Fitness elastieken - Oefeningen met elastieken - Workout met fitness elastiek

Fitness elastieken zijn voor thuis sporters een populair middel geworden om te trainen. Het mooie aan fitness elastieken is dat je kan trainen waar en wanneer je maar wilt.

Met lekker weer neem je ze mee naar buiten, en als je de deur niet uit wilt kan je lekker thuis trainen.

Daarnaast kan je met een setje fitness elastieken een full-body workout doen. En met een creatief brein zijn de mogelijkheden bijna eindeloos!  

Met behulp van fitness elastieken is het namelijk goed mogelijk om spieropbouw te stimuleren, of met sommige oefeningen juist de spieren beter te prikkelen dan normaal.

Wil je meer weten over het thuis trainen met fitness elastieken? Lees dit artikel dan vooral verder voor uitleg en oefeningen.  

Wat zijn fitness elastieken?

Fitness elastieken, ook bekend als weerstandsbanden, zijn een veelzijdig hulpmiddel in de sport- en fitnesswereld.

Ze zijn beschikbaar in verschillende diktes en lengtes, wat invloed heeft op de mate van weerstand die ze bieden.

Deze weerstand is nuttig voor het verhogen of verlagen van de intensiteit van oefeningen, waardoor ze geschikt zijn voor zowel krachttraining als revalidatie.

Fitness elastieken zijn ideaal voor het verbeteren van flexibiliteit en conditie en zijn effectief in stabiliteitsoefeningen.

Ze zijn ook een uitstekende keuze voor het ondersteunen van herstelprocessen bij blessures, omdat ze een gecontroleerde en geleidelijke weerstand bieden, wat helpt bij het veilig opbouwen van spierkracht zonder extra belasting op de gewrichten.

Voor wie zijn fitness elastieken geschikt?

Fitness elastieken zijn geschikt voor een breed publiek, van jong tot oud, en voor zowel beginners als gevorderde sporters.

Ze bieden een laagdrempelige manier om te beginnen met krachttraining, omdat je met minimale uitrusting een breed scala aan oefeningen kunt uitvoeren.

Voor gevorderde sporters bieden de elastieken de mogelijkheid om bestaande oefeningen te intensiveren en nieuwe variaties toe te voegen aan hun routine.

Daarnaast zijn fitness elastieken bijzonder effectief voor revalidatie na blessures of voor ouderen die hun kracht en mobiliteit willen behouden of verbeteren.

De progressieve weerstand van de banden maakt het mogelijk om de intensiteit van oefeningen geleidelijk te verhogen, waardoor je steeds op een veilige en effectieve manier je grenzen kunt verleggen.

12 oefeningen met elastiek

De onderstaande oefeningen zijn perfect als je wilt beginnen met thuis trainen of geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan.

Met deze oefeningen stel je makkelijk een eigen workout samen met alleen fitness elastieken. Zo kan je elke spier thuis trainen.

Daarnaast zijn deze oefeningen met fitness elastieken geschikt tijdens revalidatie. Wij adviseren gebruik te maken van de langere fitness elastieken.

Hierbij ben je vrij om jouw trainingsschema met oneindig veel oefeningen uit te breiden. In tegenstelling tot de kortere fitness elastieken waar je een stuk beperkter bent.

Vanwege de verschillende sterktes van de fitness elastieken kan je lichaam weer langzaam wennen aan belasting met weerstand na een vervelende blessure.

We delen de oefeningen met elastiek in op verschillende spiergroepen van het lichaam. Het gaat om de volgende spiergroepen:

 • Schouders
 • Borst
 • rug
 • Benen
 • Armen
 • Buik

Vergeet niet gebruik te maken van een fitnessmatje. Zo bescherm je jouw rugwervel en knieën bij grondoefeningen.

Borst

 • Elastiek Chest Press: Bevestig het elastiek achter je op borsthoogte. Houd de uiteinden vast en duw je armen recht vooruit, alsof je een push-up doet tegen de weerstand van het elastiek in.
 • Elastiek Flyes: Zelfde startpositie als de Chest Press. Houd je armen licht gebogen en beweeg ze zijwaarts open en sluit ze weer voor je borst, alsof je een knuffel geeft.

Rug

 • Elastiek Rows: Zet je voeten op het midden van het elastiek en houd de uiteinden vast. Trek het elastiek naar je middel terwijl je je ellebogen naar achteren trekt.
 • Elastiek Pull-Aparts: Houd het elastiek voor je met gestrekte armen. Trek het elastiek uit elkaar door je armen zijwaarts te bewegen, focus op het samenknijpen van je schouderbladen.

Benen

 • Elastiek Squats: Sta op het midden van het elastiek en houd de uiteinden op schouderhoogte. Voer een squat uit terwijl je de weerstand van het elastiek voelt.
 • Elastiek Glute Bridges: Lig op je rug met het elastiek net boven je knieën. Til je heupen op terwijl je de spanning op het elastiek houdt.

Armen

 • Elastiek Bicep Curls: Sta op het midden van het elastiek en houd de uiteinden vast. Voer een bicep curl uit door je onderarmen naar je schouders te brengen.
 • Elastiek Tricep Extensions: Bevestig het elastiek boven je en houd een uiteinde vast achter je hoofd. Strek je arm omhoog tegen de weerstand in.

Buik

 • Elastiek Russian Twists: Zit op de grond met je benen voor je, het elastiek om je voeten. Houd het elastiek vast en draai je bovenlichaam van de ene naar de andere kant.
 • Elastiek Plank Pull-Throughs: Begin in plankpositie met het elastiek naast je. Trek het elastiek met één hand onder je door naar de andere kant terwijl je je lichaam stabiel houdt.

Schouders

 • Elastiek Shoulder Press: Sta op het midden van het elastiek en houd de uiteinden vast op schouderhoogte. Duw je armen recht omhoog tegen de weerstand van het elastiek in en laat ze langzaam zakken.
 • Elastiek Lateral Raises: Sta op het midden van het elastiek met de uiteinden in je handen, armen langs je zij. Hef je armen zijwaarts op tot schouderhoogte en laat ze weer zakken.

Vergeet niet om voor elke oefening de juiste weerstand te kiezen en let op een correcte houding om blessures te voorkomen.

Conclusie

Fitness elastieken bieden een hoge mate van flexibiliteit en gebruiksgemak, wat ze tot een uitstekende keuze maakt voor thuis sporters.

Fitness elastieken zijn licht, draagbaar en kunnen gemakkelijk worden opgeborgen, waardoor ze ideaal zijn voor mensen met beperkte ruimte of voor wie vaak onderweg is.

Door de verscheidenheid aan oefeningen met elastiek die mogelijk zijn, kun je een volledige lichaamstraining uitvoeren zonder dat je zware of omvangrijke apparatuur nodig hebt.

Dit maakt ze bijzonder geschikt voor diegenen die thuis willen beginnen met trainen, een druk schema hebben, of simpelweg de voorkeur geven aan een flexibele en kosteneffectieve manier om fit te blijven.

De bovenstaande oefeningen met elastiek voor borst, rug, benen, armen, buik en schouders zijn slechts enkele voorbeelden van hoe veelzijdig en effectief trainen met fitness elastieken kan zijn.

KrachttrainingOverig

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd