Metabolische leeftijd - Wat is jouw metabole leeftijd?

Lichaamsleeftijd, ook wel metabolische leeftijd genoemd, is een berekening die ons verteld hoe oud ons lichaam van binnen is.

De lichaamsleeftijd wordt berekend op basis van het basaal metabolisme en is afhankelijk van een aantal specifieke factoren.

In dit artikel lichten we toe wat metabolische leeftijd precies is, hoe je zelf jouw metabole leeftijd kunt berekenen en welke alternatieve mogelijkheid er is waarmee je jouw metabolische leeftijd en andere lichaamsanalyses eenvoudig kunt uitvoeren.

Wat is metabolische leeftijd?

Voordat we dieper in de berekenmethode en diverse factoren duiken is het belangrijk om eerst antwoord te krijgen op de vraag: wat is metabolische leeftijd?

De metabolische leeftijd, ook wel metabolisme leeftijd of metabole leeftijd genoemd, is een berekening die jou de mogelijkheid biedt om de fysieke conditie van het lichaam te vergelijken met jouw daadwerkelijke kalenderleeftijd.

Is jouw metabolische leeftijd lager dan je daadwerkelijke leeftijd op je paspoort dan kunnen we stellen dat je conditioneel gezond bent.

Scoor je minder goed en is je metabolische leeftijd hoger dan je daadwerkelijke leeftijd? Dan is het tijd om hier aan te werken.

Bovendien vergroot je de kans op bepaalde gezondheidsrisico’s zoals diabetes type 2 en hart- & vaatziekte aanzienlijk.

Waarom is metabole leeftijd een belangrijk meetinstrument?

Nu we begrijpen wat de metabolische leeftijd is kunnen we de ‘waarom’ vraag nader toelichten.

De metabole leeftijd is een nuttige indicator omdat het ons laat zien hoe gezond we zijn op manieren die niet zichtbaar zijn als je in een spiegel kijkt.

Ook kunnen we op basis van deze informatie bepalen wat ons lichaam nodig heeft en hoe we gezond kunnen blijven.

Het vervolg van dit artikel bestaat uit de wijze waarop je jouw metabolische leeftijd berekenen kan. Liever een slimme weegschaal die al het rekenwerk voor jou doet? Bij bol.com schaf je een goede slimme weegschaal met app aan voor minder dan 30 Euro.

Je betaalt geen verzendkosten en de weegschaal kan kosteloos geretourneerd worden binnen 30 dagen wanneer je niet tevreden bent.

Biologische of metabolische leeftijd

Op het internet, artikelen of boeken kan je ook de term biologische leeftijd tegenkomen. Dit betekent hetzelfde als metabolische leeftijd.

Om dit artikel zo duidelijk mogelijk te houden benoemen wij enkel de term metabolisme of metabolische leeftijd.

Kom je elders de term biologische leeftijd tegen dan kun je er van uitgaan dat er over hetzelfde onderwerp wordt geschreven.

Welke factoren hebben invloed op je metabolische leeftijd?

Ieder mens is uniek waardoor het vrijwel onmogelijk is om iedere volwassene op dezelfde manier te meten. Dit geldt ook voor de metabolische leeftijd.

De volgende vijf belangrijke factoren kunnen invloed hebben op de metabolische leeftijd:

1. Leeftijd

Naarmate we ouder worden neemt het aantal calorieën dat we verbranden in ruststand af. We hebben het hier over onze kalenderleeftijd (en dus niet je metabolische leeftijd).

Na ons 25e levensjaar zal ons metabolisme geleidelijk en langzaam afnemen naarmate we ouder worden. Het is daarom belangrijk om goed op onze voeding te letten en regelmatig te bewegen.

2. Geslacht

Het geslacht is van invloed op de stofwisseling en de metabolisme in ruststand. Vrouwen beschikken procentueel gezien over meer vetweefsel dan mannen, wat resulteert in een afwijkende stofwisseling tussen beide geslachten.

3. Spierweefsel

Onze spieren verbranden meer calorieën dan opgeslagen vetweefsel. Ook in ruststand. Uit onderzoek is gebleken dat spierweefsel tot wel 10x meer calorieën verbrandt dan vetweefsel. Dit is ook de reden dat vrouwen gemiddeld een lagere metabolisme hebben.

Kortom, regelmatig aan krachttraining doen verhoogt de spiermassa, wat vervolgens ervoor zorgt dat je metabolisme in ruststand stijgt. Dit heeft vervolgens impact op jouw metabolische leeftijd.

4. Ziekte en/of medicijngebruik

Wij hopen dat dit punt niet voor jou van toepassing is, want helaas kunnen ziekte en medicijngebruik invloed hebben om jouw metabolisme en daardoor dus ook op jouw metabolische leeftijd.

Hetzelfde geldt voor mentale factoren zoals een trauma of stress. Het is goed mogelijk dat jouw lichaam zich defensief opstelt, een zo gehete spaarstand, waardoor je in rust minder zult verbranden.

5. Erfelijke factoren

Ten slotte kun je te maken hebben met bepaalde erfelijke factoren waar je helaas geen invloed op kunt uitoefenen. Dit geldt slechts voor een zeer klein percentage van de volwassene, maar aangezien dit van invloed kan zijn op jouw metabolische leeftijd benoemen wij dit punt toch.


Eenvoudig jouw metabolische leeftijd meten en vergelijken

Voordat we toelichten hoe je jouw basale metabolisme in ruststand kunt berekenen is het goed om te weten dat er eenvoudige mogelijkheden zijn waarbij je niet zelf hoeft te rekenen.

Wil je meer te weten komen over je gezondheid, gewicht en lichaam dan adviseren gebruik te maken van een slimme weegschaal.

Met bijbehorende app vergelijkt de weegschaal eenvoudig jouw metabolische leeftijd met andere leeftijdsgenoten.

Metabolische leeftijd tabel 0 – metabole leeftijd berekenen – metabolisme leeftijd

Een slimme weegschaal beschikt over hoge kwaliteit sensoren, waardoor een uiterst nauwkeurige lichaamsmeting is gegarandeerd.

Naast metabolische leeftijd scant een slimme weegschaal tot wel 12 essentiële lichaamsmetingen waaronder BMI, vetpercentage, spiermassa, caloriebehoefte en meer.

Zoluko Keuze Tip - slimme weegschaal metabolische leeftijd
De Zoluko keuze tip is de Levanda slimme weegschaal. Bestel de Levanda Slimme weegschaal via bol.com en kom deze week nog meer te weten over jouw lichaam.

Zelf je metabolische leeftijd berekenen?

Uiteraard beschik je ook over de mogelijkheid je metabole leeftijd te berekenen. Deze rekensom bestaat uit twee onderdelen: Allereerst berekenen we de caloriebehoefte van het lichaam in ruststand, het basaal metabolisme.

Vervolgens bepalen we de activiteiten-waarde om op de metabolische caloriebehoefte van het lichaam uit te komen. Dit klinkt ingewikkeld maar schrik niet, de rekenmethode is prima uit te rekenen volgens de voorbeelden die we je zullen geven.

Basaal metabolisme

Ons lichaam werkt 24 uur per dag en 7 dagen per week. Tijdens je slaap en/of rust werken je hersenen, hart, organen, zenuwstelsel en spijsvertering door.

Hierdoor blijven we gewoon ademen in ruststand en herstelt ons lichaam onder andere de huid en spieren.

Voor alle processen die ervoor zorgen dat ons lichaam gezond en vitaal blijft is energie nodig. Het basaal metabolisme gebruikt ongeveer 70% van alle calorieën die we dagelijks binnen krijgen.

Op basis van de algemene richtlijnen van het Voedingcentrum ziet de tabel er als volgt uit:

Metabolische leeftijd tabel 1 – metabole leeftijd berekenen – metabolisme leeftijd

Metabolische leeftijd berekenen

Een preciezere methode om je metabolische leeftijd te berekenen is door gebruikt te maken van een formule waarbij rekening gehouden wordt met het geslacht, gewicht, lengte en leeftijd.

Hierdoor krijg je een nauwkeurigere meting van het basaal metabolisme (het benodigde aantal calorieën in ruststand), waarna we simpel je metabolische leeftijd kunnen berekenen. De formule lichten we toe in onderstaande tabel:

Metabolische leeftijd tabel 2 – metabole leeftijd berekenen – metabolisme leeftijd

Dankzij bovenstaande formule heb je eenvoudig je basaal metabolisme berekend en weet je precies hoeveel calorieën jouw lichaam nodig heeft in ruststand.

De uitkomst van het basaal metabolisme is interessant om te weten, maar in de praktijk zullen we eigenlijk nooit in een dag in volledige ruststand verblijven.

Activiteitenwaarde

We zijn inmiddels bij het laatste onderdeel aangekomen voor het berekenen van je metabolische leeftijd. We weten inmiddels het basaal metabolisme in ruststand en willen nu berekenen wat je daadwerkelijke dagelijkse caloriebehoefte is.

Doordat iedere volwassene op een andere manier zijn dag doorbrengt is er een activiteitenwaarde bepaald die helpt bij het bepalen van het juiste aantal calorieën.

Ons lichaam verbrandt natuurlijk minder calorieën wanneer je en zittend beroep hebt en ’s avonds op de bank zit en tv kijkt, waarbij iemand met een fysiek beroep of iemand die veel sport meer calorieën nodig heeft.

Kortom, jouw persoonlijke activiteiten bepalen het aantal calorieën die jij dagelijks nodig hebt.

Deze waarde is laag als je weinig activiteiten uitvoert en is hoog wanneer je een actief leven leidt. Via onderstaande tabel kun je zelf jouw activiteiten-waarde bepalen:

Metabolische leeftijd tabel 3 – metabole leeftijd berekenen – metabolisme leeftijd

Nu je de activiteitenwaarde hebt bepaald kunnen we dit vermenigvuldigen met de uitkomst van jouw basaal metabolisme.

De uitkomsten van de formule zijn een momentopname en kan regelmatig veranderen wanneer je bijvoorbeeld aankomt of juist afvalt, maar ook wanneer je jouw dagelijkse activiteiten aanpast.

Probeer de variabelen gewicht en activiteitenwaarde maar eens te wijzigen en je zult zien dat dit significante verschillen kan opleveren.

Conclusie

Je metabolische leeftijd geeft de leeftijd van jouw lichaam en wordt dus bepaald door je basaal metabolisme: het aantal calorieën dat nodig is om je lichaam te laten functioneren zonder enige inspanning. Je basaal metabolisme wordt bepaald door je (daadwerkelijke) leeftijd, geslacht, spiermassa.

Simpel gezegd geeft je metabole leeftijdsberekening een idee hoe oud je van binnen bent. Je wilt natuurlijk een metabolische leeftijd die onder je werkelijke leeftijd is.

Is deze hoger? Dan is dat een teken om iets aan je stofwisseling te doen. Een goede manier is door je spiermassa op te bouwen: hierdoor gaat je lichaam meer calorieën verbranden.

Het nadeel van deze rekenmethode is dat je het lastig te vergelijken is. Om die reden is het verstandiger om gebruik te maken van een slimme weegschaal.

De oplossing: Een slimme weegschaal met app

Metabolische leeftijd tabel 4 – metabole leeftijd berekenen – metabolisme leeftijd

Een slimme weegschaal meet jouw metabolisme leeftijd en nog tien andere metingen in slechts enkele seconden. Wil jij gezond door het leven en meer te weten komen over jouw lichaam? Wacht dan niet langer en maak gebruik van één van deze fantastische slimme weegschalen.

Maak je al gebruik van een slimme weegschaal? Laat ons weten via een reactie of je hoger of lager scoort dan jouw kalenderleeftijd.

Geef je lichaam de tijd van zijn leven met Zoluko Lifestyle Coaching!

Benieuwd hoe je de klok kunt terugdraaien en je lichaam van binnenuit kunt verjongen? Zoluko Lifestyle Coaching biedt jou de kennis, tools en ondersteuning om je metabolische leeftijd te verlagen. Met onze persoonlijke begeleiding en bewezen methodes ontdek je hoe je door de juiste balans in voeding, beweging en levensstijl niet alleen fitter wordt, maar je lichaam ook daadwerkelijk 'jonger' kunt maken. Ga samen met ons de uitdaging aan en ervaar hoe het voelt om je jonger te voelen dan ooit tevoren.

Maak nu de stap naar een jeugdiger jij!

Lees onze blogs over lichaamsanalyse als je meer te weten wilt komen over jouw lichaam:


(Dit artikel wordt gesponsord door: sport-fitness.beginthier.nl)

Gezondheid

1 reactie

MN

Mijn echte leefdtijd is 69 mijn metabolische leeftijd is 37

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd