren die sprongen, salto's, en draaiingen omvatten. Deze routines worden beoordeeld op moeilijkheid, uitvoering en presentatie.

Trampoline springen biedt verschillende voordelen, zoals het verbeteren van de coördinatie, balans, en motorische vaardigheden. Het is ook een goede manier om cardiovasculaire fitheid en kracht te verbeteren.


Wat is een fitness trampoline?

Zoals de naam al verklapt, is een fitness trampoline een trampoline die speciaal bedoeld is om mee te fitnessen.

Een grote trampoline wordt vaak recreatief gebruikt en is minder geschikt om te gebruiken voor fitness doeleinden.

Fitness trampolines zijn een stuk kleiner dan de grote trampolines die je normaal gesproken bij mensen in de tuin ziet staan.

Dat is ook de reden dat ze binnenshuis gebruikt kunnen worden. De fitness trampoline worden ook wel sport trampoline of mini trampoline genoemd.

Misschien ken je het zogenoemde jump-fitness. Deze groepslessen worden vaak gegeven is sportscholen. Dit kan je ook lekker thuis doen met een sport trampoline.

Waarom trainen op een fitness trampoline?

20 minuten trampoline springen is net zo effectief als een uur hardlopen. Deze conclusie trok NASA na een eigen onderzoek.

Bovendien ontdekten ze dat je sneller herstelt na een trampoline workout. Dit komt omdat je lichaam geen klappen ontvangt doordat de sport trampoline mee veert.

Bij hardlopen heb je dit wel omdat de impact van de grond een stuk harder is. Hierdoor herstelt je lichaam een stuk trager dan bij trampolinespringen.

Zoals hierboven eerder benoemd is de fitness trampoline een stuk kleiner dan de grote trampolines die je normaal gesproken bij mensen in de tuin ziet staan.

Je kan de sport trampoline dus gewoon voor de tv neerzetten terwijl je jouw favoriete serie aan het kijken bent.

Voor wie is trampoline springen op een fitness trampoline goed?

Trampoline springen is geschikt voor iedereen. De training is voor alle leeftijden en er zijn geen sportieve eisen waaraan je moet voldoen.

Als je last hebt van gewrichts- of rugklachten, moet je op de fitness trampoline veren en niet springen.

Als alternatief of aanvulling op je workout, kun je het oppervlak van de sport trampoline gebruiken voor balansoefeningen.

Sporters zonder beperkingen kunnen zich uitleven op de fitness trampoline. Springen, bouncen, joggen, bodyweight-training, echt alles is toegestaan.

Wat zijn de voordelen van trampoline springen op een fitness trampoline?

Trampoline springen roept bij velen van ons positieve jeugdherinneringen op. Door te springen en bouncen op een trampoline beleef je heel veel plezier.

Dit alleen al is een goede reden om te beginnen met trampoline springen op een sport trampoline.

Daarnaast kent trampoline springen op een sport trampoline vele andere voordelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

Een fitness trampoline neemt niet veel ruimte in beslag

Je hebt niet veel ruimte nodig voor een trampoline workout. 2 tot 3 m² ruimte is voldoende voor een fitness trampoline.

De sport trampoline heeft gemiddeld een diameter van 1 tot 1,5 meter en zijn verkrijgbaar met- of zonder beugel waaraan je je kunt vasthouden tijdens het springen.

Door intensief trampoline springen verbeter je je conditie

Uit een onderzoek van NASA blijkt dat twintig minuten trampoline springen net zo effectief schijnt te zijn als een uur hardlopen.

Daarnaast bevestigen andere studies dat trampoline springen een intensieve vorm van conditietraining is waarmee je je uithoudingsvermogen aanzienlijk kunt verbeteren.

Trampoline springen verbetert je sprongkracht

Jumping fitness op de fitness trampoline heeft een significante invloed op je sprongkracht. Tijdens het springen wissel je voortdurend af tussen spanning en ontspanning.

Dit versterkt je spieren op een effectieve en zachte manier in je hele lichaam. Vooral je core-spieren zijn constant actief om de instabiliteit van de ondergrond te compenseren.

Trampoline springen is een full-body workout

Op een sport trampoline kun je trainen met je eigen lichaamsgewicht en het is een garantie voor spierpijn.

Je schuine en rechte buikspieren, je rugspieren en de spieren in je benen en billen worden bij elke herhaling versterkt.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een fitness trampoline?

Je hebt de klassieke mini trampoline zonder handgreep, en de speciale sport trampoline met een extra handgreep op heuphoogte.

Dit kan bij sommige oefeningen extra veiligheid bieden en wat moeilijkere oefeningen iets gemakkelijker maken.

Bij de aanschaf van een sport trampoline is vooral de kwaliteit van de springmat belangrijk.

De mat moet met verschillende rubberen touwringen aan de rand worden bevestigd, en niet met slechts één touw.

Daarnaast moet de fitness trampoline zijn afgestemd op je gewicht, en de schokbelasting tot ongeveer 70-80 procent verminderen.

Dit is belangrijk om je gewrichten te beschermen en het meeste uit je workout te halen.

Conclusie

Ben je opzoek naar een goed alternatief voor hardlopen, fietsen of touwtjespringen om te werken aan je conditie? Dan is trampoline springen met een sport trampoline een goed alternatief!

Springen of bouncen op een fitness trampoline verbetert je conditie en is zachter voor je gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen.

Daarnaast is trampoline springen een leuke variatie op je gebruikelijke cardio workouts en ook erg effectief als jouw doel vet verbranden is.

Ben je op zoek naar een complete trampoline workout? Lees dan ook ons andere artikel: 9 fitness trampoline oefeningen.


Cardio

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd