Bodyweight workout: de voordelen en bodyweight oefeningen

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om in de gym te trainen, maar wil wel spierversterkende oefeningen uitvoeren.

Een bodyweight workout biedt dan uitkomst. Met een bodyweight workout doe je alleen maar lichaamsgewicht oefeningen en heb je geen gym nodig.

Wil meer weten over een bodyweight workout? Lees dit artikel dan vooral verder.

Wat is een bodyweight workout?

Een bodyweight workout, ook wel bekend als calisthenics, is een vorm van lichaamsoefening waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt om kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit te ontwikkelen.

In plaats van traditionele fitnessapparatuur of gewichten te gebruiken, vertrouw je op de weerstand van je eigen lichaam om de oefeningen uit te voeren.

De bodyweight workout is populair geworden vanwege hun eenvoud, toegankelijkheid en effectiviteit.

Ze kunnen vrijwel overal worden gedaan zonder de noodzaak van dure apparatuur of een sportschoolabonnement.

Bodyweight workouts kunnen aangepast worden aan verschillende fitnessniveaus, van beginners tot gevorderden, en kunnen aangepast worden aan individuele doelen zoals spieropbouw, vetverlies, krachttoename of verbetering van de algemene fitheid.

Een typische bodyweight workout kan verschillende oefeningen bevatten, zoals push-ups, pull-ups, squats, lunges, dips, planken en nog veel meer.

Deze bodyweight oefeningen kunnen individueel worden uitgevoerd of gecombineerd in circuits of routines om een volledige training te creëren.

Door verschillende oefeningen te combineren en de intensiteit aan te passen, kan een bodyweight workout worden aangepast aan de behoeften en capaciteiten van elke persoon.

De voordelen van een bodyweight workout

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het beoefenen van een bodyweight workout. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

Geen extra apparatuur nodig

Een van de grootste voordelen van een bodyweight workout is dat je geen extra apparatuur nodig hebt.

Je kunt overal trainen, of het nu thuis, in een park of op reis is. Dit maakt het een kosteneffectieve vorm van lichaamsbeweging, omdat je geen geld hoeft uit te geven aan dure fitnessapparatuur of een sportschoolabonnement.

Verbeterde functionele kracht

Bodyweight oefeningen zijn gericht op het versterken van je hele lichaam, inclusief je spieren, gewrichten en pezen.

Dit helpt bij het ontwikkelen van functionele kracht, wat betekent dat je sterker wordt in bewegingen die je dagelijks gebruikt, zoals tillen, duwen, trekken en tillen.

Dit kan je helpen om beter te presteren in je dagelijkse activiteiten en sporten.


Flexibiliteit en mobiliteit

Bodyweight oefeningen omvatten vaak dynamische bewegingen die je flexibiliteit en mobiliteit verbeteren.

Door oefeningen uit te voeren zoals squats, lunges, burpees en yoga-gebaseerde bewegingen, kun je je bewegingsbereik vergroten, je gewrichten mobiliseren en je flexibiliteit verbeteren, wat kan helpen bij het verminderen van het risico op letsel en het bevorderen van een gezonde lichaamshouding.

Aanpasbaar aan verschillende fitnessniveaus

Een bodyweight workout is zeer aanpasbaar aan verschillende fitnessniveaus. Of je nu een beginner bent of een ervaren sporter, je kunt de intensiteit en complexiteit van de oefeningen aanpassen aan je eigen niveau.

Hierdoor is de bodyweight workout een geschikte optie voor mensen van alle fitnessniveaus, van beginners tot gevorderden.

Verbeterde lichaamscontrole en coördinatie

Bodyweight oefeningen vereisen vaak een goede lichaamscontrole en coördinatie om ze correct uit te voeren.

Door regelmatig bodyweight oefeningen te doen, kun je je lichaamsbewustzijn vergroten en je coördinatie en balans verbeteren, wat kan leiden tot betere sportprestaties en een verminderd risico op vallen en letsel.

Variatie en creativiteit

Een bodyweight workout biedt veel variatie en creativiteit. Er zijn talloze oefeningen die je kunt doen, van klassieke bewegingen zoals push-ups, pull-ups en squats tot geavanceerdere bodyweight oefeningen zoals handstand push-ups, muscle-ups en pistol squats.

Hierdoor kun je je workout aanpassen aan je eigen voorkeuren en doelen, en het interessant en uitdagend houden.

Verbeterde cardiovasculaire gezondheid

Naast het opbouwen van kracht, kan een bodyweight workout ook cardiovasculaire voordelen bieden, vooral als je oefeningen doet met een hoge intensiteit en een sneller tempo.

Hierdoor kun je je hartslag verhogen en je uithoudingsvermogen verbeteren, wat kan bijdragen aan een betere algehele cardiovasculaire gezondheid.

7 bodyweight oefeningen voor een complete bodyweight workout

Er zijn talloze bodyweight oefeningen die je kunt opnemen in je workout routine, afhankelijk van je fitnessniveau en doelen.

We zetten hieronder enkele populaire bodyweight oefeningen voor je op een rijtje:

Push-ups

Een klassieke oefening voor het trainen van je borst, triceps en schouders. Plaats je handen op de grond op schouderbreedte, strek je benen achter je uit en houd je lichaam in een rechte lijn.

Buig je armen en laat je borst zakken naar de grond en duw jezelf dan weer omhoog.

Squats

Een geweldige oefening voor het trainen van je benen en billen. Sta met je voeten op schouderbreedte uit elkaar, zak door je knieën terwijl je je billen naar achteren duwt alsof je op een denkbeeldige stoel gaat zitten, en kom dan weer omhoog.

Pull-ups

Een uitdagende oefening voor het trainen van je rug, biceps en schouders. Zoek een horizontale balk of een stevige tak boven je hoofd, hang eraan met je handpalmen naar buiten gericht en trek jezelf omhoog totdat je kin boven de balk is. Laat je dan weer gecontroleerd zakken.

Lunges

Een geweldige oefening voor het trainen van je benen en bilspieren. Sta rechtop met je handen op je heupen, zet een grote stap naar voren met één been en buig beide knieën totdat je achterste knie bijna de grond raakt. Duw jezelf dan weer omhoog en herhaal met het andere been.

Planken

Een uitstekende oefening voor het trainen van je core. Ga op je ellebogen en tenen liggen, en houd je lichaam in een rechte lijn van je hoofd tot je hielen. Houd deze positie zo lang mogelijk vast, terwijl je je buikspieren aanspant.

Burpees

Een uitdagende en intensieve full-body oefening. Begin in een staande positie, laat jezelf in een plankpositie zakken, maak een push-up, spring terug naar een staande positie en voer dan een verticale sprong uit met je armen boven je hoofd.

Mountain climbers

Een geweldige oefening voor het trainen van je core, armen en benen. Begin in een plankpositie en breng afwisselend je knieën richting je borst terwijl je je benen snel beweegt, alsof je aan het bergbeklimmen bent.

Conclusie

Tot slot, het beoefenen van een bodyweight workout kan ook helpen om functionele fitness te bevorderen, wat betekent dat je sterker wordt in bewegingen die je in het dagelijks leven nodig hebt, zoals tillen, duwen, trekken en bewegen.

Dit kan je helpen om beter te presteren in je dagelijkse activiteiten en blessures te voorkomen.

Daarnaast is een bodyweight workout een veelzijdige, kosteneffectieve en uitdagende manier om aan je gezondheid en fitness te werken, en het kan aangepast worden aan jouw individuele behoeften en fitnessniveau.

Voeg de bodyweight oefeningen uit dit artikel toe aan je trainingsroutine en geniet van de vele voordelen die het kan bieden.


CardioKrachttrainingOverig

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd