Met een weegschaal spiermassa meten. Hoe werkt dit precies?

Laatste update: 06/09/2020.

Je spiermassa meten en bijhouden is voor iedereen interessant. Spieren zijn de motor van ons lichaam, maken ons lichaam sterk, zorgen voor een hogere stofwisseling en verbeteren je lichaamshouding. Kortom, met een weegschaal spiermassa meten is niet alleen voor de actieve sporters die aan krachtraining doen, maar voor iedere persoon die fitter wilt worden.

Wat is spiermassa?

Spiermassa is het gewicht van de spieren in verhouding tot het totale lichaamsgewicht, oftewel het aantal kilo’s spieren in het lichaam. Weegschalen die spiermassa meten berekenen dit vrijwel altijd in percentage. Als het op energieverbruik aankomt, zijn spieren net motoren. Wanneer het lichaam spierweefsel opbouwt, verbrandt het continu energie en vet. Naarmate jouw spiermassa toeneemt, kan jouw lichaam meer calorieën/ energie verbranden. Hierdoor neemt het basaal metabolisme (BMR) toe, wat helpt bij het afvallen.

Voordat we spiermassa meten is het eerst belangrijk om te weten wat spiermassa precies is en waarom het interessant je spiermassa te monitoren. Voor het complete artikel over ‘Wat is spiermassa?’ verwijzen we je naar onze blog.

Waarom spiermassa meten belangrijk is

Onze spieren kunnen worden onderverdeeld in twee typen. Spieren van interne organen (zoals het hart) en skeletspieren. Laatst genoemde kunnen wij vergroten door aan krachttraining te doen. Meer spiermassa betekent dat het lichaam meer energie verbrandt. Het vergroten van de skeletspiermassa ten opzichte van de lichaamsmassa betekent dat er meer energie wordt verbruikt door je lichaam.

Doordat het lichaam meer calorieën verbrand naarmate je spiermassa hoger wordt betekent dit dat je ook meer vet kan verbranden. Wanneer jij van plan bent om fitter te worden is het aan te raden om met een weegschaal spiermassa te meten.

Spiermassa meten, hoe doe je dat?

Hoe weet je wat jouw spiermassa is? Spiermassa meten is enkel mogelijk met een hiervoor geschikte weegschaal. Deze weegschaal berekent niet alleen de spiermassa maar ook de vetmassa, het vochtgehalte, botmassa en meer. Hieruit volgt een complete lichaamsanalyse.

De Zoluko Slimme weegschaal met lichaamsanalyse meet het lichaam op 12 essentiële punten, waaronder je spiermassa en vetpercentage. Zo monitor je jouw vooruitgang eenvoudig met een handige app.

Je spiermassa meten? De richtlijnen voor een gezonde spiermassa

In onderstaande tabel staat het gemiddelde spierpercentage op basis van wetenschappelijke richtlijnen. Hierbij is goed om te vertellen dat er een verschil is tussen geslacht en leeftijd. In tegenstelling tot vrouwen is het genetisch bepaald dat mannen een hoger spierpercentage hebben. Hier houd je slimme weegschaal uiteraard rekening mee.

Geslacht

Leeftijd

Laag

Normaal

Hoog

Zeer hoog

Vrouw

18 – 39

< 24,3 %

24,3 – 30,3 %

30,4 – 35,3 %

≥ 35,4 %

40 – 59

< 24,1 %

24,1 – 30,1 %

30,2 – 35,1 %

≥ 35,2 %

60 – 80

< 23,9 %

23,9 – 29,9 %

30,0 – 34,9 %

≥ 35,0 %

Man

18 – 39

< 33,3 %

33,3 – 39,3 %

39,4 – 44,0 %

≥ 44,1 %

40 – 59

<33,1 %

33,1 – 39,1 %

39,2 – 43,8 %

≥ 43,9 %

60 – 80

< 32,9 %

32,9 – 38,9 %

39,0 – 43,6 %

≥ 43,7 %

Effectief spiermassa opbouwen?

De meest effectieve manier om spiermassa op te bouwen is krachttraining. Ben jij een mannelijke beginnende sporter kan je in het eerste jaar ongeveer 3 tot 5 kilogram spiermassa opbouwen. Voor onze vrouwelijke beginnende sporters ligt dit op gemiddeld 2 tot 3 kilogram. Uiteraard zijn dit algemene richtlijnen en is de hoeveelheid spiermassa dat je opbouwt afhankelijk van meerdere factoren. Een aantal factoren zijn aanleg, de juiste training, stress, voldoende rust en voeding. Met een weegschaal spiermassa meten is een perfect tool om de voortgang te monitoren. Jouw eigen lichaamscoach binnen handbereik.

Kun je spiermassa opbouwen en tegelijk vetpercentage verlagen?

Als laatste willen een fabeltje uit de wereld helpen. Veel mensen denken nog steeds dat vet kan worden omgezet in spier. Alhoewel dit ideaal geweest zou zijn moeten wij je helaas telleurstellen. Vet verliezen en spiermassa opbouwen zijn twee verschillende processen in ons lichaam. Ons advies is om voor jezelf een doel te stellen en te kiezen tussen vetpercentage verlagen of spiermassa verhogen. Besluit je om te focussen op vet verliezen, let er dan op dat je voldoende eiwitten consumeert om je spiermassa in stand te houden. Word je doelstelling spieren versterken dan is de combinatie krachttraining, spiermassa meten en monitoren wat jij moet doen.

Conclusie

Kortom, wil jij accuraat jouw spiermassa meten dan raden wij aan om gebruik te maken van een weegschaal. Ook dien je rekening te houden met een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je jouw persoonlijke doelstelling binnen het gestelde timeframe kan bereiken. In het kort zijn onze spieren de motor van ons lichaam, stijgt onze dagelijkse caloriebehoefte naarmate onze spiermassa stijgt en is krachttraining de meest effectieve manier op spiermassa te vergroten.

Ben jij een actieve sporter of wil jij meer te weten komen over jouw lichaam? Dan adviseren wij de Zoluko Slimme Weegschaal met Lichaamsanalyse. Zo kan jij eenvoudig je spiermassa meten, plus nog 11 andere essentiële lichaamsmetingen. Omdat wij begrijpen dat het soms verwarrend en/of ingewikkeld kan zijn om een lichaamsanalyse goed te lezen ontvang je bij een bestelling een gratis e-book over de 12 lichaamsmetingen cadeau. Bestel vandaag en start maak gebruik van onze persoonlijke lichaamscoach om jouw voortgang te volgen.

GezondheidSpiermassa

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd