Waarom jij moet beginnen met een bokszaktraining

Een bokszaktraining is een uitstekende manier om vet te verbranden, spieren op te bouwen en aan je uithoudingvermogen te werken. En dat allemaal in één workout!

Met een bokszaktraining zorg je dat je in shape blijft. Je traint verschillende spieren in je lichaam en je hart en longen. Zo zorg je dat je conditie niet achteruitgaat.

Daarnaast is een bokszaktraining ook een uitstekende manier om stoom af te blazen. Sla de stress van je af en profiteer van de endorfine die je lichaam aanmaakt tijdens de workout.  

Wil je meer over een bokszaktraining? Lees dit artikel dan vooral verder.

Wat is een bokszaktraining?

Het doel van een bokszaktraining is om op hoge intensiteit te trainen. Het is bedoeld voor zowel vechtsporters als voor mensen die fitter willen worden of afvallen.

Je ziet dat boksen in het algemeen steeds populairder wordt onder recreatieve sporters. Steeds meer sportscholen bieden bokszaktrainingen aan.

De tijd dat je een bokszaktraining alleen in de vechtsportschool kon doen is dan ook verleden tijd. Daarnaast zijn er ook steeds meer mensen die een bokszak aanschaffen om thuis mee te trainen.

Welke spieren gebruik je bij een bokszaktraining?

Naast dat je veel vet verbrand met een bokszaktraining, is het ook nog eens een geweldige manier van krachttraining.

Met name je schouders, triceps en borstspieren worden aan het werk gezet. Deze spieren staan tijdens het stoten op de bokszak constant onder spanning.

Tijdens het stoten op de bokszak zijn je benen ook in beweging en beweeg je vooral op de voorkant van je voeten.

Hierdoor worden je beenspieren en kuiten ook aangesproken tijdens een bokszaktraining. Je gebruikt dus bijna elke spiergroep met een bokszaktraining. Je kan dus spreken van een full-body workout.

Waarom beginnen met een bokszaktraining?

Op de bokszak kun je als beginner goed ervaren hoe je trappen en stoten correct moet uitvoeren en je kunt eindeloos oefenen.

Voor de meer ervaren sporters onder ons is de bokszaktraining een geweldige manier om hun conditie op peil te houden en de technieken nog verder te verbeteren.

Maar wat is nou precies de reden van de groeiende populariteit van boksen en wat maakt een bokszaktraining zo effectief? We zetten de voordelen hieronder voor je op een rijtje:

Effectieve training voor thuis

Bokszaktrainingen zijn perfect om thuis te doen. In bijna elke woning is er wel een plek voor een bokszak.

Online zijn er genoeg bokszaktrainingen te vinden waar je gestructureerde begeleiding krijgt en je de technieken goed aanleert.

Je verbetert je conditie

Op de bokszak voer je in een hoog tempo allerlei verschillende combinaties uit met korte pauzes. Dit zorgt voor een flinke boost van je conditie.

Je kan de bokszaktraining helemaal aanpassen aan jouw niveau en op je eigen tempo trainen. Je zult al snel merken dat je conditie vooruitgaat en je het steeds langer vol kunt houden.

Full-body workout met spieropbouw

Een bokszaktraining is een full body workout waarbij al je spieren worden aangesproken.

Tijdens het stoten en trappen op de bokszak staan je spieren constant onder spanning.

Daarnaast worden er vaak ook andere spierversterkende oefeningen gedaan bij een bokszaktraining zoals opdrukken, squats en buikspieroefeningen.

Stress verlichtend

Boksen is een ideale manier om de stress van een drukke dag op werk even van je af te slaan. Met een intensieve bokszaktraining kun je je hoofd echt even leegmaken.

Regelmatig sporten helpt je stress beter onder controle te houden. En dat is iets wat we zeker kunnen gebruiken in deze drukke wereld.

Geen lichamelijk contact

Bokszaktrainingen zijn ideaal voor de mensen die willen leren boksen zonder lichamelijk contact met een sparringpartner.

Op de bokszak kun je alle basistechnieken leren zonder dat je hoef te sparren met een partner. Leer alle combinaties en technieken aan op de bokszak.

Geweldige manier om af te vallen

Als je doel afvallen is dan is het zeker aan te raden om bokszaktrainingen te volgen. Je werkt namelijk niet alleen aan je conditie en spieren, je verbruikt ook flink wat calorieën per uur.


Bokszaktraining oefeningen

Bokszaktraining oefeningen vormen een cruciaal onderdeel van deze veelzijdige en effectieve workout.

Hier zijn enkele specifieke oefeningen die je kunt integreren in je bokszaktraining:

Basisstoten 

Begin met de basistechnieken zoals jabs, crosses, en hooks. Deze stoten helpen je om de juiste vorm te ontwikkelen en bouwen kracht en snelheid op.

Combinaties van stoten 

Zodra je de basis onder de knie hebt, kun je beginnen met het combineren van verschillende stoten. Bijvoorbeeld een jab gevolgd door een cross en dan een hook. Dit verbetert je coördinatie en ritme.

Trappen 

Voeg trappen toe aan je routine. Dit kunnen voorwaartse trappen, zijtrappen of ronde trappen zijn. Trappen versterken je benen en verbeteren je balans.

Voetwerk 

Beweeg constant rond de bokszak, wissel van richting en afstand. Goed voetwerk is essentieel in boksen en helpt je om behendiger en sneller te worden.

Kracht- en conditieoefeningen 

Integreer krachtoefeningen zoals push-ups, squats, en buikspieroefeningen. Deze oefeningen versterken je spieren en verbeteren je algehele conditie.

Intervaltraining 

Wissel snelle, intense rondes van stoten en trappen af met korte rustperiodes. Dit type training verbetert je cardiovasculaire uithoudingsvermogen en vetverbranding.

Defensieve bewegingen 

Oefen ook defensieve technieken zoals ontwijken en dekking zoeken. Dit helpt je om een beter bewustzijn van je lichaam en ruimte te ontwikkelen.

Schaduwboksen 

Naast het werken met de bokszak, kan schaduwboksen een goede aanvulling zijn. Dit helpt bij het verfijnen van je technieken en verbeteren van je vorm zonder de impact van het raken van de zak.

Uithoudingsvermogen 

Focus op langere rondes met een consistente output om je uithoudingsvermogen te verhogen. Dit kan zijn stoten en trappen met een gelijkmatig tempo voor een langere periode.

Variatie 

Varieer je routines regelmatig om alle spiergroepen aan te spreken en je training interessant te houden. Dit zorgt ervoor dat je lichaam blijft uitdagen en voorkomt plateauvorming.

Benodigdheden voor een bokszaktraining

Als je thuis aan de slag wilt met bokszaktrainingen, dan heb je natuurlijk een goede bokszak nodig.

Bokszakken zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten en maten. Kies een bokszak die qua lengte en gewicht geschikt is voor jou.

Wil je zowel trappen als stoten oefenen op de bokszak, dan is het belangrijk om op de lengte van de bokszak te letten.

Zo zijn er staande versies en bokszakken die je op moet hangen. Deze kan aan het plafond bevestigd worden met een plafondanker of aan de muur met een muursteun.

Daarnaast wil je graag je handen beschermen tijdens het boksen. Draag dus bokshandschoenen tijdens de bokszaktraining.

Je kunt kiezen voor de standaard bokshandschoenen of MMA-handschoenen. De maat van de handschoenen worden bepaald door het gewicht, dat uitgedrukt wordt in ounce.

Kinderen beginnen meestal me handschoenen van 6 of 8 oz. Junioren en dames kiezen voor 10 of 12 oz. Volwassen mannen kiezen vaak voor 14 of 16 oz.

Conclusie

Je ziet dat boksen in het algemeen steeds populairder wordt onder recreatieve sporters. Steeds meer sportscholen bieden bokszaktrainingen aan.

Een bokszaktraining is dan ook een uitstekende manier om vet te verbranden, spieren op te bouwen en aan je uithoudingvermogen te werken.

Daarnaast is een bokszaktraining ook een uitstekende manier om stoom af te blazen. Sla de stress van je af en profiteer van de endorfine die je lichaam aanmaakt tijdens de workout! 


CardioKrachttraining

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd