Inhoudsopgave
Veel mensen dromen van een strakke buik, maar hoe krijg je die blokjes toch zichtbaar? Met veel discipline, hard werken en geduld kom je al een heel eind.
Door alleen buikspieroefeningen te doen krijg je een strakke buik maar niet gelijk een sixpack. Hierin speelt voeding een hele belangrijke rol.
Je buik trainen: Voeding en vetpercentage
Naast je buik trainen worden je buikspieren pas zichtbaar bij een laag vetpercentage. Dit creëer je door elke dag goed op je voeding te blijven letten.
Daarnaast moet je veel bewegen en sporten helpt hier natuurlijk ook een handje bij.
Hoe hoog moet je vetpercentage dan zijn? Dit is bij ieder persoon verschillend. Om een goed beeld te krijgen van je vetpercentage zou je een huidplooimeting kunnen doen.
Je buik trainen: waarom buikspieroefeningen?
Een strakke gespierde buik geeft veel zelfvertrouwen en ziet er fysiek goed uit. Maar wist je dat er nog veel meer voordelen zijn naast een strakke gespierde buik?
- Door je buik te trainen worden je buikspieren sterker en groter.
- Je balans, stabiliteit en postuur wordt beter.
- Je lichaam wordt flexibeler.
- Je buik trainen zorgt ook voor minder rugpijn.
Effectief je buik trainen
Om een platte en gespierde buik te creëren, is er veel meer nodig dan alleen 5 minuten je buik trainen per dag. Een gezond dieet met veel water, vezels en fruit in combinatie met regelmatig bewegen en actief sporten is de manier voor een strakke buik.
Om je buik te trainen hoef je niet naar een sportschool, dit kun je makkelijk doen vanuit het comfort van je eigen huis. Hieronder lichten we een paar oefeningen toe om je buik te trainen vanuit huis.
Rugklachten voorkomen met sterke buikspieren
Wist je dat je rugklachten kan verkomen met sterke buikspieren? Zeker voor volwassenen met een zittend beroep kan dit een perfecte uitkomst zijn. Wil je meer te weten komen lees dan ons blog over rugklachten en buikspieren trainen.
Je buik trainen: 4 buikspieroefeningen voor thuis
Voordat je begint met trainen willen wij jouw adviseren om gebruik te maken van een fitnessmatje. Een harde ondergrond kan pijnlijk aanvoelen voor jouw rugwervel en kunnen er zelfs blessures ontstaan.
Sit-ups
Bij je buik trainen hoort natuurlijk de traditionele sit-up. Met deze effectieve oefening train je vooral je rechte buikspieren. De sit-up voer je op deze manier uit:
Ga met je rug op de grond liggen en zet je voeten op de grond. Plaats je armen langs je lichaam en til ze van de grond.
Span nu je buik aan en kom met je bovenlichaam langzaam omhoog en houdt deze positie 1 seconden vast.
Kom nu langzaam weer omlaag en herhaal deze beweging meerdere keren.
Tip: wil je de oefening wat zwaarder maken? Dan kruis je je armen voor je borst of hou je je vingertoppen aan je slaap.
Planken
Met planken train je vooral je middelste spieren in je buik. Deze spieren zorgen vooral voor een mooie strakke buik. Planken gaat als volgt:
Ga in een push-up houding staan en plaats je onderarmen recht onder je schouders. Ga op je tenen staan en houdt je lichaam in een rechte lijn.
Span je bil- en buikspieren aan en houdt deze positie zo lang mogelijk vast.
Tip: laat je heupen niet naar de grond zakken en duw je billen niet omhoog. Dit zorgt ervoor dat je de oefening zo effectief mogelijk uitvoert.
Leg raises
Je buik trainen met leg raises gaat als volgt:
Ga op je rug liggen met je voeten wijzend naar het plafond. Vanuit deze positie laat je je voeten langzaam naar de grond zakken zonder de grond aan te raken.
Til daarna je voeten weer terug naar de beginpositie en herhaal dit meerdere keren.
Tip: wil je de oefening wat zwaarder maken? Doe dan enkelgewichtjes om.
Schuine crunch
Je complete buik trainen doe je met de schuine crunch. Deze oefening spreekt zowel de bovenste als je schuine buikspier aan.
Deze oefening voer je als volg uit:
Ga recht op je rug liggen en plaats je handen bij je oren met je ellebogen naar binnen gedraaid.
Breng nu je rechterelleboog iets van de grond, waardoor je elleboog naar binnen draait. Til nu tegelijkertijd je linkerknie omhoog richting je rechterelleboog.
Herhaal dit ook met je linkerelleboog. Als je dit snel doet maak je een fietsbeweging met je benen.
Wat heb je nodig bij je buik trainen?
In deze blog hebben we het voornamelijk gehad over buikspier oefeningen die je doet met je eigen lichaamsgewicht. Wel raden we aan deze oefeningen te doen op een zachte en stabiele ondergrond.
Een yoga of fitnessmat is dus een echte aanrader om aan te schaffen bij deze buikspier oefeningen.
Daarnaast kun je thuis ook je buik trainen met losse gewichten of apparaten.
Als je hier meer over wilt weten raden we je aan onze informatieve blog te lezen over: "Je buik trainen met gewichten of apparaten? Tips en oefeningen voor thuis."
Conclusie
Kortom, je buik trainen kan uitstekend thuis gedaan worden zonder gewichten of apparaten. Wel is het belangrijk om jouw rug te beschermen en gebruik te maken van een fitnessmatje.
Een strakke buik kweken is nog niet zo gemakkelijk, je zult er echt hard voor moeten werken. Maar met de juiste oefeningen, discipline en doorzettingsvermogen kom je een heel eind.
Ben je klaar na het lezen van deze informatie blog over je buik trainen zonder gewichten of apparaten om maximaal resultaat te boeken uit jouw sportsessies?
Wacht dan niet langer en ga aan de slag met onze tips en oefeningen om jouw buik te trainen om in de zomer strak voor de dag te komen!