Kettlebell training - Oefeningen met de kettlebell

Een kettlebell training is ontzettend populair op dit moment. Je kan zelfs spreken van een nieuwe fitness hype. Vooral in sporten zoals crossfit is de kettlebell een populair trainingsattribuut om te gebruiken.

Het voordeel van een kettlebell is dat deze heel compact is waardoor je een kettlebell training kunt doen waar je maar wilt. Daarnaast kan je in 30 minuten een zeer effectieve full body training doen met alleen een kettlebell.

Geen tijd voor een kettlebell training is dan ook geen excuus meer.

Maar wat is het verschil tussen een kettlebell en een dumbbell en wat kun je met een kettlebell allemaal doen? En welke oefeningen kun je met alleen een kettlebell training doen?

In dit artikel over een kettlebell training lichten we dit uitgebreid toe.

Verschil kettlebell vs dumbbell

De kettlebell is niets meer dan een grote bonk staal met een grote lus eraan. In bijna alle kettlebell oefeningen gebruik je de kettlebell door deze vast te houden aan de grote lus, terwijl al het gewicht in de bonk staal zit.

Traditionele dumbbells hebben aan beide kanten evenveel gewicht hangen en zijn verbonden in het midden. Het zwaartepunt van de dumbbell ligt hierdoor altijd in je hand.

Bij een kettlebell werkt dit net even iets anders. Het zwaartepunt ligt juist van je hand af. Hier zit dan ook de grote kracht van de kettlebell ten opzichte van een dumbbell.

Een kettlebell training heeft hierdoor een aantal interessante voordelen. Deze voordelen kun je lezen in ons andere artikel: de voordelen van een kettlebell training.

Wat kun je met een kettlebell precies?

Een kettlebell is geschikt voor zowel krachttraining als conditietraining. Een kettlebell geeft je veel bewegingsvrijheid en dat maakt de oefeningen met een kettlebell heel dynamisch.

Je traint namelijk met bijna alle oefeningen meerdere spieren in één beweging. Start echter niet zomaar met een kettlebell training.

Lees je eerst goed in en zorg ervoor dat je weet wat je doet. Zo verklein je de kans op onnodige blessures na een kettlebell training.


Kettlebell training voor thuis

Beschik je nog niet over jouw eigen kettlebell? Geen probleem, wij hebben diverse modellen getest en hebben de beste kettlebell voor jou.

De gietijzeren kettlebell modellen op bol.com zijn compact en liggen goed in de hand. Hierdoor train je nog effeciënter en wordt spiergroei sneller geactiveerd.

Heb je zin gekregen na het lezen van ons artikel in een kettlebell training? We helpen jouw graag op weg met een aantal kettlebell oefeningen voor thuis of met lekker weer in het park.

Kettlebell squat

we beginnen de kettlebell training met de kettlebell squat. De spieren die aangesproken worden zijn de billen, dijen en onderrug. De kettlebell squat gaat als volgt:

 1. Pak de lus van de kettlebell met beide handen vast en zet je voeten neer op heupbreedte.
 2. Druk de kettlbell dicht tegen je borst aan.
 3. Zak vervolgens gecontroleerd door je knieën en houdt je rug recht.
 4. Houd deze positie 2 seconden vast en kom weer gecontroleerd omhoog naar startpositie.
 5. Herhaal de kettlebell squat het gewenste aantal keer.

Kettlebell deadlift

De volgende oefening uit deze kettlebell training is de kettlebell deadlift. De spieren die aangesproken worden zijn de rug, core en gluteus. De kettlebell deadlift gaat als volgt:

 1. Pak de lus van de kettlebell met beide handen vast en zet je voeten neer op heupbreedte met je armen hangend voor je lichaam.
 2. Vervolgens duw je je billen naar achteren en buig je naar voren met een rechte rug.
 3. Houd deze positie 2 seconden vast en kom weer gecontroleerd omhoog naar startpositie.
 4. Herhaal de kettlebell deadlift het gewenste aantal keer.

Kettlebell swing

De kettlebell swing is een hele populaire oefening onder crossfitters en mag zeker niet ontbreken in je kettlebell training. De spieren die aangesproken worden zijn de rug, billen en schouder. De kettlebell swing gaat als volgt:

 1. Pak de lus van de kettlebell met beide handen vast en zet je voeten neer op heupbreedte met je armen gestrekt voor je lichaam.
 2. Hurk vervolgens met je rug recht en je billen uitgestrekt naar achteren.
 3. Vervolgens zet je de kettlebell in beweging door hem terug te bewegen door je benen om hem daarna weer omhoog te zwaaien door je benen te strekken.
 4. Herhaal de kettlebell deadlift het gewenste aantal keer.

Kettlebell floor press

De vorige drie oefeningen van de kettlebell training waren wat meer gefocust op de benen en core. De kettlebell floor press is wat meer gefocust op het bovenlichaam.

De oefening wordt uitgevoerd op een platte rug, dus we adviseren hiervoor een fitnessmatje te gebruiken. De spieren die aangesproken worden zijn de borst, schouder en triceps. De kettlebell floor press gaat als volgt:

 1. Ga met je rug plat op een fitnessmatje liggen met gebogen benen.
 2. Pak in één hand een kettlebell en houd je ellebogen opzij.
 3. Vanuit deze positie duw je de kettlebell omhoog.
 4. Houd deze positie 2 seconden vast en kom weer gecontroleerd omlaag naar startpositie zonder de grond met je ellebogen te raken.
 5. Wissel nu af van kant.
 6. Herhaal de kettlebell floor press het gewenste aantal keer.

Kettlebell row

We sluiten de kettlebell training af met de kettlebell row. De spieren die aangesproken worden zijn de rug, schouder en armen. De kettlebell row gaat als volgt:

 1. Zet een been voor en een been achter met je armen hangend voor je lichaam.
 2. Pak nu met één hand een kettlebell vast.
 3. Til de kettlebell tot aan je borst terwijl je benen in gebogen positie blijven staan.
 4. Houd deze positie 2 seconden vast en breng de kettlebell weer gecontroleerd omlaag.
 5. Wissel nu af van kant.
 6. Herhaal de ketllebell row het gewenste aantal keer.

Conlusie

In dit artikel hebben we besproken wat een kettlebell is en wat je ermee kunt doen. Daarnaast hebben kettlebell oefeningen besproken om een complete kettlebell training te doen vanuit het comfort van je eigen huis.

Wil je de voordelen weten van een kettlebell training? Bekijk dan ook ons andere artikel: de voordelen van een kettlebell training.

Beschik jij nog niet over jouw eigen kettlebell? Geen probleem. Bestel vandaag nog jouw kettlebell en start met de fantastische krachtoefeningen uit dit artikel.


Dit artikel is gesponsord door: http://sport-fitness.de-beste-informatie.nl

Krachttraining

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd