Hoe werkt een slimme weegschaal met lichaamsanalyse?

Laatste update: 09/03/2021.

In dit artikel leggen wij uit hoe een slimme weegschaal met lichaamsanalyse werkt, voor wie een lichaamsanalyse geschikt is en wat je kan doen zodat jouw slimme weegschaal een zo accuraat mogelijke meting geeft.

Hoe werkt een slimme weegschaal?

De technologie achter een slimme weegschaal heet bio-impedantie en kunnen we het beste uitleggen in de vorm van Jip & Janneke taal. Het menselijk lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit spieren, vet, vocht en botten welke elektriciteit verschillend geleiden. Bij een complete lichaamsanalyse stuurt de slimme weegschaal een klein niet voelbaar stroomschokje via de blote voeten door je lichaam. Binnen slechts enkele seconden analyseert de weegschaal je lichaamssamenstelling, waarna de resultaten via een rekenmodel worden omgezet tot meetresultaten.

Gedurende de dag wijzigt de lichaamssamenstelling door onder andere je voeding, ontlasting en vocht (hoeveel heb je gedronken en gezweet). Om een lichaamsmeting met een slimme weegschaal zo accuraat mogelijk te analyseren is het goed om met de volgende factoren rekening te houden.

Is jouw lichaam voldoende gehydrateerd?

Voor een lichaamsanalyse met een slimme weegschaal is het belangrijk om goed gehydrateerd te zijn als je jouw vetpercentage accuraat wilt meten. Volgens diverse onderzoeken kan uitdroging ervoor zorgen dat er een lagere spiermassa wordt gemeten, waardoor jouw vetpercentagemeting hoger is dan de werkelijkheid. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende gedronken hebt.

Ik meet altijd op de sportschool, kan dat?

Wat wij veelal zien en horen is dat men na intensief te hebben gesport op een slimme weegschaal gaat staan voor een lichaamsanalyse. Bij intensief sporten verlies je veel lichaamsvocht in de vorm van zweet. Dit betekent dat je lichaam gedehydrateerd (uitgedroogd) is, waardoor meetresultaten niet accuraat zullen zijn.

Voltooi de analyse zonder kleding

Het lijkt vanzelfsprekend dat een goede lichaamsanalyse gemeten wordt in je ondergoed, zonder kleding aan. Toch willen wij graag benadrukken dat kleding de geleiding kan verstoren. Kledingstukken gemaakt van stoffen zoals polyamide, acryl en wol zullen sneller elektrisch laden. Daarnaast heeft het dragen van sokken, ongewassen vieze voeten of een stoffige slimme weegschaal allemaal effect op de resultaten en zijn ten zeerste af te raden voor een goede analyse.

Is een slimme weegschaal voor iedereen geschikt?

De Zoluko Slimme Weegschaal met Lichaamsanalyse is niet geschikt en/of minder geschikt voor bepaalde personen of groepen mensen. De weegschaal is:

  • Niet geschikt voor zwangere vrouwen.
  • Niet geschikt voor personen met een pacemaker of ander medisch implantaat.
  • Niet bedoeld voor jonge individuen onder de 18 jaar die nog groeien. De berekeningen van de weegschaal zijn bedoeld voor volwassenen.
  • Niet bedoeld voor het diagnosticeren, behandelen of voorkomen van ziekten of medische aandoeningen. Het mag alleen puur als referentie worden gebruikt. Vraag altijd advies aan een gekwalificeerde medische professional voordat je wijzigingen aanbrengt in een training of voeding.

Voor meer informatie omtrent de Zoluko slimme weegschaal verwijzen wij je graag naar onze FAQ-pagina.

Hoe verbeter ik de meting van een slimme weegschaal?

Voordat je op de slimme weegschaal gaat staan om jouw lichaam te leren kennen is het goed om op een aantal punten te letten:

1. Start de dag met een lichaamsanalyse

Een uiterst nauwkeurige lichaamsanalyse doe je ’s ochtends. De analyse doe je zodra je bent opgestaan en naar het toilet bent geweest. Zorg er echter wel eerst voor dat je voldoende gehydrateerd bent. De hoeveelheid vocht in je lichaam heeft namelijk invloed op de uitslag. Het zou kunnen leiden tot een onjuiste schatting van je vetpercentage. Daarnaast heeft de dagelijkse hoeveelheid voeding ook invloed op de meting.

2. Plaats de weegschaal op een vlakke en harde ondergrond

Voor een correcte meting is het belangrijk om de weegschaal op een vlakke en harde ondervloer te plaatsen. Denk hierbij aan laminaat, tegels, parket of een andere harde ondergrond.

3. Een lichaamsanalyse doe je op blote voeten

Bij een lichaamsmeting stuurt Zoluko slimme weegschaal een zeer klein elektrisch stroomdeeltje door je lichaam. Omdat vet, spieren en ander weefsel elektriciteit verschillend geleiden, kan de weegschaal op basis daarvan een precieze lichaamsvet berekening maken. Dit kan alleen op blote voeten.

4. Maak verbinding met de bijbehorende app

De app vraagt om de basisinformatie geslacht, leeftijd en lengte om een uiterst nauwkeurige lichaamsanalyse te meten. Zonder deze gegevens is een slimme weegschaal niet in staat om alle 12 lichaamsmetingen te voltooien. Indien je niet graag je persoonlijke informatie wilt delen met de app adviseren wij om geboortedatum 1 januari aan te houden in combinatie met je geboortejaar.

Conclusie

Kortom, voor een nauwkeurige analyse met een slimme weegschaal adviseren wij altijd hetzelfde moment van de dag te meten. Bij voorkeur in de ochtend na een toiletbezoek en nadat je voldoende gehydrateerd bent. Op deze manier ben jij uitstekend in staat om metingen met elkaar te vergelijken en je voortgang te monitoren.

Hoe werkt een slimme weegschaal met lichaamsanalyse?

Wil jij ook meer te weten komen over jouw lichaam en ben jij op zoek naar een persoonlijke lichaamscoach binnen handbereik? Bestel dan onze Zoluko slimme weegschaal met lichaamsanalyse en ontvang een gratis e-boek met uitleg over alle lichaamsmetingen. Waar wacht je op?

GezondheidOverig

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd