De voordelen van trainen met een aerobic step

Een aerobic step, ook wel bekend als een 'fitness step', is een uiterst veelzijdige accessoire die niet mag ontbreken in zowel sportscholen als thuis.

Je kunt er namelijk veel meer mee doen dan alleen gebruiken als opstapje voor de klassieke 'steppen' op muziek. In dit artikel bespreken we de diverse mogelijkheden van een aerobic step.

Wat is een aerobic step?

Laten we beginnen met de vraag wat een aerobic step eigenlijk is. Een aerobic step is een platform van kunststof, gemiddeld een meter lang en veertig centimeter breed.

Je ziet hem vaak tijdens groepslessen in een sportschool, maar kan ook als 'eenling' staan bij de accessoires voor krachttraining.

Een fitness step is meestal in hoogte verstelbaar. Hoe hoger de step, des te intensiever de workout.

Het voordeel van een aerobic step is dat je hem op ieder trainingsniveau kan gebruiken en hij met je training 'meegroeit', bijvoorbeeld door hem in hoogte te verstellen of meer complexe oefeningen op te doen.

Waar kan je de aerobic step voor gebruiken

1. Cardio

Wanneer we spreken over cardiotraining met behulp van een fitness step, richten we ons uiteraard op step aerobics.

Dit is hoogstwaarschijnlijk de context waarin de meeste mensen bekend zijn met het gebruik van een step.

Hoewel dit vaak als groepsles wordt aangeboden in sportscholen, is het ook zeer geschikt om thuis uit te voeren met een aerobic step.

Dit type training biedt een uitmuntende mogelijkheid om gewicht te verliezen terwijl je tegelijkertijd je conditie verbetert.

En wat vaak slechts nodig is, is een eenvoudige fitness step en een selectie goede oefeningen.

Onder begeleiding van een instructeur of door gebruik te maken van onlinevideo’s, beweeg je synchroon met muziek.

Gedurende de sessie wordt de intensiteit geregeld aangepast, wat resulteert in afwisselende periodes van hoge inspanning, afgewisseld met momenten van rust.


2. Krachttraining

Als je een voorkeur hebt voor trainingen met gewichten, biedt de aerobic step eveneens een uitstekende mogelijkheid om extra intensiteit toe te voegen aan je krachttraining.

De fitness step wordt voornamelijk gebruikt bij beenspieroefeningen, maar is ook uitermate geschikt voor het aanspreken van het bovenlichaam.

Een concreet voorbeeld hiervan zijn push-ups waarbij de handen rusten op de aerobic step terwijl de voeten de vloer raken.

3. Aerobic step als fitnessbank

Bovendien kan de step dienen als een alternatief voor een fitnessbank, hoewel het belangrijk is om te benadrukken dat een professionele trainingsbank niet volledig vervangen kan worden door een aerobic step.

Het compacte formaat van de fitness step maakt deze geschikter voor situaties waarin ruimte een beperkende factor is.

Daarnaast is de aerobic step ideaal voor trainingen met lichtere gewichten en biedt deze uitkomst bij (video)groepslessen waarin frequent wordt gewisseld van materiaal.

Een illustratief voorbeeld hiervan is het afwisselen tussen chest presses met dumbbells en lunges.

Als je echter van plan bent om met aanzienlijk zwaardere gewichten te trainen, is het verstandiger om te opteren voor een traditionele trainingsbank.

Hoe kies je de juiste aerobic step?

Fitness steps zijn verkrijgbaar in diverse varianten, afmetingen en prijscategorieën, wat de vraag doet rijzen: waar dien je rekening mee te houden wanneer je overweegt een aerobic step aan te schaffen?

1. Afmeting

Aanvangend met de afmeting, is het essentieel om te bedenken wat jouw niveau van bekwaamheid is.

Als beginner is het raadzaam om te kiezen voor een ietwat langere fitness step, om onbedoeld afglijden te voorkomen.

Doorgaans variëren de afmetingen van steps tussen 65 en 100 centimeter in lengte, en tussen de 30 en 40 centimeter in breedte.

Als de intentie bestaat om de aerobic step in te zetten voor een scala aan oefeningen, verdient een aerobic step van ongeveer een meter de voorkeur.

Zo'n step is geschikt voor zowel dynamische als statische oefeningen, zowel staand als liggend uitgevoerd.

2. Verstelbaarheid

Bij de beslissing over aanschaf speelt ook de verstelbaarheid een rol van belang. De meerderheid van de steps is in hoogte verstelbaar, alhoewel dit niet voor alle modellen geldt.

Een aerobic step met verstelbare hoogte biedt de flexibiliteit om op elk gewenst moment de intensiteit van je training aan te passen.

3. Belastbaarheid

Eveneens van betekenis is de belastbaarheid van de aerobic step. Het is cruciaal om te bedenken welk gebruik je beoogt.

Zal de fitness step enkel belast worden met je eigen lichaamsgewicht, of ben je eveneens van plan om met accessoires zoals gewichten te trainen?

In het laatste geval dien je rekening te houden met het totale gewicht van zowel jou als de gebruikte accessoires.

Het is van belang om te onderzoeken wat het maximale belastbare gewicht is voor de aerobic step die je in overweging neemt.

4. Vormgeving en structuur

Vormgeving en structuur spelen een integrale rol, met name als je van plan bent om intensieve trainingen met de aerobic step te ondernemen.

Een vormgeving met afgeronde hoeken wordt aanbevolen, dit minimaliseert het risico op onbedoeld letsel bij een aanraking met de fitness step.

Daarnaast is het aan te raden om zorgvuldig te kijken naar de textuur van zowel het bovenoppervlak van de step als de onderkant van de poten.

Een stroeve onderkant voorkomt wegglijden van de step, terwijl een antislip bovenkant ervoor zorgt dat jouw voeten stevig blijven staan tijdens het betreden van de aerobic step.

5. Gewicht

Tot slot, in overweging nemend waar je de aerobic step voornamelijk zult gebruiken, is het gewicht van de step relevant. Voor thuisgebruik is een fitness step met enigszins meer gewicht aan te raden.

Dit vermindert de kans op onbedoelde verschuivingen, zorgt voor meer stabiliteit en minimaliseert het risico dat de aerobic step bij een aanraking direct van zijn plaats schuift.

Voor situaties waarin je de aerobic step graag in een groepssetting zou willen gebruiken, is een lichter model aan te raden, waardoor je deze moeiteloos kunt meenemen.

Conclusie

Samengevat biedt een aerobic step een veelzijdige en aanpasbare optie voor zowel cardiotraining, krachttraining en is de fitness step te gebruiken als fitnessbank.

Bij het kiezen van een step is het cruciaal om te letten op factoren zoals afmeting, verstelbaarheid, belastbaarheid, vormgeving en gewicht, afhankelijk van je trainingsdoelen en -omgeving.


CardioKrachttraining

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd