Thuis gespierd worden: hoe doe je dat?

Je hoeft niet meerdere keren per week naar de sportschool te gaan om een goed lichaam op te bouwen. Met de juiste instelling kun je thuis in je vrije tijd een gespierd lichaam ontwikkelen. Voeding, training en algemene leefstijl spelen hierin allemaal een hele belangrijke rol. Wil je thuis gespierd worden, dan zal je al deze factoren goed op elkaar moeten afstemmen.

Ben je gemotiveerd om thuis gespierd te worden? In dit artikel gaan we je uitleggen dat je geen sportschool nodig hebt om een gespierd lichaam te krijgen. Gespierd worden kan iedereen, zolang je maar gemotiveerd bent en je aan een paar belangrijke regels houdt. Deze belangrijke regels zullen we in dit artikel allemaal behandelen.

Gespierd worden: welk type lichaam heb je?

Gespierd worden is een relatief begrip. Hoe snel je gespierd kunt worden is afhankelijk van jouw lichaamstype en hoe snel je resultaten kunt boeken. In de sportwereld wordt er onderscheid gemaakt tussen 3 lichaamstypen: ectomorf, mesomorf en endomorf.

Afhankelijk van jouw type lichaam, kun je juist snel of langzaam gespierd worden. De 3 lichaamstypen worden op de volgende manier onderscheid van elkaar:

  • Ectomorf: lang en smal lichaam met een snelle stofwisseling en een laag vetpercentage.
  • Mesomorf: Brede schouders met een smalle taille en weinig overtollig vet.
  • Endomorf: Brede heupen, korte hals en een langzame stofwisseling. Daarnaast heeft dit lichaamstype een hoog vetpercentage.

Voor elk type lichaam zal er goed op de voeding gelet moeten worden en hard moeten worden getraind voor een mooi en gespierd lichaam. Vooral de endomorf zal een stapje extra moeten doen om een mooi en gespierd lichaam te krijgen.

Gespierd worden: voeding

Voeding speelt een hele belangrijke rol als het gaat om gespierd worden. Je kunt nog zoveel trainen, als je lichaam niet over de juiste bouwstoffen beschikt, zullen je spieren niet goed herstellen na een stevige workout. Dit resulteert weer in minder spiergroei.

Gespierd worden met eiwitten
Bij voeding om gespierd te worden denken veel sporters natuurlijk aan eiwitten. Dit is niet vreemd, want eiwitten leveren de bouwstenen waaruit spierweefsel opgebouwd kan worden, de aminozuren. Krijgt je lichaam niet genoeg eiwitten binnen, dan is het lichamelijk vrijwel onmogelijk om je spieren te laten groeien.

Om spiermassa te kweken is het advies om zo’n 1,8 tot 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht per dag te eten. Bij elke maaltijd moet je er dus voor zorgen om genoeg eiwitten te eten. Om je eiwit inname wat makkelijker te maken zou je eventueel ook een eiwitshake aan je voedingsschema toe te voegen.  

Gespierd worden met vitamines en mineralen
Naast eiwitten is het ook van groot belang om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Om alle lichaamsprocessen goed te laten verlopen heb je deze stoffen hard nodig. Zonder vitamines en mineralen kun je niet goed hormonen aanmaken en kunnen je spieren niet goed prikkels doorgeven. Dit vermindert weer de herstelcapaciteit van je lichaam. Wil dus gespierd worden? Dan heb je dus echt voldoende eiwitrijk voedsel nodig en voldoende vitamines en mineralen.

Gespierd worden: training

Naast gezonde voeding moet je natuurlijk ook voldoende trainen om spiermassa te kweken. Wil je gespierd worden, dan moeten al je workouts dus goed in elkaar zitten en zijn er 3 punten waar je goed op moet letten. We zetten ze hieronder op een rijtje:  

Een goed trainingsschema
Om gespierd te worden is het verstandig om gebruik te maken van een trainingsschema. Je zult gegarandeerd spiergroepen vergeten of niet de juiste belasting creëren als je niet gebruik maakt van een trainingsschema.

Waar moet een trainingsschema aan voldoen? Alle spiergroepen moeten regelmatig aan bod komen en zouden al je workouts niet langer dan een uur moeten duren om spierafbraak te voorkomen. Maak daarnaast vooral gebruik van compound oefeningen. Bij compound oefeningen ligt de focus op één spiergroep, maar pak je meerdere spieren mee in één beweging.

De juiste trainingsattributen
Je hoeft niet meerdere keren per week naar de sportschool te gaan om een goed lichaam op te bouwen. Met de juiste instelling en trainingsattributen kun je thuis in je vrije tijd een gespierd lichaam ontwikkelen. Denk hierbij aan een set dumbbells, een pull up bar of een home fitness kabelsysteem.

Zoluko maakt thuis gespierd worden toegankelijk voor iedereen. Onze producten bieden de oplossing om jouw lichaam te leren kennen, je spieren te versterken en je uithoudingsvermogen te vergroten zonder een sportschool te hoeven bezoeken. Kortom, thuis trainen waar en wanneer je maar wilt!

Progressief trainen
Spieren groeien omdat ze zich in de herstelperiode aanpassen op de geleverde inspanning. Hierdoor kunnen ze die de volgende keer makkelijker leveren. Als je dus gespierder wilt worden zal je de belasting moeten verhogen. Dit noemen we progressief trainen.

Kortom, maak bij iedere training de gewichten wat zwaarder, of voer meer herhalingen uit, of maak de pauzes wat korter. Zo worden je spieren keer op keer uitgedaagd en zullen ze groeien.

Gespierd worden: leefstijl

Naast voeding en training is een gezonde levensstijl ook erg belangrijk om gespierd te worden. Wat we hiermee bedoelen zetten we hieronder op een rijtje:

Slaap genoeg
Na een stevige workout herstelt je lichaam het beste als je slaapt. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je hormonen in balans blijven en helpt je voeding zo goed mogelijk op te nemen. Gespierd worden is een stuk makkelijker als je voldoende slaapt.

Vermijd stress
Gespierd worden betekend ook stress vermijden. Stress zorgt namelijk voor de productie van cortisol, een hormoon dat onder andere spierweefsel kan afbreken. Wil je dus gespierd worden? Dan kun je dus het beste op regelmatige basis de tijd nemen om even te ontspannen.

Vermijd alcohol
Voor veel mensen is dit slecht nieuws, maar helaas. Wie gespierd wil worden zal alcohol moeten vermijden. Alcohol verslechtert namelijk het functioneren van je spijsvertering en verhoogt de cortisolproductie. Niet wat je nodig hebt als je gespierd wilt worden.

Conclusie

In dit artikel hebben we een paar belangrijke punten besproken als je gespierd lichaam wilt creëren. Als jouw doel gespierd worden is, ga dan thuis aan de slag met deze punten.

Wil je gespierd worden? Kijk dan ook op onze website! Onze producten bieden de oplossing om jouw lichaam te leren kennen, je spieren te versterken en je uithoudingsvermogen te vergroten zonder een sportschool te hoeven bezoeken. Kortom, thuis trainen waar en wanneer je maar wilt!

Spiermassa

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd