Wat is visceraal vet? En hoe kan je jouw visceraal vet verlagen?

Wil je meer te weten komen over visceraal vet? Dan ben je op het juiste adres. In dit artikel geven wij antwoord op de volgende vragen: Wat is visceraal vet en waarom is te veel visceraal vet ongezond?

Ook kom je te weten hoe je jouw visceraal vet kunt meten met een slimme weegschaal. En nog interessanter hoe je dit type viscerale vet kunt verbranden.

Kortom, een informatief artikel waar je enorm veel relevante kennis op doet om gezonder en fitter door het leven te gaan.

Visceraal vet, wat is dat precies?

De meetwaarde visceraal vetpercentage (visceral fat percentage) is de hoeveelheid visceraal vet in het lichaam. In tegenstelling tot de meting vetpercentage meet visceraal vet enkel de hoeveelheid vet dat om de organen in de buik zit.

Het is overigens gezond om wat visceraal vet te hebben, maar een te hoog gehalte aan dit type vet kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.

Om die reden is de meting van het visceraal vetpercentage één van de belangrijkste metingen van het lichaam.

In tegenstelling tot ‘normaal’ vet is visceraal vet dieper opgeslagen in de huid. Het viscerale vet bevindt zich vooral rondom belangrijke organen zoals de lever, alvleesklier en nieren.

Het viscerale vet beschermt onze organen en zorgt er onder andere voor dat jouw organen elkaar niet kunnen raken.


Waarom is te veel visceraal vet ongezond?

Een teveel aan visceraal vet kan tot ontstekingen en hoge bloeddruk leiden, waardoor de kans op gezondheidsproblemen toeneemt.

Daarnaast kan een hoog niveau aan visceraal vet ook van invloed zijn op je gevoeligheid voor insuline. Dit betekent dat het op latere leeftijd kan leiden tot diabetes type 2.

Een te hoog waarde visceraal vet kan dus leiden tot de volgende aandoeningen:

  • Hart- en vaatziekten
  • Een hoog cholesterol
  • Diabetes type 2
  • Insuline resistentie
  • Dyslipidemie
  • Alzheimer
  • Borst- & darmkanker
Visceraal vet om organen - Visceraal vet tabel

Hoe ontstaat visceraal vet?

Er spelen diverse factoren een rol bij het ontwikkelen van visceraal vet die verder gaan dan jouw eetgedrag. Hierdoor zal de ene persoon sneller visceraal vet krijgen dan de ander.

De niet-beïnvloedbare factoren die invloed hebben op visceraal vet zijn de volgende:

  • Genen
  • Hormonen
  • Leeftijd
  • Gewicht bij de geboorte

Daarnaast zijn er nog een tweetal beïnvloedbare factoren, namelijk:

  • Dieet
  • Drankgebruik

Hoe kan ik mijn visceraal vet meten?

Het is natuurlijk interessant om te weten wat visceraal vet is en hoe dit type vet ontstaat. Maar nog interessanter is: wat is jouw visceraal vetpercentage?

De eerste methode is het berekenen van jouw middelomtrek. Dit doen we door middel van een eenvoudige visceraal vet tabel.

Deze algemene rekenmethode laat zien wanneer de omtrek van jouw middel binnen gezonde marges valt. Echter zegt deze methode verder niets over het percentage visceraal vet.

De visceraal vet tabel

Tabel visceraal vet waarde

Waarden: Visceraal vet tabel

De beste methode om jouw viscerale vet te meten is door middel van een slimme weegschaal met lichaamsanalyse. De weegschaal berekent jouw visceraal vet binnen enkele seconden.

Een slimme weegschaal is tegenwoordig zeer accuraat en meet naast gewicht nog zo’n 12 andere metingen waaronder je BMI, vetpercentage en spiermassa.

Tegenwoordig is een slimme weegschaal met lichaamsanalyse via bol.com te verkrijgen voor ongeveer 30 Euro.

En het grootste voordeel is: je krijgt jouw slimme weegschaal gratis thuisbezorgd en je hebt 30 dagen bedenktijd. Is de weegschaal toch niet wat je zoekt? Dan kan je het product kosteloos retourneren.

7 tips om visceraal vet te verliezen:

Met onderstaande eenvoudige tips kan je ervoor zorgen dat jouw viscerale vet kunt verbranden. Hierbij werk je aan een fit en gezond lichaam.

Eet minder ongezond voedsel

Visceraal vet neemt niet toe wanneer je een dag minder gezond eet, maar de basis moet gezonde voeding zijn. Eet jij regelmatig fastfood? Of worden er iedere avond meerdere snacks geopend? Dan is de kans groot dat je te veel visceraal vet hebt.

Vermijd transvetten

Transvetten zijn plantaardige vetten die in fabrieksprocessen verhard zijn. Dit type vet komt veel voor in fastfood, gefrituurde snacks, gebak en lang houdbare producten in de supermarkt.

Transvet is gelinkt aan bijvoorbeeld ontstekingen, hartziekten, insulineresistentie en (je raad het al) toename van visceraal lichaamsvet.

Matig alcohol inname

Alcohol consumptie gaat veelal gepaard met een ongezond eetpatroon. Beiden resulteren in een toename van visceraal vet. Een glaasje rode wijn bij het eten is geen enkel probleem, zolang je drinkt met mate.

Eet eiwitten in plaats van suikers

Eiwitten geven jouw lichaam langer een verzadigd gevoel in vergelijk met suikers. Het is daarom belangrijk om binnen jouw voedingspatroon te focussen op eiwitten in plaats van koolhydraten en suikers.

Wil je meer te weten komen over eiwitrijke snacks? In dit artikel lichten wij een aantal overheerlijke eiwitrijke snacks toe.

Visceraal vet verminderen met eiwitrijke tussendoortjes

Doe aan krachttraining in combinatie met cardio

Dat sporten belangrijk is zijn we het denk wel met elkaar eens. Het maakt in principe niet uit of je krachtraining doet of bijvoorbeeld een teamsport. De perfecte combinatie is een combinatie van krachttraining met High Intensity Interval Training (HIIT).

HIIT is een effectieve en uitdagende manier van cardio waarbij je binnen 10-15 minuten diverse oefeningen uitvoert met minimale pauze. Het resultaat is een lange vetverbranding die enkele uren kan aanhouden.

Perfect als je jouw viscerale vet wilt verminderen.

Verlaag stresshormonen

Naarmate we ouder worden neemt bij mannen het testosteron en bij vrouwen het oestrogeen langzaam af. Deze verandering in hormoonspiegel kan leiden tot een toename van het viscerale vet.

Merk je dat jouw viscerale vet de afgelopen jaren langzaam wijzigt, dan is het tijd om jouw eet- en sportpatroon aan te passen.

Slaap voldoende

Een goede nachtrust en voldoende slaap is uiterst belangrijk voor een goede hormoonbalans en een goed functionerend lichaam. Slaap jij slecht of te kort dan kan jouw lichaam hier last van ondervinden.

Onderzoek heeft uitgewezen het viscerale vet eerder toeneemt bij mensen die korter dan 6 uur of langer dan 9 uur slapen. (bron)

Val jij binnen deze marges? Dan zit je goed, anders raden wij aan jouw slaapritme te verbeten.

Conclusie

Wanneer jouw visceraal vet een te hoge waarde heeft loop je op termijn gezondheidrisico's. Denk hierbij aan hart- & vaatziekten, diabetes type 2 en een te hoog cholesterol. 

Gelukkig zijn er ook een aantal manieren om jouw visceraal vet kunt verbranden. Een aantal tips zijn: Eet gezond en kies waar mogelijk voor eiwitten, matig alcohol gebruik en kom in beweging.

Kortom, werk aan een fit lichaam door jouw viscerale vet waarde op gezond niveau te krijgen. Door middel van een slimme weegschaal kan je eenvoudig jouw visceraal vet waarde analyseren.

Zoluko Keuze Tip! – Slimme weegschaal met lichaamsanalyse

Wil je vanuit huis jouw lichaam kunnen meten met een slimme weegschaal? Speciaal daarvoor hebben wij onderzocht welke slimme weegschaal het beste aansluit op deze behoefte.

Zoluko Keuze Tip!

De Zoluko keuze tip is de Silvergear lichaamsanalyse weegschaal.

Naast gewicht scant een weegschaal tot wel 12 essentiële lichaamsmetingen waaronder spiermassa, BMI, vetpercentage, caloriebehoefte en meer.

Bestel de Silvergear Slimme Weegschaal en kom deze week nog meer te weten over jouw lichaam.

Meer te weten komen over de lichaamsanalyse?

Wil jij weten welke lichaamsmetingen een slimme weegschaal naast visceraal vet analyseert? Lees dan onze informatieve over lichaamsanalyse:


(Dit artikel is geschreven door Zoluko en wordt gesponsord door: http://sport.bestevanhetnet.nl)

GezondheidOverigVetpercentage

Plaats een reactie

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd