Waarom trainen met fitness elastiek - Spieropbouw thuis

Fitness elastieken zijn voor fanatieke sporters een populair middel geworden om te trainen. Het mooie aan fitness elastieken is dat je er overal mee kan trainen om spieropbouw te realiseren.

Met mooi weer neem je ze mee naar buiten, en als je de deur niet uit wilt kan je lekker thuis trainen.

Daarnaast kan je met een setje fitness elastieken je hele lichaam trainen. En met een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden bijna eindeloos.

Met behulp van fitness elastieken is het namelijk goed mogelijk om spieropbouw te stimuleren, of met sommige oefeningen juist de spieren beter te prikkelen dan normaal.

Wil je meer weten over het trainen met fitness elastieken? Lees dit artikel dan vooral verder.

Wat zijn fitness elastieken?

Makkelijk gezegd zijn het elastieken van verschillende diktes. Hierdoor geven ze een bepaalde weerstand die je kan gebruiken om je training te verzwaren, te verlichten of andere specifieke oefeningen te doen.

Daarnaast kan je fitness elastieken inzetten bij het verbeteren van je conditie, stabiliteitsoefeningen, flexibiliteit en herstel bij blessures.


Voor wie zijn fitness elastieken geschikt?

Fitness elastieken zijn geschikt voor iedereen. Dus zowel voor beginnende als ervaren sporters. 

Zodra een bepaalde oefening je makkelijker afgaat, kun je een fitness elastiek met meer weerstand gebruiken om de oefening te verzwaren. Zo blijf je je spieren prikkelen.

Waarom trainen met fitness elastieken?

Hoewel de ervaringen verschillen met trainen met fitness elastieken, brengt het toch een aantal belangrijke voordelen met zich mee.

Eén van die voordelen is het bevorderen van spieropbouw. Als we kijken naar spieropbouw zorgt het toevoegen van een fitness elastiek voor een hogere spieractiviteit.

Dit komt omdat de weerstandscurve ten opzichte van de krachtcurve wordt verbeterd. Hierdoor kun je beter spieropbouw realiseren.

Andere voordelen zijn dat je fitness elastieken kan inzetten om oefeningen met je eigen lichaamsgewicht te verlichten, of juist te verzwaren. Denk hierbij aan push-ups of pull-ups.

Daarnaast kan het trainen met fitness elastieken je herstel bevorderen als je last hebt van vervelende blessures.

Tot slot kan je er overal mee trainen. Met mooi weer neem je ze mee naar buiten, en als je de deur niet uit wilt kan je lekker thuis trainen. En met een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden bijna eindeloos.

Wat komt er kijken bij trainen met fitness elastieken?

Om het meeste rendement te halen uit het trainen met fitness elastieken, is het belangrijk om met een aantal punten rekening te houden.

  • Dat je de juiste fitness elastieken gebruikt. Wij adviseren de volgende fitness elastieken.
  • Dat je basistechnieken goed zijn.  
  • Dat je pijngrens hoog genoeg is om in de buurt van spierfalen te komen.
  • Een nieuwe set fitness elastieken van dezelfde sterkte, heeft meer spanning dan gebruikte fitness elastieken.

Trainen met fitness elastieken voelt bij sommige oefeningen een beetje gek aan, terwijl het bij andere oefeningen een prettige toevoeging is.

Dit heeft te maken met dat je door de fitness elastieken voor sommige oefeningen een ‘onnatuurlijk’ sticking point creëert.

Dit is het punt dat je halverwege of aan het einde van de beweging ineens veel meer kracht moet zetten. 

Het fijnst is natuurlijk dat de spanning goed wordt verdeeld over de volledige beweging. Dit is mogelijk bij bepaalde oefeningen maar niet bij allemaal.

Welke soorten fitness elastieken zijn er allemaal?

Je hebt lange en korte fitness elastieken. Je gebruikt ze voor verschillende oefeningen. Iets waar je rekening mee moet houden voordat je ze gaat aanschaffen.

De kleinere fitness elastieken zijn dun en zo’n 4 à 5 centimeter breed. Ze zijn vaak gemaakt van latex of katoen.

De goedkoopste versies zijn gemaakt van heel dun latex. Hierdoor rollen ze zichzelf makkelijker op tijdens het uitvoeren een oefening, wat erg onprettig kan zijn. Houd ook daar rekening mee.

De grotere fitness elastieken koop je vaak per stuk en zijn daardoor iets duurder in aanschaf. Ze geven ook meer weerstand. Denk hierbij aan 5 tot wel 60 kilogram.

Lange fitness elastieken kun je daarom ook gebruiken ter vervanging van gewichten, dat kan bij kleine fitness elastieken niet.

Overigens heb je ook fitness kabels met weerstand. Deze zijn vooral ideaal om toe te passen voor isolatie-oefeningen.

Denk hierbij aan oefeningen zoals chest flyes, lateral raises, triceps extensions of leg curls.

De verdeling van de weerstand voelt net even wat natuurlijker. Daarnaast heb je door de extra accessoires zoals handgrepen een veel betere grip.

Conclusie

Fitness elastieken zijn voor steeds meer sporters een populair middel geworden om te trainen. Het mooie aan fitness elastieken is dat je er overal mee kan trainen om spieropbouw te realiseren.

Met behulp van fitness elastieken is het namelijk goed mogelijk om spieropbouw te stimuleren, of met sommige oefeningen juist de spieren beter te prikkelen dan normaal.

Daarnaast kan je met een setje fitness elastieken een full-body workout doen. En met een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden bijna eindeloos!

Wil je beginnen met thuis trainen met fitness elastieken? Lees dan ook ons andere artikel: Thuis trainen met fitness elastieken: uitleg en oefeningen.


Krachttraining

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd