Thuis workout - Verschillende oefeningen voor thuis

Op het internet zijn er ontelbaar veel verschillende trainingsschema’s te vinden die allemaal claimen het beste te zijn, maar welk type thuis workout past het beste bij jou?

Deze centrale vraag zullen wij beantwoorden in deze informatieve blog. Een goede thuis workout is namelijk afhankelijk van het door jou gestelde persoonlijke trainingsdoel.

Voor een persoon die als doel heeft om conditietraining te doen om zijn/haar cardio te verbeteren zal een compleet andere thuis workout uitvoeren dan iemand die krachttraining als focus heeft.

Wil jij meer te weten komen welk type thuis workout het beste bij jou past? Zoluko heeft het voor je uitgezocht.

Verschillende type thuis workout

Zoals geschreven zijn er verschillende type thuis workout. In dit hoofdstuk lichten wij de verschillende thuis workout nader toe, zodat je een goed beeld krijg welk van deze workouts het beste bij jou persoonlijke doelstelling past.

Conditietraining voor thuis

Conditietraining, ook wel uithoudingsvermogen trainen of cardio training genoemd, is de conditie van je hart en longen. Deze vorm van trainen kan worden omschreven als het vermogen van jouw lichaam om gedurende een bepaalde periode een oefening, training of activiteit vol te houden.

Ons lichaam gebruikt verschillende energiebronnen tijdens lichamelijke activiteiten. Hier zullen we vandaag niet te diep op ingaan.

Echter is het goed om te weten dat hoe langer een thuis workout, conditietraining of activiteit (zoals hardlopen, zwemmen, etc.) duurt des te belangrijker de opname van zuurstof door ons lichaam wordt. Om de opname van zuurstof te bevorderen moeten we aan conditietraining doen.

Een goede methode om jouw cardio thuis te verbeteren met een goede workout is met een H.I.I.T. (High Intensity Interval Training). Wanneer je na de eerste oefening al buiten adem bent kunnen we stellen dat je een slecht uithoudingsvermogen hebt.

Door 1-2 keer per week een conditietraining op te nemen in jouw thuis workout zul je merken dat je snel vooruitgang boekt.

Wanneer je conditietraining enkele weken achterelkaar herhaalt zal je merken dat je de thuis workout eenvoudiger voltooid. Dit betekent dat je uithoudingsvermogen is verbeterd.


H.I.I.T. workout voor thuis

De afkorting H.I.I.T. staat voor High Intensity Interval Training waarbij we oefeningen in korte intensieve sessies achter elkaar uitvoeren met minimale rustpauzes.

Kortom, een prima thuis workout voor iedereen die maar weinig tijd heeft en bovendien een zeer efficiënte manier om je conditie te trainen. Voorbeelden van een goede thuis workout met H.I.I.T. zijn touwtjespringen, burbees, jumping jacks, sit ups enz.

Het voordeel van een thuis workout met H.I.I.T. is dat jij zelf te intensiteit bepaald en dit tempo volledig kan afstemmen op je eigen trainingsniveau.

Naast het tempo van de thuis workout kan je, afhankelijk van je conditie, de pauzes tussen de oefeningen verlengen of verkorten.

Een tweede voordeel van een H.I.I.T training is dat je maximaal 20 minuten nodig hebt om een complete thuis workout te voltooien.

Door drie keer per week een training in te plannen zal je merken dat je conditie zeer snel verbeterd.

Trampoline workout voor thuis

Een relatief nieuwe, maar zeer leuke thuis workout is een trampoline training. Zoals het woord al omschrijft bestaat de training uit trampoline springen.

Trampoline training, ook wel jumping fitness genoemd is een relatief nieuwe manier van trainen welke veelal in groepsverband in de sportschool wordt gedaan.

Echter zijn opvouwbare trampoline voor thuis niet duur en zijn er online veel verschillende trainingen te vinden.

Vindt jij de klassieke thuis workout zoals H.I.I.T training niet leuk of ben jij toe aan een andere manier van trainen waarbij je veel calorieën verbrand dan is de trampoline thuis workout iets voor jou.

Wist je dat je met een intensieve workout evenveel calorieën verbrand als hardlopen op hoog tempo?

Wij hebben deze manier van thuis workout persoonlijk getest en zijn tot de conclusie gekomen dat het een leuke attractieve manier van trainen is om je conditie te verbeteren.

Let hierbij wel op dat je niet gelijk te hard van stapel gaat. Zorg ervoor dat je eerst gevoel krijgt bij de trampoline voordat je te fanatiek start met je thuis workout. We willen blessures tenslotte voorkomen.

Krachttraining voor thuis

In tegenstelling tot conditietraining en het verbeteren van ons uithoudingsvermogen waarbij het om langdurende relatief lichte oefeningen draait is het doel van krachttraining vooral om kortdurende zware oefeningen uit te voeren.

Bij de uitvoering van dit type activiteiten verbruikt ons lichaam ATP, CrP en Glucose/koolhydraten.

Training met eigen lichaamsgewicht

Tegenwoordig maken steeds meer Personal Trainers gebruik van het eigen lichaamsgewicht van de deelnemers en gebruikt men steeds minder vaak de bekende fitness apparaten in de sportschool.

Door gebruik te maken van losse gewichten of het eigen lichaamsgewicht verbeter je jouw balans, (explosieve) kracht, lichaamshouding en flexibiliteit.

Wat wil je nog meer? Maar waarom zou je gebruik moeten maken van een Personal Trainer, wanneer je al deze oefeningen ook eenvoudig kan uitvoeren tijdens een goede thuis workout.

Het enige wat jij nodig hebt is een fitnessmatje, stoel (optioneel), springtouw (optioneel) en de motivatie om jouw persoonlijke trainingsdoel te bereiken!

Drie verschillende thuis workout met eigen lichaamsgewicht

Afhankelijk van de beschikbare tijd, belasting van de spieren in de vorm van spierpijn of energielevels zijn er drie type thuis workout waaruit je kunt kiezen.

Hierbij hebben we de thuis workout met focus op het onderlichaam, met focus op het bovenlichaam of de bekende full body workout.

#1 Thuis workout onderlichaam

Wanneer je bij een goede thuis workout de nadruk wilt leggen op het onderlichaam is het goed om een verdeling te maken tussen de verschillende spiergroepen.

Probeer minimaal drie keer per week tijd vrij te maken om te trainen, waarbij dag 1 en 3 de nadruk leggen op de bovenbenen en billen door middel van squats, lunges, flutter kicks, bergbeklimmer, etc.

De tweede dag van je onderlichaam thuis workout leg je de nadruk op de kuiten door verschillende oefeningen kuit heffen.

Door deze verschillende spiergroepen tijdens je thuis workout af te wisselen kan je meermaals per week je training herhalen.

#2 Thuis workout bovenlichaam

Voor het bovenlichaam geldt hetzelfde als voor ons onderlichaam. Door telkens een andere spiergroep te belasten kan je een efficiënt trainingsschema opstellen.

Is jouw persoonlijke doelstelling om je kracht te verhogen dan adviseren wij om minimaal 4 keer per week je bovenlichaam te trainen.

De verschillende thuis workout bestaan uit buikspieren (dag 1), borstspieren (dag 2), schouderspieren (dag 3) en rugspieren (dag 4).

Helaas zijn er relatief weinig efficiënte oefeningen zonder materiaal voor onze rugspieren. Om die reden raden wij aan om gebruikt te maken van een pull up bar.

Bekijk het aanbod Zoluko Pull Up Bar om te zien met welke product jij jouw thuis workout kan optimaliseren.

#3 Full body workout

Bij een full body thuis workout zorg je ervoor dat je alle grote spiergroepen in je lichaam aanpakt. Deze manier van trainen is een combinatie van een workout voor het bovenlichaam en het onderlichaam, waarbij de nadruk wordt gelegd op de grote spiergroepen.

Naast het feit dat deze vorm van thuis workout vermoeiender kan zijn dan oefeningen voor één spiergroep verbrand je bij een goede full body workout ook meer calorieën.

Alternatieve thuis workout

Als laatste sluiten we af met een tweetal alternatieve thuis workout die zeker niet mogen ontbreken in deze lijst.

Dit zijn de boks workout voor thuis en de dans workout voor thuis.

Boks workout voor thuis

Steeds populairder wordt de boks workout voor thuis. Een intensieve training voor alle niveaus, waarbij gebruik wordt gemaakt van het eigen lichaamsgewicht.

Wist je dat je bij een goede boks workout ieder half uur meer dan 500 calorieën kan verbranden?

De gemiddelde boks workout voor thuis bestaat uit springtouwen, schaduw boksen, diverse oefeningen met lichaamsgewicht en stoten op de Zoluko boksbal op voet.

Let erop dat je ook gebruik maakt van bandage en bokshandschoenen wanneer je de thuis workout uitbreidt met stoten op een boksbal of bokszak.

Bij een goede bokstechniek is het van belang dat je jouw ellebogen laag houdt en je handen omhoog.

Daarnaast is het belangrijk om je voeten op schouderbreedte te houden en je licht op je voeten te staan, zodat je snel en bewegelijk kunt reageren. Zorg ervoor dat je na iedere stoot je vuist terug trekt en je dekking hoog houdt.

Tip! Om het schaduwboksen te verzwaren kan je 1kg of 2kg dumbells vasthouden.

Wil je meer te weten komen over de juiste techniek en diverse trainingsmogelijkheden? Bekijk dan onze blog pagina en selecteer boksen.

Dans workout voor thuis

Met een goede dans workout voor thuis verbrand je ieder uur tot 400 calorieën, waardoor deze alternatieve training perfect is voor iedereen die afvallen en conditie verbeteren als doel heeft.

Tijdens een dans workout gebruik je jouw hele lichaam, waardoor je armen, rug, borst, core en beenspieren lekker in beweging komen.

De meest bekende dans workout is Zumba en wordt veel in groepsverband in de sportschool gegeven. Echter staat internet vol met leuke energieke dans workout waarmee je thuis je conditie eenvoudig kunt verbeteren.

Weet je niet goed hoe een Zumbo (of dans) workout eruit ziet kijk dan eens op Youtube.

Conclusie

Kortom, er zijn meer dan voldoende mogelijkheden om een goede thuis workout op te zetten. Het enige wat jij nodig hebt is jouw persoonlijke sportieve doelstelling en motivatie.

Wil je het jezelf eenvoudiger en leuker maken bekijk dan het Zoluko assortiment. Kom op, samen gaan we voor goud!


Overig

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd