Calorieën verbranden met cardiotraining

Cardiotraining is voor veel sporters nog steeds een goede methode als het om afvallen gaat. Er is geen betere manier om overtollig vet kwijt te raken dan uren spenderen op de crosstrainer, zo luidt het advies. En het is inderdaad waar dat je calorieën verbrandt wanneer je aan cardiotraining doet. Maar de vraag is natuurlijk: om hoeveel calorieën gaat het dan precies?

In dit artikel gaan we het uitgebreid hebben over het verbranden van calorieën doormiddel van cardiotraining. Daarnaast geven we je informatie over fitnessapparaten die je kan gebruiken als jouw doel afvallen is.

Waarom cardiotraining?

Als je ervoor kiest om bewust met je gezondheid om te gaan en daardoor op zoek bent naar een actievere levensstijl, dan kom je op een bepaald punt in je leven waarbij calorieën een belangrijke rol spelen. Of het nu gaat om hoeveel calorieën je per dag mag eten om niet aan te komen in gewicht, of omdat je door een andere activiteit wilt weten hoeveel calorieën je bent kwijtgeraakt.

Zoals je waarschijnlijk al weet, draait het allemaal bij afvallen om consumptie versus verbranden. Eet je meer calorieën dan dat je verbrand, dan slaat je lichaam de extra beetjes calorieën op als vet. Zo kom je dus aan in gewicht. Verbrand je meer calorieën dan dat je binnenkrijgt, dan heeft je lichaam een andere bron van energie nodig. Opgeslagen lichaamsvet vormt hiervoor een mooie reserve voorraad.

Het mag nu wel duidelijk zijn dat je afvalt wanneer je een energietekort creëert. Doormiddel van cardiotraining verhoog je de calorieën die je in totaal verbrandt. Blijf je dagelijks evenveel eten maar doe je ook op dagelijkse aan cardiotraining, dan leidt dat aan het einde van de dag waarschijnlijk tot een tekort aan calorieën. Wanneer je op deze manier cardiotraining gebruikt kan dat dus een middel zijn om gewicht te verliezen.


Effectiviteit van cardiotraining

We moeten de effectiviteit van cardiotraining wel in perspectief plaatsen om een goed beeld te hebben over de hoeveelheid calorieën die je verbrandt. Hierbij zijn we uitgegaan van 30 minuten cardiotraining.

Met 30 minuten cardiotraining verbrand je ongeveer zo’n 200-400 calorieën, afhankelijk van je gewicht en intensiteit. Dat geldt bijvoorbeeld voor hardlopen en fietsen. Maar hoeveel is dat nu eigenlijk uitgedrukt in voeding? We zetten het hieronder voor je op een rijtje:

  • 1 mars chocolade reep
  • 1 klein zakje M&M’s
  • 1 ham-kaas tosti
  • 1 zakje chips
  • 4 bolletjes vanille-ijs
  • Een handje vol noten

Zoals je ziet moet je aardig wat tijd spenderen op de loopband om die ham-kaas tosti te verbranden. Daarom adviseren we ook om gezond te blijven eten naast je cardiotraining als jouw doel afvallen is.

Fitnessapparaten voor cardiotraining

Hieronder geven we een kort overzicht welke fitnessapparaten je thuis kan gebruiken als jouw doel afvallen en conditie opbouwen is. Daarnaast kijken we ook naar de voordelen van het gebruik van deze fitnessapparaten op een ander vlak. Deze fitnessapparaten vallen onder de categorie cardiotraining en zijn vooral gericht om calorieën te verbranden en conditie op te bouwen.

Loopband
Op een loopband kan je wandelen, stevig wandelen of zelfs hardlopen. Het grote voordeel van een loopband is dat je dit allemaal gewoon vanuit het comfort van je eigen huis kan doen. Je hoeft niet een specifieke route op te zoeken om te kunnen hardlopen, te kijken hoe het weer is, of na te denken wat je moet doen als je niet meer verder kan.

Daarnaast kan je de snelheid instellen en hebben ze vaak de mogelijkheid om een training op te slaan waarbij je kan wisselen van tempo. Als jouw doel afvallen en conditie opbouwen is, dan is de loopband een uitstekende keuze om aan te schaffen.

Crosstrainer
De crosstrainer is een apparaat die onder fanatieke sporters vooral populair is in de sportschool. De crosstrainer is een fitnessapparaat waar je zowel je benen als armen intensief beweegt. Hierdoor gebruik je meerdere spiergroepen wat weer als voordeel heeft dat deze cardiotraining past bij een actievere levensstijl.  

Daarnaast hebben de meeste crosstrainers de mogelijkheid om een cardiotraining op te slaan waarbij je kan wisselen in intensiteit. Als jouw doel afvallen en conditie opbouwen is, dan is de crosstrainer een uitstekende keuze om aan te schaffen.

Hometrainer
Als je meer houdt van fietsen dan is een hometrainer een uitstekende optie voor cardiotraining. Een fiets die niet verplaatst maar waarmee je toch actief kan bewegen. De hometrainer heeft als grote voordeel dat je niet afhankelijk bent van het weer, je hebt geen last van een lekke band, en je kan bijvoorbeeld TV kijken of een serie op Netflix terwijl je actief bezig bent.

Daarnaast zijn de meeste hometrainers uitgerust met meerdere instellingen die ervoor zorgen dat je de cardiotraining kan verlichten of verzwaren.

Conclusie

Wil je effectief calorieën verbranden, dan zal je meer calorieën moeten verbranden dan dat je dagelijks binnenkrijgt. Doe je daarnaast ook aan cardiotraining, dan verhoog je de calorieën die je in totaal verbrandt. Cardiotraining is dus niet alleen een effectief middel om conditie op te bouwen, maar ook om af te vallen.


Cardio

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd