Lichaamsanalyse: Wat is metabolische leeftijd (Body age)?

Laatste update: 08/09/2020.

Mijn metabolische leeftijd?

‘Body age’, in het Nederlands ook wel metabolische leeftijd genoemd, is een berekening die ons het verteld hoe oud ons lichaam van binnen is. De lichaamsleeftijd wordt berekend op basis van het basaal metabolisme. Voor meer informatie over het basaal metabolisme verwijzen wij je naar het hoofdstuk over caloriebehoefte.

Kortom, de leeftijd van het lichaam is een maat voor de fysieke conditie van een persoon die boven of onder de werkelijke leeftijd ligt. Met andere woorden is het criterium om de conditie van het lichaam te beoordelen.

Hoe word je metabolische leeftijd berekend?

Je metabolische leeftijd geeft de leeftijd van jouw lichaam en wordt dus bepaald door je basaal metabolisme (BMR): het aantal calorieën dat nodig is om je lichaam te laten functioneren zonder enige inspanning. Je BMR wordt bepaald door o.a. je (daadwerkelijke) leeftijd, geslacht, spiermassa.

Simpel gezegd geeft je metabole leeftijdsberekening je een idee van hoe oud je van binnen bent. Je wilt natuurlijk een metabolische leeftijd die onder je werkelijke leeftijd is. Is deze hoger? Dan is dat een teken om iets aan je stofwisseling te doen. Een goede manier is door je spiermassa op te bouwen: hierdoor gaat je lichaam meer calorieën verbranden.

Waarom is het dit een belangrijk meet instrument?

De metabolische leeftijd is een nuttige indicator omdat het ons laat zien hoe gezond we zijn op manieren die niet zichtbaar zijn als je in een spiegel kijkt. Ook kunnen we op basis van deze informatie bepalen wat ons lichaam nodig heeft en hoe we gezond kunnen blijven.

Meer te weten komen over de lichaamsanalyse?

Wil jij weten welke lichaamsanalyses Zoluko Slimme Weegschaal analyseert, hoe deze metingen berekent worden en wat iedere meting vertelt over jouw lichaam? Lees dan onze blogs over lichaamsanalyse:

Lichaamsanalyse

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd