Gezond aankomen in gewicht: hoe doe je dat?

Het verliezen van gewicht is voor heel veel mensen de reden om hun leefstijl om te gooien. Maar wist je dat het ook vaak andersom is?

Aankomen in gewicht op een gezonde manier kan voor sommige mensen een doel zijn, bijvoorbeeld om spiermassa op te bouwen, een gezond lichaamsgewicht te bereiken na een periode van ondergewicht, of om te herstellen van een ziekte of medische aandoening.

In dit artikel zullen we enkele algemene principes en richtlijnen bespreken die kunnen helpen bij het aankomen in gewicht op een gezonde manier.

Waarom wil je aankomen in gewicht?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen willen aankomen in gewicht. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

Ondergewicht

Sommige mensen hebben een laag lichaamsgewicht als gevolg van genetica, een snel metabolisme, een medische aandoening of andere factoren.

Voor hen kan het aankomen in gewicht belangrijk zijn om een gezond lichaamsgewicht te bereiken en gezondheidsrisico's geassocieerd met ondergewicht te verminderen.

Spieropbouw

Mensen die spiermassa willen opbouwen, zoals bodybuilders, atleten of mensen die streven naar een fysiek actieve levensstijl, kunnen gewicht willen aankomen om spiergroei te bevorderen en de prestaties te verbeteren.

Herstel na ziekte of medische behandeling

Na ziekte, chirurgie, bestraling of andere medische behandelingen kan het nodig zijn om gewicht aan te komen om het lichaam te helpen herstellen en weer op krachten te komen.

Verbetering van de algemene gezondheid

Aankomen in gewicht kan soms deel uitmaken van een bredere aanpak om de algemene gezondheid te verbeteren, bijvoorbeeld bij mensen met een voorgeschiedenis van ondervoeding of slechte voedingsstatus.

Waarom je niet op een ongezonde manier wilt aankomen in gewicht

Je kan natuurlijk aankomen in gewicht door elke dag ongezond te gaan eten. Denk hierbij aan het consumeren van fastfood zoals chips, snoep, suikerhoudende frisdrank of een bezoek aan de Burger King.

Ja je zal wel zwaarder worden, maar dit is niet waar je lichaam op zit te wachten. Je wilt namelijk op gezonde wijze aankomen in gewicht in plaats van op ongezonde wijze.

Kies dus niet voor fastfood die veel verzadigde vetten of suikers bevatten, maar kies evengoed voor gezonde producten.

Vaak denken mensen dat het met gezonde voeding heel lastig wordt om extra calorieën te consumeren zonder jezelf vol te eten. Dit is niet waar.

Er zijn namelijk genoeg gezonde producten te vinden die erg calorierijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een avocado, noten en zaden of gedroogd fruit.


Gezond aankomen in gewicht met deze tips

Hieronder zetten we enkel tips die kunnen helpen bij het aankomen in gewicht op een gezonde manier.

Het is belangrijk om te beseffen dat de beste aanpak kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en gezondheidstoestand van een persoon, dus het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen voordat je begint met een nieuw dieet- of bewegingsplan.

Eet calorie- en voedingsrijke maaltijden

Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan calorieën en voedingsstoffen, zoals volle granen, gezonde vetten (zoals avocado, noten en zaden), magere eiwitten (zoals kip, vis, bonen en peulvruchten), zuivelproducten en veel verse groenten en fruit.

Vermijd lege calorieën uit sterk bewerkte voedingsmiddelen en suikerrijke dranken.

Eet regelmatig en verhoog de portiegroottes

Probeer regelmatig te eten, bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden en enkele gezonde snacks gedurende de dag.

Verhoog geleidelijk de portiegroottes om meer calorieën binnen te krijgen dan je gewoonlijk zou doen, maar zorg ervoor dat je nog steeds een evenwichtige en voedzame voeding behoudt.

Kies voor gezonde vetten

Vetten zijn een bron van calorieën en kunnen helpen om gewicht aan te komen. Kies voor gezonde vetten, zoals avocado, noten, zaden, olijfolie en vette vis zoals zalm.

Drink voldoende vocht

Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken. Het kan helpen om je eetlust te verbeteren en je energieniveaus op peil te houden.

Wees consistent met maaltijden en snacks

Probeer consistent te zijn met je maaltijden en snacks, en sla geen maaltijden over. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt gedurende de dag om gezond aan te komen in gewicht.

Doe aan krachttraining

Krachttraining kan helpen om spiermassa op te bouwen, wat kan bijdragen aan gewichtstoename op een gezonde manier.

Overleg met een fitnessprofessional om een geschikt krachttrainingsprogramma te vinden dat past bij je individuele behoeften en doelen.

Vermijd stress

Stress kan invloed hebben op je eetlust en spijsvertering. Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken, zoals meditatie, yoga, wandelen of andere activiteiten die je helpen te ontspannen.

Hoe snel kan je aankomen in gewicht met deze tips?

De snelheid waarmee je kunt aankomen in gewicht met de genoemde tips kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals je individuele metabolisme, lichaamssamenstelling, fysieke activiteitenniveau, genetica, en andere persoonlijke omstandigheden.

Aankomen in gewicht moet altijd geleidelijk en op een gezonde manier gebeuren om te zorgen voor een duurzaam resultaat en om gezondheidsrisico's te minimaliseren.

Over het algemeen wordt een gewichtstoename van 0,5 tot 1 kilogram per week als gezond beschouwd.

Dit zou betekenen dat je een calorie-overschot van 500 tot 1000 calorieën per dag moet creëren om deze gewichtstoename te bereiken.

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit slechts een algemene richtlijn is en dat het raadzaam is om samen te werken met een professional om een gepersonaliseerd plan op te stellen dat past bij jouw individuele behoeften en doelen.

Conclusie

Aankomen in gewicht kan een belangrijk doel zijn voor mensen die ondergewicht hebben of spiermassa willen opbouwen. Het is echter van groot belang om dit op een gezonde manier te doen.

Aankomen in gewicht op een gezonde manier omvat het volgen van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedzame voedingsmiddelen, het verhogen van de calorie-inname op een geleidelijke en consistente manier en het regelmatig beoefenen van lichaamsbeweging om spiermassa op te bouwen.

Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en geduld te hebben, aangezien het aankomen in gewicht een proces is dat tijd en consistentie vereist.


GezondheidOverigVoeding

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd