Zo combineer je kracht- en cardiotraining

Ben je een fanatieke sporter en wil je je prestaties naar een hoger niveau tillen? Dan is een combinatie tussen kracht- en cardiotraining echt iets voor jou. Tot een aantal jaar geleden dachten veel sporters dat deze twee verschillende trainingsvormen niet met elkaar samengingen. Het tegenovergestelde is echter waar. Cardiotraining en krachttraining vullen elkaar juist heel goed aan.

Cardiotraining en krachttraining hebben allebei een heel ander effect op het lichaam. Juist om deze reden gaan deze twee verschillende trainingsvormen heel goed samen. Hoe dat precies allemaal in ze werk gaat leggen we je uit in dit artikel.

Wat is het effect van cardiotraining?

Cardiotraining zorgt voornamelijk voor een betere conditie en uithoudingsvermogen. De toename in spiermassa is beperkt, stabiel of kan in sommige gevallen zelfs afnemen als je alleen aan cardiotraining doet. Doordat je calorieën verbrandt, verlies je gewicht en ontwikkel je echter geen spiermassa. Wanneer je dus alleen een duursport beoefent, zoals fietsen of hardlopen, neemt je spiermassa niet toe.

Overigens heeft cardiotraining wel een goed effect op je bloedvaten. Tijdens een cardiotraining wordt er meer bloed door de aders gepompt, waardoor de kwaliteit van de vaatwanden en bloedvaten aanzienlijk verbeteren. Je ontwikkelt dus sterkere bloedvaten, waardoor het risico op hart- en vaatziekte verkleint. Je hart is namelijk sterker en de kans op een hartaanval of een beroerte is dan aanzienlijk kleiner.

Bekende voorbeelden van cardiotraining zijn hardlopen, fietsen, of trainen op een boksbal op voet.


Wat is het effect van krachttraining?

Krachttraining zorgt met name voor een ontwikkeling in spiermassa en spierkracht. De conditie en uithoudingsvermogen van krachtsporters wordt in mindere mate beïnvloed. Bij krachtsporters zie je juist een toename van de dikte van de spieren. Daarnaast zorgt krachttraining er ook voor dat je je sterker en vitaal voelt. De naverbranding door krachttraining zorgt er ook nog eens voor dat je de benodigde calorieën verbrand na het sporten.

Overigens heeft krachttraining ook een goed effect op je humeur. Dit komt omdat je lichaam tijdens je workout het stofje endorfine aanmaakt. Dit stofje zorgt voor een positieve invloed op je gemoedstoestand en werkt als een natuurlijke drug.

Bekende voorbeelden van krachttraining zijn optrekken aan een pull up bar, een workout met alleen dumbbells of bankdrukken.

Concurrent training

Het combineren van cardiotraining en krachttraining binnen één training wordt ook wel concurrent training genoemd. De Engelse vertaling van het woord concurrent is gelijktijdig. Tijdens concurrent training combineer je de twee verschillende trainingsvormen op zo’n manier dat de twee elkaar versterken.

Een concurrent training beperkt zich niet tot één trainingsdag of trainingsmoment. De effecten van zo’n training kunnen namelijk langer doorwerken dan tot het einde van een specifieke training. Om die reden kijken we naar de onderlinge beïnvloeding van kracht- en cardiotraining over meerdere dagen. 

Hoe beïnvloeden kracht- en cardiotraining elkaar?

Zowel kracht- en cardiotraining zorgen voor een bepaalde trainingsbelasting voor het lichaam. Beide maken deels gebruik van dezelfde spiervezels, energievoorraden en het zenuwstelsel. Experimentele onderzoeken geven nog niet één duidelijk lichaamsproces aan dat bepalend is voor de overlap in trainingseffecten. De meest voor de hand liggende theorie is dat het erop lijkt dat regelmatige lange cardiotraining een negatieve invloed heeft op herstelproces die het lichaam activeert na een krachttraining.

Hoe kan je kracht- en cardiotraining met elkaar combineren?

Wanneer je kracht- en cardiotraining wilt combineren, is het van belang om op een paar punten goed te letten:

  • Wat is je trainingsdoel
  • Wat voor soort training hoort daarbij
  • Je niveau

Wat is je trainingsdoel?
Stem je workouts af op het doel dat je wilt bereiken. Wanneer je wilt werken aan je conditie of uithoudingsvermogen, dan is het zinvol om je workout te starten met een intensieve cardiosessie van 30-45 min en te eindigen met wat lichte krachtoefeningen voor het bovenlichaam.

Wil je meer spiermassa kweken? Dan is het verstandig om te beginnen met een hele korte cardiosessie om je spieren op te warmen. Dit voorkomt blessures, en immers heb je al die energie nodig om gewichten op te tillen. Vervolgens sluit je de intensieve krachtsessie weer af met een korte cardiosessie van 10-15 min. Denk hierbij aan een intervaltraining op een crosstrainer of loopband. Hiermee prikkel je je hart en stroomt er meer bloed en zuurstof door je hele lichaam. Dit is dan ook weer goed voor je spieren. Kracht- en cardiotraining zijn prima te combineren dus!

Wat voor soort training hoort daarbij?
Het is belangrijk om te kijken wat voor soort training je gaat neerzetten. Zo moet de cardiotraining na intensieve krachtinspanning niet te intensief zijn. Dit is niet bevorderlijk voor je lichaam. Omgekeerd geld dit precies hetzelfde. Na een stevige cardiotraining kun je best wat lichte krachtoefeningen doen, maar probeer niet je persoonlijke record bankdrukken te verbeteren.

Je niveau
Ben je een beginnende sporter? Dan is het belangrijk om je trainingen te doseren. Veel beginnende sporters starten veel te enthousiast met trainen, waardoor de kans op blessures vele male groter is dan bij ervaren sporters. Bouw als beginnende sporter je trainingsritme dus rustig op. Zo voorkom je overbelasting van de spieren en onnodige blessures.

Thuis starten met kracht- en cardiotraining?

Zoluko maakt thuis kracht- en cardiotraining toegankelijk voor iedereen. Onze producten bieden de oplossing om jouw lichaam te leren kennen, je spieren te versterken en je uithoudingsvermogen te vergroten zonder een sportschool te hoeven bezoeken. Kortom, thuis trainen waar en wanneer je maar wilt!

Conclusie

In dit artikel hebben we besproken wat de effecten zijn van kracht- en cardiotraining. Daarnaast hebben we toegelicht hoe je deze twee verschillende trainingsvormen kunt combineren om zo te werken aan een sterker en fitter lichaam!


Krachttraining

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd