Jouw knijpkracht trainen? Gebruik een handknijper of handtrainer

Het bezitten van een stevige grip is essentieel bij het doen van krachttraining. Het is daarom belangrijk om je handen te trainen met een handknijper of andere handtrainers.

Merk je bijvoorbeeld dat een lat pull down te zwaar is voor je handen terwijl je rugspieren dit prima aankunnen? Begin dan met je handen trainen.

Dit zorgt ervoor dat je de focus bij het uitvoeren van de oefening beter op de desbetreffende spiergroep kan leggen waar het om draait.

Wil je werken aan een stevigere grip bij het uitvoeren van krachtoefeningen? Lees dit artikel dan vooral verder.

Waarom je knijpkracht trainen

Je knijpkracht trainen is cruciaal voor verschillende activiteiten en beroepen waar een sterke grip vereist is.

Deze vaardigheid is vooral belangrijk voor atleten, klimmers, en zelfs musici die de kracht in hun vingers en handen moeten maximaliseren.

Een sterke knijpkracht verbetert niet alleen de prestaties bij specifieke sporten en activiteiten, maar helpt ook bij dagelijkse taken zoals het openen van potten of het dragen van zware tassen.

Bovendien kan regelmatig je knijpkracht trainen helpen bij het voorkomen van blessures door het versterken van de spieren en pezen in je handen en onderarmen.

Voor mensen die een zittend beroep uitoefenen, zoals kantoorwerk, kan het trainen van knijpkracht ook nuttig zijn voor het verminderen van het risico op RSI (Repetitive Strain Injury), een veelvoorkomend probleem veroorzaakt door herhaalde bewegingen.

Daarnaast kan het trainen van knijpkracht ook therapeutisch zijn voor personen die herstellen van hand- of polsblessures.

Het kan helpen bij het heropbouwen van kracht en het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit in de getroffen gebieden.

Kortom, je knijpkracht trainen is niet alleen nuttig voor atleten of mensen die fysiek veeleisende beroepen uitoefenen, maar ook voor iedereen die zijn of haar dagelijkse handvaardigheden wil verbeteren en onderhouden.

Verschillende soorten handkracht die je kunt trainen

Voordat we het gaan hebben over een handknijper of andere handtrainers, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten handkrachten zijn die je kunt trainen. Denk hierbij aan hangkracht, knijpkracht en perskracht.

Hangkracht

Bij hangkracht moet je vooral denken aan het hangen, optillen of vasthouden van een voorwerp.

Denk hierbij aan het hangen aan een stang of een voorwerp van de grond tillen zoals met een deadlift.

Dit kan je perfect trainen met één van de Zoluko Pull Up Bar.

Perskracht

Bij perskracht moet je vooral denken aan de grip tussen je vingers en handpalm.

Als voorbeeld nemen we het klimmen in een touw. Hier heb je vooral veel perskracht voor nodig door het samenpersen van je hand.

Knijpkracht

Bij knijpkracht moet je vooral denken aan de kracht tussen je duim en vingers. Bij een oefening zoals de lat pull down gebruik je vooral veel knijpkracht.

Knijpkracht kun je perfect trainen met één van de fitness handknijpers.

Wat is een handknijper?

Een handknijper is een apparaat die je kunt gebruiken om de spierkracht in je hand en onderarmen te trainen.

De handknijper bestaat uit twee grepen die je middels een knijpbeweging naar elkaar toebrengt. Een veer tussen de twee handgrepen zorgt voor de nodige weerstand.

Er bestaan handknijpers die één weerstandsniveau hebben maar zeker ook verstelbare handknijpers waarbij je het weerstandsniveau kan aanpassen.

Een handknijper wordt ook wel een power grip, gripper of heavy grip genoemd.

Waarvoor gebruik je een handknijper?

Er kunnen veel verschillende redenen zijn om de kracht in je handen en onderarmen te willen trainen.

Voor fanatieke sporters die thuis of in de sportschool veel trainen met losse gewichten is het interessant om je handkracht te versterken met een handknijper.

Daarnaast is het ook interessant voor mensen die voor zijn of haar werk veel fysieke inspanning met hun handen moeten leveren.

Denk hierbij aan het werken met een toetsenbord en muis, RSI en andere overbelastingklachten liggen dan al snel op de loer.

Gebruik ter afwisseling een handknijper om dit probleem te voorkomen.

Voordat je een handknijper gebruikt is het altijd even belangrijk om de bijgesloten handleiding te lezen. Zo voorkom je dat je de handknijper verkeerd of overmatig gebruikt.


Handknijper oefeningen

Handknijper oefeningen zijn een geweldige manier om de kracht in je handen, vingers en onderarmen te verbeteren.

Hier zijn enkele oefeningen die je kunt doen om je knijpkracht te trainen:

Standaard knijpen 

Houd de handknijper in één hand met de veer tussen je duim en de rest van je vingers.

Knijp de grepen samen en houd dit een paar seconden vast voordat je loslaat. Herhaal dit voor meerdere sets van 10-15 herhalingen per hand.

Houd en los 

Knijp de handknijper dicht en houd deze gesloten voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 5-10 seconden, en laat dan langzaam los. Dit helpt bij het opbouwen van uithoudingsvermogen in je grijpkracht.

Snel knijpen 

Doe snelle, opeenvolgende knijpbewegingen zonder volledig los te laten. Dit verhoogt de spierspanning en verbetert de reactiesnelheid van de spieren.

Vingerknijpen 

Gebruik de handknijper om individuele vingers te trainen. Plaats een vinger tegelijkertijd samen met je duim op de grepen en knijp. Dit is goed voor het versterken van elke vinger afzonderlijk.

Onderarm rotatie 

Houd de handknijper in een geknepen positie. Draai nu je pols van links naar rechts, waardoor je onderarmen extra worden getraind.

Omgekeerde knijpbeweging 

Houd de handknijper zo dat je pink en ringvinger de meeste kracht gebruiken om te knijpen. Dit helpt bij het trainen van de vaak minder gebruikte spieren in je hand.

Interval knijpen 

Knijp de handknijper met volle kracht dicht, laat los, en herhaal dit met intervallen. Bijvoorbeeld, knijp 2 seconden, rust 1 seconde, en herhaal.

Langzame knijpbewegingen 

Knijp de handknijper heel langzaam dicht en laat even langzaam weer los. Dit verhoogt de spiertonus en verbetert de controle.

Vergeet niet om beide handen gelijkmatig te trainen, zelfs als je merkt dat één hand sterker is dan de ander.

Het is ook belangrijk om op te warmen voor deze oefeningen en om je handen en vingers te strekken na afloop om flexibiliteit te behouden en blessures te voorkomen.

Andere soorten handtrainers

Je handen trainen met een handknijper is de meest gebruikte manier om de spierkracht in je handen en onderarmen te versterken.

Maar er zijn meer manieren om je handkracht te versterken. Zo zijn er ook handtrainers in de vorm van een bol.

De Magic Ball of Powerball Spinner is een verzwaarde bol die omhulst is met kunstof.

Door een touwtje door de bal te halen en deze met een snelle beweging uit te rekken gaat de bol snel roteren waardoor je een viberatie door je pols en hand voelt gaan.

Door een roterende beweging met de pols te maken houd je de bol in beweging en voel je de weerstand in je hand en pols.

De Magic Ball en Powerball Spinner worden vaak gebruikt om klachten zoals RSI te voorkomen.

Daarnaast is er nog een andere manier om je handkracht te trainen doormiddel van een gripmaster.

Dit kleine apparaatje past in de palm van je hand en heeft vier drukknoppen voor je wijsvinger, middelvinger, ringvinger en pink.

De vier drukknoppen kunnen tegelijk of onafhankelijk van elkaar worden ingedrukt.

De gripmaster wordt veel gebruikt door fanatieke gamers en gitaristen om de kracht in hun vingers te trainen.

Conclusie

Het bezitten van een stevige grip is essentieel voor iedereen die veel fysieke inspanning moeten leveren met hun handen.

Het is daarom belangrijk om je handen te trainen met een handknijper of andere handtrainers zoals een Magic Ball, Powerball Spinner, of een Gripmaster.

Op deze manier kun je je onderarmen en handen trainen. Daarnaast kan het bijdragen aan het voorkomen van overbelastingklachten. 


Krachttraining

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd