Is mijn BMI gezond? Wat is mijn BMI?

Om er achter te komen of jouw BMI gezond is dien je eerst te weten voor wie de meting bedoeld is, wat de voor- & nadelen zijn en welke stappen jij kunt nemen om de waarde van je BMI gezond te krijgen.

In ons artikel over ‘Welke metingen verricht een weegschaal met lichaamsanalyse?’ leer je meer over diverse essentiële lichaamsmetingen.

Wat meet je met BMI?

BMI staat voor Body Mass Index, een meetwaarde die veel gebruikt wordt naast lichaamsgewicht. In tegenstelling tot lichaamsgewicht houdt BMI rekening met de lengte van een persoon.

BMI bepaalt dus of je overgewicht, normaal gewicht of ondergewicht hebt voor jouw lengte. De meetwaarde BMI is vooral interessant wanneer je bewust bezig bent met afvallen of aankomen in gewicht.

Voor wie is BMI bedoeld?

De BMI is oorspronkelijk bedoeld om statistieken over grote groepen mensen te berekenen, niet om te bepalen of een individu te zwaar of te licht is.

In de dagelijkse praktijk is het een eenvoudig hulpmiddel om te bekijken of je BMI gezond is door de verhouding te meten tussen je lengte en je gewicht.

De BMI geldt alleen voor volwassenen en is dus niet geschikt voor kinderen. Voor personen onder de 18 jaar is het niet mogelijk om te meten of je BMI gezond is.

Bovendien is de meting is onbetrouwbaar bij een grotere afwijking van het ‘standaard’ lichaam. Een zeer gespierd iemand zal volgens de BMI vaak overgewicht hebben.

Dit komt omdat spieren nou eenmaal veel wegen en de BMI daar geen rekening mee houdt. De BMI kijkt ook niet naar verschillen in lichaamsbouw.


Hoe bereken ik mijn BMI?

Met een formule kun je zelf uitrekenen of je BMI gezond is. Door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in meters in het kwadraat, krijg je de Body Mass Index (BMI).

Dus gewicht in kg : (lengte x lengte) = BMI score.

Zie onderstaand rekenvoorbeeld van iemand van 75kg met een lengte van 1,80m.

BMI = gewicht in kg = 75 = 75 = 23,14 = Gezond BMI score
lengte x lengte 1,80 x 1,80 = 3,24


Een eenvoudiger alternatief is een meting via Slimme Weegschaal. Iedere lichaamsanalyse meet jouw lichaam op 12 essentiële punten en geeft nauwkeurig aan of je BMI gezond is.

Hoe ziet een BMI lichaamsmeting eruit?

De meting levert een getal op dat aangeeft of je ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht hebt of zelfs zwaar overgewicht hebt.

Afhankelijk van de uitkomst word je ingedeeld in één van de BMI-kaders. Is de meting tussen de 18,5 en 24,9 dan is jouw BMI gezond.

Is mijn BMI gezond? Wat is mijn BMI? - BMI score

Echter is het verstandig om op basis van dit getal nog niet te snel conclusies over je gezondheid te trekken.

BMI is op individueel niveau niet heel betrouwbaar. Waarom dat zo is en wat je kan doen om meer inzicht te krijgen in je vetpercentage zullen we nader toelichten.

Waarom kan een BMI-meting onnauwkeurig zijn?

Voor mensen met een gemiddelde lengte die niet veel bewegen is de BMI een goede meetgraad. Je kunt dus stellen dat BMI een meetmethode is om eenvoudig grote groepen personen te meten.

Er is een grote variatie in lichaamstypen. Bij veel mensen geeft de meting geen nauwkeurige indicatie van het percentage lichaamsvet, waardoor je BMI gezond kan zijn terwijl je eigenlijk een te hoog of te laag vetpercentage hebt.

Lange mensen zijn bijvoorbeeld verhoudingsgewijs dunner ten opzichte van hun lengte dan kleinere mensen. De BMI van kleinere mensen is daarom in verhouding hoger dan hun daadwerkelijke percentage lichaamsvet rechtvaardigt.

Op basis van hun meting zouden ze te zwaar zijn en geen gezond BMI hebben, terwijl ze dat niet zijn.

De ‘Body Mass Index’ houdt ook geen rekening met spieren. Spieren zijn namelijk zwaarder dan vet.

Theoretisch gezien kan een bodybuilder als ‘zwaar overgewicht’ worden gezien, terwijl hij een zeer laag vetpercentage heeft. Een bodybuilder zal dus geen gezond BMI hebben.

Stel dat je besluit om aan krachttraining te doen. Misschien verlies je vet, maar je BMI verandert niet.

Dit komt omdat jouw BMI niet vertelt dat je spierweefsel hebt opgebouwd. Wanneer het lijkt alsof er geen vooruitgang wordt geboekt, kan dat heel demotiverend zijn.

Om te kunnen beoordelen of je een gezond gewicht hebt, moet je meer kunnen meten dan alleen jouw BMI. In onze blog 'Welke metingen verricht een weegschaal met lichaamsanalyse?' leggen wij uit welke lichaamsmetingen er zijn.

Zijn er alternatieven voor BMI?

Tot slot zijn er alternatieve mogelijkheden om een goede lichaamsanalyse uit te voeren die beter werken dan enkel meten of je BMI gezond is.

Een accurate weegschaal met lichaamsanalyse meet bijvoorbeeld alle essentiële lichaamsmetingen, waardoor je een veel beter beeld krijgt over de gezondheid van jouw lichaam.

Daarnaast bestaan er alternatieve mogelijkheden zoals het berekenen van de buikomvang of het vetpercentage.

Conclusie

Kortom, BMI is een interessante meetgraad om grote groepen personen te meten, maar vertelt weinig over de individuele persoon.

Er is meer nodig voor een goede lichaamsanalyse. Denk hierbij een meting van het vetpercentage en spiermassa.

Wil je niet alleen weten of je BMI gezond is, maar wil jij jouw eigen persoonlijke lichaamscoach? Kies dat voor de Slimme weegschaal met lichaamsanalyse.

Omdat wij begrijpen dat het soms verwarrend en/of ingewikkeld kan zijn om een lichaamsanalyse goed te lezen ontvang je bij een bestelling een gratis e-book over de 12 lichaamsmetingen cadeau. Kom vandaag in actie en behaal al jouw sportieve doelstellingen!

Meer te weten komen over de lichaamsanalyse?

Wil jij weten welke lichaamsanalyses Slimme Weegschaal analyseert, hoe deze metingen berekent worden en wat iedere meting vertelt over jouw lichaam? Lees dan onze blogs over lichaamsanalyse:


(Dit artikel is geschreven door Zoluko en wordt gesponsord door: fitnessartikelen.startbeurs.nl)

GezondheidOverigSpiermassaVetpercentage

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd