Inhoudsopgave
- Wat is spiermassa?
- Waarom spiermassa meten belangrijk is
- Spiermassa meten, hoe doe je dat?
- Je spiermassa meten? De richtlijnen voor het spierpercentage voor man en vrouw
- Het verschil in spierpercentage tussen mannen en vrouwen
- Effectief spiermassa opbouwen?
- Jouw spiermassa percentage en energieverbruik?
- Kun je spiermassa opbouwen en tegelijk vetpercentage verlagen?
- Conclusie
- Zoluko Keuze Tip! – Slimme weegschaal met lichaamsanalyse
Wil je jouw spiermassa berekenen of meten met een weegschaal? Dan is dat een goed plan. Je spiermassa meten en bijhouden is namelijk voor iedereen interessant.
Spieren zijn de motor van ons lichaam, maken ons lichaam sterk, zorgen voor een hogere stofwisseling en verbeteren je lichaamshouding.
Kortom, met een weegschaal spiermassa meten is niet alleen voor de actieve sporters die aan krachtraining doen, maar voor iedere persoon die fitter wilt worden.
In dit informatieve artikel leggen we uit wat er bedoeld wordt met spiermassa, hoe je spiermassa kunt meten en waarom deze data interessant is.
Wat is spiermassa?
Spiermassa is het gewicht van de spieren in verhouding tot het totale lichaamsgewicht, oftewel het aantal kilo’s spieren in het lichaam. Op de vraag ‘wat is spiermassa?’ is het antwoord het totale volume aan spieren.
Echter maken de meeste slimme weegschalen gebruik van een spiermassa berekening uitgedrukt in percentage. Deze manier van spiermassa berekenen gaat als volgt:
Wanneer het spierpercentage van een man 40% bedraagt en deze persoon 80 kilo weegt kunnen we concluderen dat zijn lichaam voor 32 kilo uit spieren bestaat.
Waarom spiermassa meten belangrijk is
Nu je weet wat spiermassa precies inhoud, is het goed om te weten waarom spiermassa berekenen belangrijk is.
Onze spieren kunnen worden onderverdeeld in twee typen. Spieren van interne organen (zoals het hart) en skeletspieren.
De laatst genoemde skeletspiermassa kunnen wij vergroten door onder andere aan krachttraining te doen.
Een groot voordeel van meer spiermassa is dat ons lichaam meer energie verbrandt. Het vergroten van de skeletspiermassa ten opzichte van de lichaamsmassa betekent dat jouw lichaam meer energie nodig heeft om te functioneren.
Doordat het lichaam meer calorieën verbrand naarmate je spiermassa hoger wordt betekent dit dat je ook meer vet kunt verbranden.
Wanneer jij van plan bent om fitter te worden is het aan te raden om met een weegschaal spiermassa te meten. Hierover later meer.
Spiermassa meten, hoe doe je dat?
Hoe weet je wat jouw spiermassa is? Een lastige vraag, waarop we een eenvoudig antwoord hebben.
Naast bekende methoden zoals buikomtrek, spieromtrek en andere manieren om je spiermassa te schatten kan je ook gebruik maken van een slimme weegschaal.
Zonder dure medische apparaten is het meten van spiermassa op een accurate manier enkel mogelijk met een slimme weegschaal met lichaamsanalyse.
Een slimme weegschaal is tegenwoordig zeer accuraat en meet naast jouw spiermassa nog ruim 10 andere metingen waaronder je vetpercentage, caloriebehoefte en BMI.
Dit klinkt prijzig, maar niets is minder waar. Een slimme weegschaal met lichaamsanalyse is via bol.com te verkrijgen voor ongeveer 30 Euro.
En het grootste voordeel is: je krijgt jouw slimme weegschaal gratis thuisbezorgd en je hebt 30 dagen bedenktijd. Is de weegschaal toch niet wat je zoekt? Dan kan je het product kosteloos retourneren.
Je spiermassa meten? De richtlijnen voor het spierpercentage voor man en vrouw
In onderstaande tabel staat het gemiddelde spierpercentage op basis van wetenschappelijke richtlijnen.
Hierbij is goed om te vertellen dat er een verschil is tussen geslacht en leeftijd.
In tegenstelling tot vrouwen is het genetisch bepaald dat mannen een hoger spierpercentage hebben. Hier houd je slimme weegschaal uiteraard rekening mee.
Dit onderwerp lichten we zo nader toe. Maar eerst de tabel waarmee je jouw skeletspiermassa kunt indelen van lage tot zeer hoge spiermassa.
Met de uitkomsten van jouw spiermassa meting op een slimme weegschaal word je automatisch ingedeeld binnen één van deze groepen. Dankzij een handige app hoef je zelf nooit rekenwerk te doen en kan jij je focussen op krachttraining.
Het verschil in spierpercentage tussen mannen en vrouwen
Zoals je in de spierpercentage tabel hebt kunnen lezen zit er een verschil tussen man en vrouw. Dit verschil tussen geslacht heeft een aantal wetenschappelijke oorzaken.
Spierpercentage vrouw
Het spierpercentage van een vrouw ligt lager dan dat van de man. Dit heeft te maken met genetisch bepaalde eigenschappen.
Zo zijn vrouwen gemiddeld genomen 10 tot 12 cm korter dan mannen en zijn vrouwen 20-25% lichter.
Daarnaast bestaat het vrouwelijk lichaam voor gemiddeld uit 25% uit vet in tegenstelling tot mannen met 15%
Bovenstaande zorgt ervoor dat het spierpercentage van de vrouw lager ligt dan een man.
Spierpercentage man
Het spierpercentage van een man ligt hoger dan dat van de vrouw. Ook dit is genetisch bepaald. Mannen hebben namelijk meer testosteron in het lichaam. En testosteron heeft een eiwitopbouwende werking.
Daarnaast zijn mannen gemiddeld genomen 10 tot 12 cm langer dan de vrouw en is de man zo’n 20-25% zwaarder.
Als laatste bestaat het mannelijk lichaam voor gemiddeld uit 15% uit vet in tegenstelling tot 25% bij vrouwen. Dit verschil zorgt ervoor dat het spierpercentage van de man hoger ligt dan een vrouw.
Hopelijk is voor jou duidelijk geworden wat het verschil is tussen het spierpercentage bij man en vrouw. Laten we nu samen inzoomen op een belangrijke vraag over spiermassa opbouwen.
Effectief spiermassa opbouwen?
De meest effectieve manier om spiermassa op te bouwen is krachttraining.
Ben jij een man en beginnende sporter? Dan kan je in het eerste jaar ongeveer 3 tot 5 kilogram spiermassa opbouwen.
Ben jij een vrouw en beginnende sporter? Dan ligt dit op gemiddeld 2 tot 3 kilogram.
Uiteraard zijn dit algemene richtlijnen en is de hoeveelheid spiermassa dat je opbouwt afhankelijk van meerdere factoren.
Een aantal factoren zijn aanleg, de juiste training, stress, voldoende rust en voeding. Met een weegschaal spiermassa meten is daarom een perfect tool om de voortgang te monitoren.
Jouw spiermassa percentage en energieverbruik?
Als het op energieverbruik aankomt, zijn spieren net motoren. Wanneer het lichaam spierweefsel opbouwt, verbrandt het continu energie en vet.
Naarmate jouw spiermassa toeneemt, kan jouw lichaam meer calorieën/ energie verbranden. Hierdoor neemt het basaal metabolisme (BMR) toe, wat helpt bij het afvallen.
Nu je hebt geleerd waarom spiermassa meten ontzettend belangrijk is duiken we als laatste nog in op één van de meest voorkomende mythes in de sportschool.
Kun je spiermassa opbouwen en tegelijk vetpercentage verlagen?
Als laatste willen een fabeltje uit de wereld helpen. Veel mensen denken nog steeds dat vet kan worden omgezet in spier. Alhoewel dit ideaal geweest zou zijn moeten wij je helaas telleurstellen.
Vet verliezen en spiermassa opbouwen zijn twee verschillende processen in ons lichaam. Ons advies is om voor jezelf een doel te stellen en te kiezen tussen vetpercentage verlagen of spiermassa verhogen.
Besluit je om te focussen op vet verliezen, let er dan op dat je voldoende eiwitten consumeert om je spiermassa in stand te houden. Weet ook dat de slimme weegschaal besproken in dit artikel ook perfect geschikt is om jouw vetpercentage te meten.
Spieren als sleutel tot vitaliteit
Denk je dat het meten van spiermassa alleen voor bodybuilders en fitnessfanaten is? Think again! Het kennen van je spiermassa is als het onthullen van een geheim wapen voor je gezondheid en vitaliteit. Het gaat niet alleen om er goed uitzien; het gaat om je lichaam sterker maken, je stofwisseling een boost geven, en zelfs je houding verbeteren. Of je nu streeft naar een fitter lijf zonder uren in de sportschool te zwoegen of simpelweg gezonder wilt leven, spiermassa meten biedt inzichten die je helpen jouw doelen te bereiken.
Laat je spieren voor je werken met Zoluko Lifestyle Coaching!
Klaar om de stap te zetten naar een leven vol energie en kracht? Bij Zoluko begrijpen we dat ware fitheid meer inhoudt dan alleen spieren kweken. Met onze persoonlijke begeleiding en geavanceerde lichaamsanalysetechnieken ontdek je de perfecte balans tussen spieropbouw, voeding, en dagelijkse activiteiten. Wij staan klaar om je te helpen je spiermassa te optimaliseren op een manier die past bij jouw leven. Laat ons je gids zijn op weg naar een gezonder, sterker jij.
Start vandaag nog met jouw transformatie!
Conclusie
In dit artikel hebben wij uitgelegd hoe je jouw spiermassa kunt meten. Hieruit is duidelijk naar voren gekomen dat een slimme weegschaal de beste optie is om accuraat jouw spiermassa te berekenen.
Ook dien je rekening te houden met een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je jouw persoonlijke doelstelling zult bereiken.
In het kort zijn onze spieren de motor van ons lichaam, stijgt onze dagelijkse caloriebehoefte naarmate onze spiermassa stijgt en is krachttraining de meest effectieve manier op spiermassa te vergroten.
Is het jouw doelstelling om spiermassa te vergroten dan is krachttraining, de juiste voeding en spiermassa meten datgeen wat jij nodig hebt.