Een weegschaal met vetpercentage: Hoe werkt dit precies?

Ben jij van plan om af te vallen of wil je gericht jouw vetpercentage verlagen? Dan zijn er diverse methodes om het lichaamsvetpercentage te meten.

De verschillende manieren zullen wij in het kort benoemen, waarna wij zullen toelichten hoe een weegschaal met vetpercentage precies werkt.

Diverse methoden om vetpercentage te meten

Naast een weegschaal met vetpercentage zijn er nog 3 bekende manieren om het lichaamsvetpercentage te meten. Een Dexa scan en Hydrostatisch wegen zijn de meest accurate manier van meten, maar zijn beiden erg kostbaar om te laten doen.

Als consument kan je deze twee analyses niet zelf meten. Een alternatieve veel gebruikte methode is de huidplooimeting, waarmee je met een tang op diverse lichaamsplekken jouw vetdikte meet om vervolgens het vetpercentage te kunnen berekenen.

De laatste en meest toegankelijke methode is meten door middel van een weegschaal met vetpercentage.


Hoe meet een weegschaal met vetpercentage jouw lichaam?

De technologie achter een weegschaal met vetpercentage heet bio-impedantie. De weegschaal analyseert het complete lichaam met een klein, niet voelbaar, stroomschokje dat via voeten door het lichaam geleid.

Het menselijk lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit spieren, vet, botten en vocht welke elektriciteit verschillend geleiden.

Het grootste voordeel is dat een weegschaal met vetpercentage een complete lichaamsanalyse binnen enkele seconden accuraat uitvoert en jou veel meer verteld dan enkel je vetpercentage.

Heb jij een gezond gewicht?

Goed om te weten is dat ieder menselijk lichaam vet nodig heeft. Vet houdt het menselijk lichaam warm, beschermt de organen en gewrichten.

Het is echter niet gezond om te weinig of te veel vet te hebben. Een te laag vetpercentage kan je weerstand verlagen en zorgt ervoor dat je minder energie hebt.

Om te beoordelen of jouw lichaam een gezond gewicht heeft is het essentieel om te weten hoeveel vet het totale lichaamsgewicht bevat.

Hierbij komt een weegschaal met vetpercentage perfect van pas. Slimme Weegschaal met Lichaamsanalyse meet het lichaam op 12 essentiële punten en deelt deze info met een handige app.

Geeft de weegschaal met vetpercentage aan dat jouw vetpercentage te hoog is kan dit de kans op gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2 vergroten.

Kortom, stel jezelf het doel om je vetpercentage binnen gezonde marges te houden door jouw lichaam regelmatig te meten met een weegschaal met vetpercentage.

Wil je meer te weten komen welke metingen een slimme weegschaal kan verrichten lees dan ook onze blog: Welke metingen verricht een weegschaal met lichaamsanalyse?

Het vetpercentage binnen gezonde marges

In onderstaande tabel staat het gemiddelde vetpercentage op basis van wetenschappelijke richtlijnen. Hierbij is goed om te vertellen dat er een verschil is tussen geslacht en leeftijd.

In tegenstelling tot mannen is het genetisch bepaald dat vrouwen een hoger vetpercentage hebben. Hier houd je weegschaal met vetpercentage uiteraard rekening mee.

De reden dat volwassen vrouwen meer vet opslaan heeft te maken een eventueel zwangerschap. Hiervoor heeft het lichaam additionele vetreserves voor nodig.

Tabel marges vetpercentage - Een weegschaal met vetpercentage

Visceraal vet

Het vet dat dieper in de huid is opgeslagen wordt visceraal vet genoemd. Het viscerale vet is essentieel voor de bescherming van onze belangrijke organen zoals de nieren, lever en alvleesklier en zorgt er bovendien voor dat de organen elkaar niet raken.

Het is normaal om wat visceraal vet te hebben, maar een hoog gehalte aan visceraal vet kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.

Om die reden adviseren wij dat een weegschaal met vetpercentage ook je viscerale vetpercentage kan meten.

Een verschil tussen vrouwen en mannen is de plek waar overtollig vet wordt opgeslagen. Bij mannen wordt vet vooral in de borst en buik opgeslagen.

Bij vrouwen daarentegen wordt overtollig vet opgeslagen in de dijen, heupen, buik en borsten.

Wil je meer te weten komen over visceraal vet en de reden waarom een weegschaal met vetpercentage dit meet? Lees dan ook onze blog: Wat is visceraal vet?

5 tips om vetpercentage te verlagen

Is jouw vetpercentage te hoog en wil jij wat overtollig lichaamsvet kwijtraken? Dan hebben wij 5 interessante tips om je lichaamsvet te verbranden:

  1. Houd bij wat je gedurende de dag eet en drink.
  2. Kom in beweging en verhoog je calorieverbranding
  3. Pas je voedingspatroon aan en maak gezondere keuzes
  4. Versterk je spieren door training
  5. Drink voldoende water

Conclusie

Kortom, er bestaan diverse manieren om de hoeveel vet in het lichaam te meten, maar een weegschaal met vetpercentage is de meest complete en eenvoudige manier voor persoonlijk gebruik.

Een slimme weegschaal met lichaamsanalyse meet meerdere essentiële punten. Bovendien is het belangrijk om jouw visceraal vetpercentage binnen gezonde marges te houden.

Daar waar een te laag of te hoog percentage gezondheidsrisico’s met zich mee brengt.

Wil jij meer te weten komen over jouw lichaam, wil jij fitter worden of ben jij een actieve sporter? Dan adviseren wij de Slimme Weegschaal met Lichaamsanalyse.


(Dit artikel is geschreven door Zoluko en wordt gesponsord door: http://sport-fitness.begincool.nl/)

GezondheidVetpercentage

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd