Zoluko sportblog - Wat is eiwitgehalte?

Eiwitgehalte is een belangrijke meting voor sporters

Het eiwitgehalte, in het Engels ‘Protein Mass’ genoemd, is een belangrijke meting voor sporters. Eiwit is één van de drie macronutriënten die wij dagelijks consumeren en draagt bij aan het behoud en herstel van onze spieren.

Eiwit is een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam, waarbij ons eiwitgehalte goed is voor ongeveer 12-20% van onze totale massa. Het merendeel van de eiwitten zit in de spiercellen opgeslagen.

Maar hoe werkt dit precies?

Een laag of hoog eiwitgehalte

Wat vertelt een laag of hoog eiwitgehalte ons precies? Een tekort of gebrek aan eiwitten kan over het algemeen in verband worden gebracht met een toename aan lichaamsvet.

Bovendien is er een verband tussen eiwitgehalte en spiermassa. Uit studies is gebleken dat circa 40% van ons lichaamsgewicht bestaat uit spieren. 12-20% van onze totale massa bestaat uit spiereiwit.

Is jouw eiwitgehalte hoog en boven de 20%? Dan kunnen we stellen dat je bovengemiddeld gespierd bent.

Eiwitpercentage in het lichaam

Het eiwitpercentage in ons lichaam is zelf lastig uit te rekenen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig handige producten voor een marktconforme prijs.

Een voorbeeld hiervan is een slimme weegschaal met bodyanalyse. De techniek is inmiddels ver gevorderd, waardoor je binnen enkele seconden een volledige lichaamsmeting op de app ontvangt.

Wat vertelt het percentage mij precies?

De weegschaal met bodyanalyse houdt de hoeveelheid proteïne in het lichaam bij.

Een tekort aan eiwitten kan, zoals beschreven, worden gekoppeld aan een toename van lichaamsvet.

Slimme weegschaal met bodyanalyse - lichaamsmeting eiwitgehalte

Het eiwitpercentage in ons lichaam is voor mannen en vrouwen identiek. Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen het eiwitgehalte en de spiermassa van een individu. Geslacht speelt hier geen rol.

Leeftijd daarentegen heeft wel effect op het eiwitpercentage in ons lichaam.

Welk effect heeft leeftijd op jouw eiwitgehalte?

Naarmate we ouder worden veranderd ons lichaam geleidelijk. Hoe dit proces exact werkt lichten wij graag toe in een apart artikel.

De basis is echter als volgt: De toenemende leeftijd zorgt ervoor dat er anabole resistentie toetreedt. Dit houdt in dat we meer eiwitten en beweging (of krachttraining) nodig hebben om spieronderhoud en spiergroei te stimuleren.

Waar een jongvolwassene voldoende heeft aan 0,80-1,00 eiwitten per KG lichaamsgewicht geldt voor ouderen een verhoogt aanbevolen eiwitinname van 1,00-1,20 per KG.

Waarom is eiwitgehalte een belangrijk meetinstrument?

Nu we begrijpen wat het eiwitpercentage in ons lichaam inhoud kunnen we de ‘waarom’ vraag nader toelichten.

Het eiwitgehalte is een nuttige indicator omdat het ons laat zien hoe gezond het eiwitpercentage in ons lichaam is in tegenstelling tot het totale gewicht.

Helaas kunnen we dit niet meten door enkel in de spiegel te kijken. Toch is het voor veel lezers belangrijk om op een gezonde manier oud te worden.

Om je verder op weg te helpen hebben wij onderzocht welke weegschaal het beste aansluit op onze algemene behoeften. 

Zoluko Keuze Tip - Eiwitgehalte - Eiwitpercentage in lichaam - Slimme weegschaal met bodyanalyse

De Zoluko keuze tip is de Levanda weegschaal met bodyanalyse.

Naast eiwitgehalte scant een weegschaal met bodyanalyse tot wel 12 essentiële lichaamsmetingen waaronder spiermassa, BMI, vetpercentage, caloriebehoefte en meer.

Bestel de Levanda Slimme weegschaal en kom deze week nog meer te weten over jouw lichaam.

Wanneer is eiwitgehalte belangrijk om te meten?

Ben jij een actieve krachtsporter met als doel spiermassa vergroten? Of probeer je juist vet te verbranden door meer te bewegen of sporten?

In beiden gevallen kan het meten van jouw eiwitgehalte een positief effect hebben op het behalen van jouw persoonlijke doelstelling.

Alleen op de weegschaal staan en het lichaamsgewicht aflezen zegt helaas niet veel. Zo kan een krachtsporter vetverliezen, maar doordat er spiermassa wordt opgebouwd blijft de krachtsporter hetzelfde gewicht, of wordt hij zelfs zwaarder.

Wijzigingen in spiermassa, eiwitgehalte en vetpercentage geven een duidelijke indicatie of je op de goede weg bent.

Een weegschaal met bodyanalyse die al het rekenwerk voor jou doet? Bij bol.com schaf je een goede slimme weegschaal aan voor minder dan 30 Euro.

Je betaalt geen verzendkosten en de weegschaal kan kosteloos geretourneerd worden binnen 30 dagen wanneer je niet tevreden bent.

Bestel vandaag nog en leer jouw lichaam ook van binnen kennen.

Slimme weegschaal met bodyanalyse - eiwitgehalte - lichaamsmeting

Meer te weten komen over een bodyanalyse met weegschaal?

Lees onze blogs over bodyanalyse met weegschaal als je meer te weten wilt komen lichaamsanalyse werkt:

(Dit artikel wordt gesponsord door: fitnessen.eigenstart.nl)

GezondheidOverigSpiermassaVetpercentage

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd