Je hele lichaam trainen? Gebruik een suspesion trainer

Ben je op zoek naar een fitnessattribuut om te trainen waar er wanneer je maar wilt, zonder een sportschool op te zoeken? Dan is de suspension trainer precies wat je zoekt.

Een suspension trainer, ook wel een TRX-trainer genoemd, is een handig fitness attribuut waarmee je je hele lichaam kunt trainen.

Dit handige fitnessattribuut is licht, compact en gemakkelijk in gebruik. Wil je meer weten over de suspension trainer? Lees dit artikel dan vooral verder.

Wat is een suspension trainer?

Een suspension trainer zit met één kant vast aan een ankerpunt. Aan de andere kant zitten twee nylon handvatten die elk verbonden zitten met het ankerpunt.

Door deze opstelling kunnen de handvatten in verschillende richtingen bewegen. Dit maakt een veelzijdigheid aan oefeningen mogelijk met de suspension trainer.

Daarnaast is het mogelijk om de oefeningen lichter of zwaarder te maken door de hoek te veranderen waaronder je traint.

Waarom gebruik maken van een suspension trainer?

Een suspension trainer is een trainingsattribuut die gebruikt maakt van de zwaartekracht en je eigen lichaamsgewicht.

Een groot voordeel van de suspension trainer is dat je verschillende oefeningen tegelijk kunt uitvoeren.

Doordat je constant je lichaamspositie kunt wijzigen, is deze handige fitness tool geschikt voor zowel beginnende als ervaren sporters.

De suspension trainer is makkelijk te bevestigen aan een muuranker, deur, boom of een lantaarnpaal.

Dat maakt de suspension trainer een mobiel trainingsmiddel waarbij je niet meer afhankelijk bent van de sportschool.

Naast dat dit handige trainingsattribuut licht, compact en gemakkelijk in gebruik is, kan je ook je hele lichaam trainen met één handige tool.

Hoe werkt de suspension trainer?

De meeste fitnessapparaten bestaan uit de zogeheten isolatieoefeningen. Dat houdt in dat er één apparaat aanwezig is voor elke spiergroep.

Met de suspension trainer kan je met één handige tool een full-body workout realiseren. Deze manier van trainen noemt men ook wel compound oefeningen.

Bij compound oefeningen worden meer spieren tegelijk aangesproken in één beweging. Dit zorgt ervoor dat er meer spiermassa opgebouwd wordt en je meer calorieën verbrand.

Kortom, je traint effectiever en je zult sneller resultaat merken. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je frequent blijft trainen.

De voordelen van een suspension trainer

Trainen met een suspension trainer kent vele voordelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

Veelzijdigheid aan oefeningen

Omdat de twee handvatten in veel verschillende richtingen zijn te bewegen, wordt een veelzijdigheid aan oefeningen mogelijk gemaakt.

Trainen waar en wanneer je maar wilt

Een belangrijk voordeel van de suspension trainer is dat je kan trainen waar en wanneer je maar wilt.

Door de verschillende manieren van verankeren, is er overal wel een plek te vinden waar je de suspension trainer kan bevestigen.

Daarnaast is de suspension trainer licht, compact en makkelijk te vervoeren.

Neemt weinig ruimte in beslag

In tegenstelling tot andere fitnessattributen neemt de suspension trainer weinig ruimte in beslag.

Om thuis te trainen, hoef je niet de hele kamer te verbouwen als fitnessruimte. Wil je trainen, dan hang je de suspension trainer aan een ankerpunt.

Ben je klaar met je workout, dan kan je de suspension trainer eenvoudig loskoppelen en opbergen.

Goede workout voor stabiliserende spieren

Doordat de twee handvatten van de suspension trainer in elke richting kunnen bewegen, is er meer kracht nodig van de stabiliserende spieren om je op de juiste plek te houden tijdens het uitvoeren van een oefening.

Bij andere fitnessattributen zoals halterstangen of apparaten is dit niet nodig. Door te trainen met de suspension trainer train je automatisch je stabiliserende spieren, wat zorgt voor een verbeterde coördinatie.


Een suspension trainer gebruiken

Om de suspension trainer te kunnen gebruiken, moet je deze eerst bevestigen. Er zijn meerdere opties om de suspension trainer op te hangen:

Plafondanker of muuranker

De suspension trainer ophangen aan een plafond- of muuranker is een veilige optie. Bij de suspension trainer heet deze ophanging de X-mount.

Dit is een stalen plaat die je met bouten vast kunt maken aan de muur of plafond. Aan deze stalen plaat zitten twee stalen beugels, waar je de suspension trainer met een lus aan vast kunt maken.

Als je de keuze hebt uit een muurbevestiging of een plafondbevestiging, kies dan voor het plafond. Deze manier van ophangen geeft je de meeste mogelijkheden.

Met een lus aan een stang of balk

Je kunt de suspension trainer aan elke stang of balk vastmaken met een lus. Zorg wel dat deze stevig genoeg is om je eigen lichaamsgewicht te kunnen dragen.

Heb je thuis bijvoorbeeld al een pull up bar hangen, of een power rack staan? Dan kun je de suspension trainer hier prima aan vastmaken met de meegeleverde lus.

Met een deuranker

Heb je geen mogelijkheden om de suspension trainer op te hangen aan een balk, stang of een muuranker? Dan kun je ook nog gebruik maken van het meegeleverde deuranker.

Het deuranker is echter wel de minst veilige optie. Controleer dus altijd goed dat het deuranker stevig genoeg is voordat je begint met de training.

Daarnaast is een deurbevestiging limiterend. Je kunt op de manier niet alle verschillende hoeken trainen.

Suspension trainer oefeningen

Suspension training is een veelzijdige en effectieve manier om te trainen. Hier zijn een paar suspension trainer oefeningen die je kunt doen: 

Suspension plank 

Ga met je gezicht naar beneden liggen en plaats je voeten in de handvatten van de suspension trainer.

Steun op je onderarmen en vorm een rechte lijn van je hoofd tot je hielen. Houd deze positie vast om je core te versterken.

Suspension squat 

Sta rechtop met je gezicht naar de suspension trainer. Houd de handvatten vast met je armen gestrekt voor je.

Zak naar beneden in een squat terwijl je je rug recht houdt, en gebruik de handvatten voor balans.

Suspension row 

Sta met je gezicht naar de suspension trainer en leun naar achteren terwijl je de handvatten vasthoudt.

Trek jezelf omhoog door je ellebogen naar je zijden te trekken en knijp je schouderbladen samen. Keer terug naar de startpositie.

Suspension chest press 

Draai je om en kijk weg van de suspension trainer, houd de handvatten vast en leun naar voren.

Laat je lichaam zakken door je ellebogen te buigen en duw jezelf weer omhoog door je armen te strekken.

Suspension hamstring curl

Lig op je rug en plaats je hielen in de handvatten. Til je heupen op en trek je hielen naar je billen toe, en strek ze dan weer uit.

Deze oefeningen kunnen worden aangepast aan verschillende fitnessniveaus door de hoek van het lichaam of de intensiteit van de beweging aan te passen.

Vergeet niet om op te warmen voor de training en af te koelen na afloop.

Conclusie

Ben je op zoek naar een fitnessattribuut om te trainen waar er wanneer je maar wilt? Dan is de suspension trainer precies wat je zoekt.

Een suspension trainer, ook wel een TRX-trainer genoemd, is een handig fitness attribuut waarmee je een full-body workout kunt doen.

Dit handige fitnessattribuut is licht, compact en is makkelijk te vervoeren. De suspension trainer is makkelijk te bevestigen aan een muuranker, deur, boom of een lantaarnpaal.

Kortom, na het lezen van dit artikel ben je op de hoogte van alles wat je moet weten over de suspension trainer.


Krachttraining

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd