De bureaufiets: de voordelen ervan en stoelfiets oefeningen

Uit een recent onderzoek is gebleken dat veel mensen meer dan 8 uur per dag zittend doorbrengen. Doorgaans is dit niet bevorderend voor je gezondheid.

Elke dag voldoende bewegen is van essentieel belang om je fit en gezond te voelen. Er zou een minimum van 30 minuten per dag aan beweging moeten worden volbracht.

Het gebruik van een bureaufiets is uitermate geschikt om in beweging te blijven terwijl je je dag zittend doorbrengt.

Het bevordert je bloedsomloop, waardoor je lichaam goed blijft functioneren en je ook nog eens zittend calorieën en vet zult verbranden.

Wil je alles weten over de bureaufiets? Lees dit artikel dan vooral verder.

Wat is een bureaufiets?

Een bureaufiets wordt ook wel een stoelfiets genoemd. Met een bureaufiets kan je heel comfortabel in een zittende positie in beweging blijven.

Een bureaufiets plaats je onder je bureau. Vervolgens ga je op een stoel zitten en kun je tijdens het werken op de computer of laptop, rondjes trappen met de pedalen.

Daardoor lijkt het net alsof je aan het fietsen bent, terwijl je op één plek blijft zitten.

Het is een duurzaam middel dat helpt de gezondheid van mensen die vrijwel de dag zittend doorbrengen te verbeteren.

Voor wie is een bureaufiets?

De stoelfiets kan in veel verschillende situaties kan worden ingezet. Heb je een baan waarbij je de hele dag achter je bureau zit? Dan is een stoelfiets een ideale uitkomst om toch in beweging te blijven.

Maar ook voor mensen die aan het revalideren zijn na een ongeluk, of voor ouderen die minder bewegen en een slechte bloedsomloop hebben, is de bureaufiets een handig trainingsattribuut!

De stoelfiets kan thuis worden gebruikt, maar ook onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit laatste zal vaak gebeuren na ongelukken, of bij een verslechterde gezondheidssituatie.

De fysiotherapeut kan doelgericht bepaalde oefeningen op de bureaufiets aanreiken, die afgestemd zijn op de specifieke situatie van de patiënt.

Hoe werkt een bureaufiets?

Een stoelfiets is vaak klein en compact en daardoor makkelijk op te bergen in huis. Je zet de bureaufiets voor je stoel neer, gaat zitten en zet je voeten op de pendalen.

Vaak zit er een verstelbare weerstand op de stoelfiets, waardoor je zelf kan bepalen hoe zwaar je je benen wilt trainen.

Daarnaast kan je ook je armspieren heel eenvoudig met de bureaufiets versterken. Je zet de bureaufiets voor je op tafel, en zet je handen op de trappers.

Je draait de trappers rond met beide handen terwijl je de juiste weerstand zoekt. Op een goede stoelfiets zit vaak een klein display.

Deze display zorgt ervoor dat je precies kan zien hoeveel calorieën je verbrand per sessie, hoeveel trapbewegingen je maakt en hoeveel tijd er is verstreken.

Het effect van een bureaufiets op je gezondheid

Als je elke dag een half uurtje de stoelfiets gebruikt, zal je snel positieve veranderingen in je gezondheid merken.

Je concentratievermogen zal verbeteren, en stress zal langzaam uit je lichaam verdwijnen.

Doordat de bloedsomloop gestimuleerd wordt, zal het gebruik van de stoelfiets een vitaal en levendig gevoel opwekken.

Daarnaast stimuleert je lichaam tegelijkertijd het brein, waardoor je tot betere en creatieve werkprestaties zult komen.

En uiteraard zal je lichaam er fitter uitzien. Overtollig vet wordt verbrand, en je zult een toename van kracht in je spieren ervaren.

De voordelen van een bureaufiets

Er zijn meerdere redenen waarom de stoelfiets steeds vaker gebruikt wordt door mensen die de dag vaak zittend doorbrengen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

Je blijft de hele dag in beweging 

Hoewel veel mensen voor of na hun werk sporten, is het verbranden van extra calorieën altijd mooi meegenomen. Een stoelfiets helpt daarbij.

Heb je wat zwaarder geluncht of iets lekkers als tussendoortje gegeten, dan fiets je die extra calorieën er zittend zo weer af.  

Het hele jaar in beweging blijven

Voortaan kun je je niet meer verschuilen achter smoesjes die te maken hebben met het weer. Met een stoelfiets blijf je namelijk het hele jaar lekker in beweging. 

Je besteedt je werktijd actiever

Van langdurig zitten word je op een gegeven moment stijf en verveeld. Met een bureaufiets ben je altijd actief en in beweging tijdens het werken achter je bureau.

Je hoeft je bureau niet meer te verlaten om je benen te strekken. Het gevolg is dat je je werktijd actiever zal besteden.

Je productiviteit wordt verhoogt 

Door actief te trappen met je benen, wordt je energieniveau verhoogd en zal automatisch je productiviteit verhoogd worden.

Bureaufiets oefeningen

De bureaufiets is niet alleen een innovatieve manier om fysieke activiteit in je dagelijkse routine te integreren, het biedt ook een scala aan specifieke oefeningen die je gezondheid en welzijn kunnen bevorderen.

Deze oefeningen zijn ontworpen om je uithoudingsvermogen, kracht en flexibiliteit te verbeteren, terwijl je toch productief blijft.

Intervaltraining 

Door afwisselend tussen hoge en lage intensiteit te trappen, kun je een effectieve intervaltraining uitvoeren.

Stel de weerstand van de bureaufiets een paar minuten hoog in voor een intensieve sessie en verlaag deze daarna voor een herstelperiode.

Dit soort intervaltraining helpt niet alleen om calorieën te verbranden, maar verbetert ook je cardiovasculaire gezondheid.

Langdurig trappen op gemiddelde intensiteit 

Richt je op een duurtraining door een langere periode te trappen met een gemiddelde intensiteit.

Dit verbetert je uithoudingsvermogen en helpt bij de opbouw van spierkracht in je benen.

Het is ook een geweldige manier om stress te verminderen en je geest te zuiveren tijdens lange werkdagen.

Oefeningen voor de bovenlichaam 

Terwijl je je benen gebruikt om te trappen, kun je ook oefeningen voor het bovenlichaam uitvoeren.

Gebruik kleine halters of doe stretch- en toningsoefeningen met je armen om de spieren van het bovenlichaam te versterken.

Ademhalingsoefeningen 

Combineer het trappen met diepe ademhalingsoefeningen. Dit helpt niet alleen bij de concentratie en vermindering van stress, maar verbetert ook je algehele longcapaciteit en zuurstofopname.

Flexibiliteitsoefeningen 

Wissel het trappen af met stretchoefeningen. Doe bijvoorbeeld beenstrekkingen of torso twists terwijl je op de stoel zit.

Dit houdt je spieren soepel en voorkomt stijfheid door het langdurig zitten.

Integreer beweging in je werkdag

Het integreren van fysieke activiteit in je dagelijkse routine hoeft niet moeilijk te zijn. Met de bureaufiets combineer je werk met welzijn, wat resulteert in een hogere productiviteit en betere gezondheid. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om aan je dagelijkse bewegingsbehoefte te voldoen. Daarbij helpt regelmatig gebruik van de bureaufiets bij het verminderen van rugpijn, verbeteren van de houding en zelfs bij het stimuleren van de creativiteit door een betere doorbloeding van je hersenen.

Ervaar de voordelen van dagelijkse beweging

Laat Zoluko Lifestyle Coaching je helpen om de voordelen van dagelijkse beweging volledig te benutten. Ons unieke online coaching programma biedt je de begeleiding en ondersteuning die je nodig hebt om een gezonde balans te vinden tussen zitten en bewegen. Wij bieden praktische tips en strategieën om de bureaufiets effectief te gebruiken, waardoor je een actievere en gezondere levensstijl kunt ontwikkelen, zelfs tijdens de drukste werkdagen.

Conclusie

Het gebruik van een stoelfiets is uitermate geschikt om in beweging te blijven terwijl je je dag zittend doorbrengt.

Het bevordert je bloedsomloop, waardoor je lichaam goed blijft functioneren en je ook nog eens zittend calorieën en vet zult verbranden.

Een bureaufiets plaats je onder je bureau. Vervolgens ga je op een stoel zitten en kun je tijdens het werken op de computer of laptop, rondjes trappen met de pedalen.

Overtollig vet wordt verbrand, en je zult een toename van kracht in je spieren ervaren!

CardioGezondheid

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd