De voor- en nadelen van een cheat day

Voor de één is fastfood een no-go, en voor de ander is een dagje geen fastfood een uitzondering op de dagelijkse voedingsbehoefte. Een cheat day, ook wel zondige zondag genoemd. Het is maar net wat je persoonlijk belangrijk vindt in het leven. We richten ons in dit artikel op de mensen die af willen van die rolletjes buikvet, en willen werken aan een gezond en fit lichaam.

Maar hoe beïnvloed een cheat day je lichaam en wat zijn de voor- en nadelen van een cheat day? In dit artikel gaan we dit uitgebreid met je bespreken.  

Wat is een cheat day eigenlijk?

Zoals de naam het al zegt, is een cheat day de dag waarop je de strikte regels van je dieet een dag opzijschuift. Voor één dag mag je eten waar je maar zin in hebt. Voor veel mensen betekent dit veel chips, snoep, pizza en andere ongezonde lekkernijen. Niet iedereen deelt zijn cheat day op dezelfde manier in.

Een cheat day kan je ruim van tevoren inplannen en bijvoorbeeld op de zondag helemaal los te gaan. Je kunt echter ook proberen om zo lang mogelijk gezond te blijven eten. Je cheat day plan je dan alleen maar even in als je echt niet meer anders kan.

Hoe beïnvloed een cheat day je lichaam?

Wat gebeurt er in je lichaam wanneer het wordt overladen met suiker, vet en koolhydraten terwijl je de rest van je de hele week verantwoord aan het afvallen bent? Eigenlijk gebeurt er niet zo heel gek veel. Je alvleesklier maakt meer insuline aan om maaltijden met veel suiker te verwerken. Hoewel je een opgeblazen gevoel hebt in je buik, is er niet zo heel veel geks aan de hand.

Dit komt omdat het lichaam precies weet hoe die zichzelf moet reguleren. Voedsel heeft meer tijd nodig om te verteren als je porties groter zijn. Dit betekent dat de maaltijden na een cheat day langer in je maag blijven zitten. Als gevolg hiervan zal je waarschijnlijk een opgeblazen gevoel ervaren.


De voordelen van een cheat day

Je houdt je dieet een stuk beter vol
Lunchen met vrienden, taart op een verjaardag en de vrijdagmiddagborrel met je collega’s. Heb je hier afscheid van genomen om zo je droomlichaam te bereiken? Dat is geen goed idee! De kans is groot dat je weer terugvalt in je oude patronen. Alles in het leven draait immers om balans.

Je kunt het beste je cheat day van tevoren inplannen. Zo weet je tenminste dat je je op de vrijdagmiddagborrel met collega’s kunt laten gaan. Maak van dit soort dagen je cheat day en je houdt je dieet een stuk langer vol!

Een cheat day houdt je stofwisseling op gang
Wat gebeurt er als je constant een calorie te kort aanhoudt? Je lichaam komt dan in de katabole fase: het gaat weefsel verbranden om aan energie te komen. Dit is natuurlijk precies wat je wilt als je aan het afvallen bent. Je lichaam spreek op deze manier immers de vetvoorraden aan die voor de overtollige rolletjes vet zorgen.

Echter als je weer meer gaat eten, is het jojo-effect onvermijdelijk. Als je regelmatig een cheat day inplant, voorkom je dit effect. Het brengt je stofwisseling weer op gang en stimuleert je lichaam. Daarnaast word je ook een stuk gelukkiger van de extra koolhydraten op een cheat day.

De nadelen van een cheat day

Een cheat day kan zorgen voor een schuldgevoel
Het eten van fastfood kan zorgen voor een schuldgevoel. Dit kan weer leiden tot grotere en meerdere cheat meals, en misschien zelfs wel ongezonde eetbuien. In sommige gevallen kan het wel eens voorkomen dat het daarna moeilijker is om je gezonde voedingspatroon weer op te pakken.

Geen verlies van gewicht
Te veel fastfood eten tijdens je cheat day kan ervoor zorgen dat je die week geen vet verliest. Je kunt netjes heel de week een calorie tekort aanhouden, maar één uitbarsting kan dat zo weer ongedaan maken als je niet uitkijkt. Onthoudt, afvallen is niets meer dan een simpel rekensommetje met calorieën.

Stel dat je voor onderhoud 2500 calorieën per dag nodig hebt. Dit komt neer op 7 x 2500 calorieën = 17500 calorieën per week. Wanneer je op dieet bent en zo'n 2000 calorieën per dag eet komt je aan het einde van de week uit op 7 x 2000 calorieën = 14000 calorieën per week.

Stel dat je op zondag een cheat day inlast waarbij je 3000 calorieën tot je neemt. Dan zit je aan het einde van de week op 15000 calorieën. Je zit nog steeds in een calorietekort en valt dus af. Maar stel dat je de cheat day iets te losjes opvat en die dag 6000 calorieën (of zelfs meer) nuttigt, dan is je calorietekort van die week helemaal voor niets geweest.

Conclusie

In dit artikel hebben we besproken wat een cheat day is en hoe een cheat day je lichaam beïnvloed. Daarnaast hebben we de voor- en nadelen van een cheat day voor je op een rijtje gezet.


Voeding

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd