Een balanskussen: wat is het en hoe werkt het

Wie last heeft van rugpijn kan baat hebben bij het zitten op een balanskussen. Zeker voor mensen die de hele werkdag achter een bureau zitten kan de balanskussen een uitkomst zijn.

Gemiddeld brengen we ongeveer 7 tot 8 uur per dag zittend door. Een balanskussen zorgt ervoor dat we ons lichaam en hersenen actief houden in de passieve houding.

Een balanskussen leg je simpelweg op je stoel om “actief zitten’’ te stimuleren en je stuitje te ontlasten.

Je kunt ze ook gebruiken in combinatie met een voetsteun en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten.

Wil je meer weten over het balanskussen? Lees dit artikel dan vooral verder.

Wat is een balanskussen?

Een balanskussen wordt ook wel een wiebelkussen of balkussen genoemd. Deze wordt gevuld met lucht en heeft de vorm van een discus.

Doordat de balkussen instabiel is moeten je spieren werken om de juiste balans te vinden tijdens het zitten. Hierdoor zit je niet constant stil.

Daarnaast vormt het kussen zich ook naar je lichaam. Hierdoor kan het kussen ook een einde maken aan de verkeerde zithouding die problemen met het stuitje kan opleveren.

Met het vaak meegeleverde opblaaspompje kan je zelf de hardheid een balkussen bepalen.

Overigens kan het balanskussen worden gebruikt door zowel kinderen als volwassenen.

Waarom zou je een balanskussen gebruiken?

Veel mensen hebben last van nek of rugklachten. Dit komt vaak doordat ze een groot deel van de dag zittend doorbrengen.

Denk dan niet alleen aan een hele werkdag zitten achter je bureau, maar ook aan televisiekijken of autorijden. Tijdens al deze dagelijkse activiteiten kan een balkussen gebruikt worden.

Wanneer je lang op een stoel zit, merk je vaak dat je gemakkelijk inzakt. Je zit dan vaak met een gebogen rug. Door deze onjuiste houding belast je de wervelkolom, wat kan leiden tot rugklachten.

Doordat het balanskussen gevuld is met lucht, moeten je rug, buik, en bilspieren werken om op het kussen te blijven zitten. Dit zorgt voor een correcte houding tijdens het zitten.

De nieuwe prikkels die het zitten op een balanskussen geeft aan het lichaam, zorgen ervoor dat het zich steeds moet aanpassen.

De spieren in het lichaam zijn hierdoor constant actief. Dit houd je ook alert en meer geconcentreerd.

Daarnaast wordt het gebruik van een balkussen ook vaak aangeraden door fysiotherapeuten omdat je er oefeningen mee kunt doen.

Denk hierbij aan balansoefeningen, rugoefeningen, bekkenbodemoefeningen en beenspieroefeningen.

Een balanskussen combineren met andere hulpmiddelen

Het gebruik van een balanskussen is eventueel te combineren met andere hulpmiddelen om rug of nekklachten te verminderen.

Zo kun je ook gebruik maken van een lumbaal kussen. Dit is een kussen die speciaal gebruikt wordt om je onderrug extra te ondersteunen tijdens het zitten.

Daarnaast kan je ook een voetenplank gebruiken voor een betere zithouding en doorbloeding.

Een balanskussen kopen

De kussens zijn vaak gemaakt van latex en zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en kleuren. Denk hierbij aan formaten van circa 30 tot 50 cm in doorsnede.

Met het meegeleverde opblaaspompje kan je zelf de hardheid van het balkussen bepalen. Ook wordt er niet altijd een opblaaspompje meegeleverd.

Daarnaast is er ook de optie om een overtrekhoes te kopen die je kan wassen in de wasmachine

Overigens is het belangrijk te achterhalen wat het maximale draaggewicht is. Wanneer het maximale draaggewicht wordt overschreden loop je het risico dat je balkussen snel leegloopt.

Conclusie

Heb je na een tijdje achter je bureau geen idee meer welke houding je moet aannemen omdat je last hebt van rugpijn? Dan kan een balanskussen een uitkomst zijn.  

Een balanskussen leg je simpelweg op je stoel om “actief zitten’’ te stimuleren en je stuitje te ontlasten.

Doordat de balkussen instabiel is moeten je spieren werken om de juiste balans te vinden tijdens het zitten. Hierdoor zit je niet constant stil.

GezondheidOntspanning & herstel

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd