Au, een knoop! Iedereen heeft dit waarschijnlijk wel eens ervaren, ongeacht of je aan sport doet of niet. Het betreft een pijnlijke plek waar de spieren lijken te verkrampen.
Dit fenomeen komt soms voor met een duidelijk aanwijsbare oorzaak, maar kan ook spontaan ontstaan.
Deze aandoening staat bekend als 'triggerpoints', ook wel aangeduid als 'spierknopen': pijnlijke verhardingen in spieren die niet meer willen ontspannen.
Dit kan leiden tot pijn, maar ook tot gevoelens van stijfheid of bewegingsbeperking.
Gelukkig kun je een triggerpoint vaak effectief thuis zelf behandelen door middel van massage, waarvoor diverse hulpmiddelen beschikbaar zijn.
Laten we echter bij het begin beginnen: wat is nu eigenlijk een triggerpoint en hoe ontstaat dit fenomeen?
Wat zijn triggerpoints?
Een 'knoop' ontstaat doordat spiervezels op bepaalde punten in rusttoestand meer samentrekken dan de omliggende spieren.
Normaal gesproken zijn spieren in rust niet uitgerekt of samengetrokken, maar bij een triggerpoint zitten sommige vezels vast in een samentrokken toestand.
Omdat de spierspanning op die plek hoger is dan in het omringende gebied, kan de spier niet terugkeren naar zijn rusttoestand.
Dit resulteert in een lokale verdikking waar de doorbloeding verstoord is en afvalstoffen zich ophopen.
Hoe ontstaan triggerpoints?
Spierknopen kunnen op diverse manieren en op verschillende locaties in je lichaam ontstaan.
Meestal worden ze gevormd door een chronische overbelasting van een specifiek lichaamsdeel of bepaalde spier.
Dit kan bijvoorbeeld komen door langdurig in een ongunstige houding aan een bureau te werken, of door dagelijks te hardlopen op schoenen die niet goed passen.
Triggerpoints kunnen eveneens ontstaan door overmatige of verkeerde training, of door langdurig tekort aan vitamines en mineralen in je dieet.
Hormonen kunnen eveneens een rol spelen in het ontstaan van spierknopen, zoals tijdens zwangerschap of de overgang.
Bovendien kunnen triggerpoints plotseling ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde beweging of een val.
Dit kan leiden tot een dermate krachtige belasting van je spieren dat ze van het ene op het andere moment in een toestand van overbelasting schieten.
Hoe behandel je triggerpoints effectief?
Ervaar je hinder van triggerpoints? Het is niet meteen nodig om direct naar de fysiotherapeut te gaan. Vaak is het thuis mogelijk om triggerpoints doeltreffend te behandelen doormiddel van massage.
Doorgaans wordt massage aanbevolen boven stretchen. Je kunt spierknopen vergelijken met een knoop in een veter. Wanneer je hieraan trekt (stretchen), kan deze ofwel losser raken, of juist strakker worden.
Natuurlijk moet je ook nagaan wat de oorsprong van het triggerpoint is. Is er een duidelijk aanwijsbare reden, zoals een val?
Of ontstaat het door overbelasting of aanhoudend verkeerde bewegingen? Als je de onderliggende oorzaak niet aanpakt, zal de knoop in je spieren ongeacht het masseren op de lange of korte termijn gewoon weer terugkeren.
1. Triggerpoints behandelen met een massage gun
Triggerpoints kunnen diep in je spieren verscholen liggen, vaak te diep om met de handen te kunnen masseren.
In dergelijke gevallen is een massage gun de ideale oplossing. Dankzij de trillingen kun je diep in de spieren masseren, waardoor de spanning verlicht wordt en de knoop als het ware 'loskomt'.
Daarnaast bevordert een massage gun de bloedcirculatie in het gebied rondom de spierknopen, wat bijdraagt aan het afvoeren van opgehoopte afvalstoffen.
Of je nu thuis bent of het professioneel gebruikt, de Massage Gun is een uitstekende keuze. Als je onderweg bent, kun je kiezen voor de Massage Gun Mini in reisformaat.
2. Triggerpoints behandelen met een massagebal
Een massagebal draagt dankzij de rollende beweging eveneens bij aan een verbeterde doorbloeding, waardoor opgehoopte afvalstoffen efficiënter kunnen worden afgevoerd.
Afhankelijk van de diepte van de pijn, kun je de massagebal met meer of minder druk over het pijnlijke gebied rollen.
Dit kan door handbewegingen, maar ook door de bal tussen bijvoorbeeld de muur of de vloer en je rug te plaatsen en draaiende bewegingen te maken voor plekken die lastig te bereiken zijn.
Ook biedt het een heerlijke ontspanning na een intensieve training of een lange werkdag!
3. Triggerpoints behandelen met een foam roller en massage roller
Massage rollers en foam rollers zoals de Yoga Grid Foam roller en de Yoga massage roller zijn uitermate geschikt om mee te nemen in je sporttas, in je koffer wanneer je op vakantie gaat, of in het dashboardkastje voor een lange autorit.
Met een foam roller kun je oppervlakkig of diep masseren om de spieren op te warmen, de doorbloeding te bevorderen en hardnekkige spierknopen los te maken.
De massage rollers zijn voorzien van een handige handgreep. In tegenstelling tot een massagebal gebruik je de roller dus enkel met je handen.
4. Triggerpoints behandelen bij een fysiotherapeut
Mocht het niet lukken om triggerpoints zelf succesvol te masseren en blijft deze telkens terugkeren, dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken voor een consult bij een fysiotherapeut.
Een fysiotherapeut heeft de expertise om de vastzittende spierknopen weer te ontspannen en kan bovendien samen met jou onderzoeken wat de oorzaak is van de triggerpoints en hoe je dit in de toekomst kunt vermijden.
Door de gerichte kennis en begeleiding van een fysiotherapeut kun je de bron van het probleem aanpakken en je welzijn op de lange termijn bevorderen.
Conclusie
Samengevat kunnen triggerpoints, ook wel bekend als spierknopen, aanzienlijke ongemakken veroorzaken, variërend van pijn tot stijfheid en bewegingsbeperking.
Deze spierknopen ontstaan door een lokale samentrekking van spiervezels en kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder chronische overbelasting, verkeerde houdingen, inadequate training, voedingsdeficiënties en zelfs hormonale schommelingen.
Gelukkig zijn er diverse methoden om triggerpoints te behandelen, waaronder massages met behulp van massage guns, massageballen en foam rollers.
Deze technieken stimuleren de doorbloeding, verminderen spanning en bevorderen de ontspanning van de spieren.
Zelfzorgopties, zoals het masseren van triggerpoints, kunnen effectief zijn, maar het is essentieel om de onderliggende oorzaken aan te pakken om terugkerende problemen te voorkomen.
Als zelfbehandeling niet het gewenste resultaat oplevert, kan een bezoek aan een fysiotherapeut een waardevolle stap zijn.
Een fysiotherapeut kan niet alleen helpen om de spierknopen los te krijgen, maar ook samenwerken om te begrijpen waarom triggerpoints zich vormen en strategieën ontwikkelen om ze te voorkomen.