Lichaamsanalyse: Wat is caloriebehoefte (BMR - Basal Metabolic Rate)?

Laatste update: 19/08/2020.

Wat wordt bedoeld met caloriebehoefte?

De meetwaarde BMR (Basal Metabolic Rate) is de 'caloriebehoefte' van het lichaam in ruststand. Kortom, de minimale hoeveelheid energie die nodig is om de primaire levensprocessen uit te kunnen voeren.

BMR is belangrijk om te bepalen hoeveel energie iemand per dag nodig heeft. Gemiddeld genomen zorgt BMR voor twee derde van het dagelijkse energieverbruik.

Hoe werkt BMR?

Het energieverbruik door de BMR is te afhankelijk van diverse factoren zoals gewicht, leeftijd, lengte en geslacht. Het energieverbruik wordt beïnvloed door de verdeling vet- en spierweefsel in het lichaam.

Bij het stijgen van de leeftijd krijgen zowel mannen als vrouwen meer vetweefsel en minder spierweefsel. Daarom daalt BMR op hogere leeftijd.

Ook hebben vrouwen gemiddeld 10% meer vetweefsel dan mannen met hetzelfde lichaamsgewicht. Dit verklaart waarom vrouwen een lagere BMR hebben en per dag minder calorieën mogen innemen.

Kan ik met BMR ook mijn totale caloriebehoefte uitrekenen?

Dat kan zeker. De mate van lichamelijke activiteit wordt de PAL-waarde genoemd. PAL staat voor 'Physical Activity Level’. Om je totale energie-verbruik per dag te berekenen moet je de PAL-waarde vermenigvuldigen met de BMR.

Is jouw BMR 1800 kcal, heb je een zittend beroep en sport je twee keer in de week vermenigvuldig je dit cijfer met 1.4. Je totale caloriebehoefte betreft 2.540 kcal.

Onderstaande tabel kan aangehouden worden om je totale caloriebehoefte te berekenen:

Levensijl

PAL-waarde

Inactief: Zittend werk (niet sporten)     

 1,2

Licht actief: Zittend werk (1-3 keer per week sporten)      

 1.4 - 1.5

Gemiddeld actief: Zittend werk (3-5 keer per week sporten)

 1.6 - 1.7

Actief: Staand werk (4-7 keer per week sporten)

 1.8 – 1.9

Zeer actief: Zwaar werk (meerdere keren per dag sporten)

 2.0 – 2.4

Meer te weten komen over de lichaamsanalyse?

Wil jij weten welke lichaamsanalyses Zoluko Slimme Weegschaal analyseert, hoe deze metingen berekent worden en wat iedere meting vertelt over jouw lichaam? Lees dan onze blogs over lichaamsanalyse:

 

GezondheidOverigSpiermassaVetpercentage

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd