Inhoudsopgave
Een bootcamp training volgen is tegenwoordig populairder dan ooit. Afzien, discipline, doorzettingsvermogen en frisse buitenlucht, zo zou je een bootcamp training kunnen omschrijven.
Of je nu regelmatig traint, of net begint, een bootcamp training is een uitdagende en vooral leuke manier om jezelf uit te dagen en extra calorieën te verbranden.
Bij deze outdoor training wordt vooral gewerkt aan je conditie, kracht, figuur en souplesse.
Wil je meer weten over bootcamp training? Lees dit artikel dan vooral verder.
Wat is een bootcamp training?
Een bootcamp training komt oorspronkelijk uit het Amerikaanse leger. Het werd vooral ingezet als middel om soldaten voor te bereiden op zware taken.
De commerciële variant is hiervan afgekeken en is geschikt voor zowel beginnende, als de meer ervaren sporters.
Een bootcamp training vindt meestal plaats in de buitenlucht, in teamverband, en zonder moderne toestellen die je in de sportschool kan vinden.
Onder begeleiding van een fitness instructeur wordt je doormiddel van fitnessoefeningen met eigen lichaamsgewicht of bootcamp materiaal, aan het werk gezet. Denk hierbij aan intervaltrainingen en conditioneel zware oefeningen.
Als een bootcamp training goed gegeven wordt, wordt er aandacht geschonken aan het hele lichaam doormiddel van een full-body workout, geschikt voor zowel mannen als vrouwen.
Hoe werkt een bootcamp training?
In essentie is een bootcamp training een mix van hoge intensiteit intervaltraining (HIIT) en krachttraining.
Een typische sessie kan bestaan uit een serie oefeningen zoals sprinten, plyometrische oefeningen, push-ups, lunges en squats, vaak uitgevoerd in circuitvorm.
Dit betekent dat je verschillende oefeningen achter elkaar uitvoert met korte rustperiodes ertussen.
Deze aanpak zorgt ervoor dat je hartslag hoog blijft en dat je maximale calorieën verbrandt.
De oefeningen worden vaak uitgevoerd met minimale uitrusting, waardoor je voornamelijk je lichaamsgewicht gebruikt als weerstand.
Dit maakt bootcamp trainingen toegankelijk en aanpasbaar voor deelnemers van verschillende fitnessniveaus.
Instructeurs moedigen deelnemers aan om hun grenzen te verleggen, maar ook om te luisteren naar hun lichaam en aanpassingen te maken waar nodig.
De groepsdynamiek van een bootcamp draagt bij aan de motivatie en helpt bij het opbouwen van een gemeenschapsgevoel, waardoor deelnemers gestimuleerd worden om consistenter en harder te trainen.
De voordelen van een bootcamp training
Een bootcamp training is behoorlijk zwaar en kan je vergelijken met een intervaltraining op hoge intensiteit.
Tijdens een bootcamp training verbrand je veel calorieën door de snelle lichaamsbewegingen.
Als je regelmatig een bootcamp training volgt, zal je snel verbetering gaan zien in spierkracht en conditie.
Een ander voordeel van een bootcamp training is dat je voortdurend varieert in oefeningen. Dat maakt het leuk en onvoorspelbaar.
Daarnaast worden er ook vaak oefeningen bedacht die je samen moet doen. Zo krijg je naast de training ook een leuke sociale bezigheid.
Dit alles samengevat biedt een bootcamp training dus vele voordelen. We zetten ze hieronder op een rijtje:
- Spieropbouwend
- Stimuleert vetverbranding
- Betere conditie
- Je kan het overal doen
- Gewichtsverlies
- Verbeterde stemming
- Sociaal contact
Bootcamp training oefeningen
Bootcamp training oefeningen zijn ontworpen om het hele lichaam uit te dagen en te versterken, gebruikmakend van zowel cardio als krachttraining elementen.
Deze oefeningen omvatten vaak bodyweight oefeningen zoals burpees, push-ups, lunges en squats, die helpen bij het opbouwen van spierkracht en uithoudingsvermogen.
Daarnaast worden vaak apparaten zoals kettlebells, touwen en medicijnballen gebruikt voor weerstandstraining, wat bijdraagt aan de verbetering van kracht en coördinatie.
Cardiotraining is ook een belangrijk onderdeel, met activiteiten zoals sprinten, springtouwen en plyometrische oefeningen die de hartslag verhogen en vetverbranding stimuleren.
Veel bootcamp trainingen bevatten ook teamgebaseerde oefeningen, die niet alleen fysiek uitdagend zijn, maar ook de teamgeest en samenwerking bevorderen.
De diversiteit en intensiteit van deze oefeningen maken bootcamp trainingen niet alleen effectief voor fysieke conditie, maar zorgen ook voor een dynamische en stimulerende trainingservaring.
Bootcamp training volgen
Als je een bootcamp training wilt volgen, kun je het beste op zoek gaan naar ervaren trainers in de omgeving.
Er zijn inmiddels zoveel bootcampclubs dat er keuze genoeg is. Het mooie van bootcamp training is dat je na een aantal lessen alle oefeningen wel onder de knie hebt.
Ga met een groepje vrienden zelf een bootcamp training samenstellen. Wees creatief en schaf wat bootcamp materiaal aan.
Je eigen bootcamp training organiseren?
Wil je met een groepje vrienden zelf een bootcamp training samenstellen, of heb je zelf ambities om een bootcamp training te geven? Dan is dit makkelijker dan je denkt.
Natuurlijk is wat ervaring handig en moet je weten waar je het over hebt. Daarnaast is het aanschaffen van bootcamp materiaal een must.
Heb je wat inspiratie nodig voor het juiste bootcamp materiaal? We gaan hieronder wat bootcamp materiaal op een rijtje zetten voor diverse circuits en oefeningen.
Bootcamp materiaal
Een complete bootcamp training bestaat uit een diverse circuits van allerlei soorten oefeningen. Veel oefeningen kan je doen met je eigen lichaamsgewicht en heb je niks nodig.
Echter ontkom je er niet aan om het benodigde bootcamp materiaal aan te schaffen. We zetten hieronder 7 functionele bootcamp materialen voor je op een rijtje:
- Medicine balls
- Sandbags
- Kettlebell
- TRX-kabel
- Pyloden/trainingshoedjes
- Speedladder
- Battle ropes
Medicine balls
Medicine balls worden ook wel medicijn ballen genoemd. Deze trainingsballen zijn multifunctioneel inzetbaar.
Je kunt er veel krachtoefeningen mee doen waarbij de bal fungeert als het gewicht.
Sandbags
Sandbags worden ook wel powerbags genoemd. Ze worden vaak gebruikt bij fitness, crossfit, functionele trainingen en bij bootcamp training.
Je hebt de sandbags in verschillende gewichten zodat er goed afgewisseld kan worden per oefening. Zo kan iedereen op zijn of haar niveau meedoen.
Kettlebells
De kettlebells zijn te verkrijgen in heel veel verschillende soorten gewichten. Er zijn ontelbaar oefeningen die je kunt doen met de kettlebell.
Daarom mogen ze niet ontbreken tussen jouw bootcamp materiaal.
TRX-kabel
Wanneer je denkt aan bootcamp materiaal, denk je aan de TRX-kabel of ook wel suspension trainer genoemd.
Het is een simpel maar effectief trainingsattribuut. Maak de TRX-kabel ergens aan vast en je kunt er vervolgens een grote hoeveelheid aan oefeningen doen.
Pyloden/trainingshoedjes
De pyloden, ook wel trainingshoedjes genoemd, zijn een must-have bij een bootcamp training.
Je kunt ze niet alleen gebruiken om een loop circuitje uit te zetten, maar ook kun je er bepaalde plekken mee markeren.
Speedladder
De speedladder is niet bedoeld voor krachtoefeningen maar voor speed & agility training.
Zo kun je er op verschillende manieren en technieken doorheen lopen om te trainen op je snelheid, looptechniek en explosiviteit.
Al deze aspecten sluite aan bij een bootcamp training, en dat is dan ook de reden waarom de speedladder vaak wordt gebruikt tijdens bootcamp.
Battle ropes
Met de battle ropes kan je explosieve cardio en krachtoefeningen doen. Het zware touw is erg functioneel en je pakt er je hele lichaam mee aan.
Met name je schouders en armen worden flink aangepakt en ook je conditie wordt aardig op de proef gesteld.
Conclusie
Een bootcamp training volgen is tegenwoordig populairder dan ooit. Of je nu regelmatig traint, of net begint, een bootcamp training is een uitdagende en vooral leuke manier om jezelf uit te dagen.
Onder begeleiding van een fitness instructeur wordt je doormiddel van fitnessoefeningen met eigen lichaamsgewicht of bootcamp materiaal, aan het werk gezet.
Als je een bootcamp training wilt volgen, kun je het beste op zoek gaan naar ervaren trainers in de omgeving.